Ar galima nešvarius skalbinius laikyti skalbyklėje?

Klasikinis klausimas: ką daryti su krūva nešvarių skalbinių, užimančių vietą miegamojo arba net svetainės kampe? Galbūt jai jau laikas keliauti į skalbyklę?

Daug kas nešvarius drabužius krauna tiesiai į skalbyklę, o kai ji prisipildo, skalbia. Atrodytų, visai logiška – juk drabužius vis vien teks krauti į skalbyklę, tad kodėl nelaikyti jų ten iki skalbimo?


Galbūt ir jūs esate taip pagalvoję, vis dėlto tai vienareikšmiškai blogai. Bet kodėl? Atsakymas akivaizdus: nes skalbinių krepšyje drabužiai vėdinasi, todėl juose nesidaugina bakterijos ir neatsiranda pelėsis. O jei nešvarius drabužius krausite į skalbyklę, kuri niekada nebūna visiškai sausa, juose jau po paros gali atsirasti visas šis „gėris“.


Tačiau net ir tai nėra blogiausia. Specialistai mano, kad skalbimas skalbyklėje nėra panacėja nuo pelėsio ir bakterijų. Ypač jei jūs dėvite ne vien medvilninius drabužius ir kaskart jų neskalbiate maksimalios temperatūros režimu – 95 laipsnių Celsijaus. Arizonos universitete atlikto tyrimo duomenimis, 44 procentuose namuose esančių skalbyklių buvo rasta fekalinių bakterijų. Skalbyklės viduje šilta ir drėgna – tai itin palankios sąlygos bakterijoms ir grybeliui. Todėl po skalbimo būtina nuvalyti vandenį nuo guminių apvadų skalbyklės viduje, o tarp skalbimų palikti dureles praviras.


Deja, atsikratyti senų įpročių nėra lengva. Jei nesate tikri dėl savo higienos įgūdžių, susijusių su skalbykle, tiesiog retkarčiais įjunkite ją tuščią maksimaliu 95 laipsnių Celsijaus temperatūros režimu su chloro turinčiu balikliu ar kita stipria priemone. Tai išvalysite ir dezinfekuosite visas skalbyklės dalis. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis