Nokiname vaisius ir daržoves kambaryje: kokius būtent skinti, kaip ir kur laikyti

Būna tokių metų, kai derliaus kiekis džiugina, bet jis nespėja prinokti – subjūra orai, užpuola ligos, o gal suplanuotos atostogos būtent tuo metu, kai reikia nuimti derlių. Jei ne šiemet, tai kitais metais tikrai galėsite pasitelkti šias gudrybes!

Pomidorus galima skinti vos tik jie pabąla – tai reiškia, kad jie nustoja augti, o tik noksta. Žinoma, saulėje, ant krūmo sunokę vaisiai yra kiek saldesni ir skanesni, bet jei reikia gelbėti derlių, šiek tiek skonio galima ir paaukoti.


  • Vaisiai noksta, nes išskiria etileną – jis vadinamas nokimo hormonu. Veikiant šioms dujoms krakmolas vaisių viduje virsta cukrumi.


Daugumą vaisių galima skinti neprinokusius: kriaušes, obuolius, slyvas, svarainius, persikus, abrikosus... Išimtis yra tik vynuogės ir vyšnios. Nuskinos jos nebeprinoksta, nors skonis gali pagerėti uogoms praradus dalį vandens. Etilenas jų neveikia, tad prinokti jos turi ant medžio.


Su daržovėmis sudėtingiau. Agurkai ir kiti moliūginiai augalai namuose nesunoksta – tik lysvėje. Kuo agurką nuskynėte jaunesnį, tuo jis bus skanesnis, o moliūgai lysvėje gali gulėti iki rudeninių šalnų, todėl nokinti jų namuose neapsimoka.


Paprikos, pomidorai ir baklažanai puikiai noksta kambaryje. Todėl pastebėję fitoftoros protrūkį, patyrę daržininkai surenka derlių anksčiau. Namuose jie noks greičiau, jei šalia jų įdėsite prinokusį bananą, obuolį arba kriaušę – šie vaisiai išskiria etileną ir greitina nokimą.


  • Svarbu atsižvelgti į oro sąlygas – per lietų ar šaltį surinkti vaisiai suges nespėję prinokti. Beje, jei nuskintus pomidorus įdėsite į šaldytuvą, kur temperatūra ne aukštesnė nei +8° С, po tokios vėsos jie daugiau nebenoks.


Šviesos stoka sulėtina nokimo procesą. Kad ir kokius vaisius ar daržoves ketinate nokinti kambaryje, laikykitės svarbiausių nokinimo taisyklių:


Pamirškite šaldytuvą. Po jo dauguma vaisių nebenoks, tačiau kai kuriems (pavyzdžiui, kriaušėms), šaldytuvas ar rūsys nokimo procesą sulėtina. Taip laikomos rudeninės arba žieminės kriaušės, o kai reikia jas valgyti, nedidelė partija ištraukiama ir kurį laiką palaikoma šilumoje – taip jos greit sunoksta.


  • Nokinimo metu vaisiams reikia daug deguonies, todėl maišelių negalima rišti, o ir apskritai maišeliai nėra tinkama talpa nokinamiems vaisiams.


  • Nokinti galima tik sveikus ir sausus vaisius. Jei jie su dėmėmis, įbrėžimais, suminkštėję, vaisiai greičiau suges, nei spėsi prinokti.


  • Universalaus termino nėra, visi vaisiai prinoksta per skirtingą laiką.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis