Greitoji pagalba: kaip išgelbėti patiekalą, jeigu jūs jį atsitiktinai sugadinote

 (1)
Virtuvėje nutinka visko. Įsivaizduokite, kad jūs persūdėte ilgai lauktą vakarienę ir nežinote, ką daryti. Jokiu būdu nemėginkite jos išmesti. Šįkart patariame, kaip išgelbėti sugadintus patiekalus.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kiekvieno gaminti mėgstančio ir mokančio žmogaus arsenale turi būti keli naudingi kulinariniai patarimai. Jie padės paskaninti patiekalą ir išgelbės vakarienę, jeigu iškilo pavojus ją sugadinti.
Persūdėte sriubą, paruošėte per skystą padažą, į patiekalą įbėrėte per daug pipirų – tokios force majeure situacijos nutinka kiekvienam. Tai nėra kritinė situacija. Svarbiausia – nepasimesti ir pasistengti kaip galima greičiau išspręsti iškilusią gastronominę problemą.

Sudarėme devynių dažniausiai virtuvėje pasitaikančių ekstremalių situacijų sąrašą ir papasakosime, kaip operatyviai ir sėkmingai jas išspręsti.

Persūdėte sriubą

Visiškai nebūtina įsimylėti, kad persūdytumėte sriubą. Užsimiršti ir nukreipti dėmesį į kažkokį mažmožį gali kiekvienas. Jeigu tokia bėda nutiko jums, neskubėkite nusiminti. Persūdytą sriubą galima „reanimuoti“.

Variantai net keli. Galima pabandyti įpilti į sriubą daugiau vandens ir citrinos rūgšties ar acto. Arba galima įdėti į sriubą maišelį su ryžiais, išvirti juos, o paskui išimti.

Nesigauna išplakti kiaušinio baltymų

Norint iškepti skanų ir aromatingą kepinį, dažniausiai reikia kiaušinių. Kartais juos reikia išplakti. Su baltymais pasitaiko problemų: jie niekaip nenori išsiplakti. Vis dėlto, negalima į tai nekreipti dėmesio. Galvojate, kad nieko baisaus nenutiks, jeigu baltymai nebus gerai išplakti? Be reikalo! Kepinys bus ne toks minkštas ir orinis.

Jeigu baltymai nesiplaka, padėkite juos dešimčiai minučių į šaldytuvą, paskui įmeskite į jį žiupsnelį druskos ir pabandykite išplakti dar kartą. Problemų neturėtų kilti!

Į patiekalą įbėrėte per daug pipirų

Aštraus mėgėjai žino, kad per daug pipirų nebūna. O kas tada, jeigu jūs nesate pats didžiausias pikantiškų patiekalų fanatikas ir atsitiktinai įbėrėte per daug aitriųjų paprikų? Svarbiausia – nepanikuokite! Viskas ištaisoma.

Jeigu mėsos patiekalas gavosi aštrus, patiekite jį su prėsku garnyru. Tai kompensuos mėsos pikantiškumą. Taip pat galima pergudrauti situaciją ir įtraukti į ingredientų sąrašą kažką pieniško ar pabandyti aštrumą neutralizuoti citrinos sultimis ar actu.

Paruošėte per skystą kreminę sriubą

Ideali kreminė sriuba turi būti pakankamai tiršta. Jeigu tokios konsistencijos išgauti jums nepavyko, tačiau norisi namiškius pradžiuginti šedevru, o ne kasdiene vakariene, būtina ieškoti išeities iš situacijos. Kreminę sriubą patobulinti galima pasitelkus minkštimą, virtus ryžius ar sutrintas pupeles.

Ištirpdytas šokoladas sutirštėjo

Rafinuotiems desertams reikia tirpdyto šokolado. Paprastai tam naudojama vandens vonelė ar mikrobangų krosnelė. Ištirpinti šokoladą galima be jokių problemų, tačiau ilgam jo palikti nereikėtų. Jis gali pradėti tirštėti, o tai jau visiškai kita, ne pati sėkmingiausia konsistencija.

Jeigu jūs nukreipėte savo dėmesį kažkur kitur ir nepastebėjote, kaip sutirštėjo šokoladas, įpilkite į jį šiek tiek aliejaus ir išmaišykite. Ši gudrybė turėtų padėti.

Pyragas prilipo prie kepimo formos dugno

Atsikėlėte ankstų šeštadienio rytą, norėdami palepinti namiškius skaniu ką tik iškeptu pyragu? Tai labai pagirtina! Tačiau ką daryti, jeigu kažkas nepavyko? Pavyzdžiui, jeigu pyragas neatlimpa nuo kepimo formos dugno.

Visiškai ataušinkite pyragą ir įdėkite formą į šiltą vandenį, kad panirtų į jį iki pusės. Palikite neilgam ir netrukus pyragą visiškai lengvai išimsite. Kitą kartą nepamirškite iškloti formą kepimo popieriumi ar ištepti sviestu.

Paruošėte per saldų padažą

Paruošėte pernelyg saldų padažą? Žinoma, dolce vita dar niekas neatšaukė, tačiau per saldus skonis patinka ne kiekvienam. Jeigu norite jį patobulinti ar padaryti netokį ryškų, įpilkite į padažą šiek tiek citrinos sulčių ar įmeskite vos vos druskos. Tai padės neutralizuoti saldumo perteklių.

Žalumynai pradėjo vysti

Žalumynų šviežiumas, deja, nėra amžinas. Jeigu nupirkote visą ryšulėlį, tikrai nėra jokių garantijų, kad suspėsite ruošdami mėgstamus patiekalus panaudoti jį visą. Todėl būtina pradėti nuo taisyklingo laikymo. Nuplaukite ir gerai nusausinkite žalumynus, paskui įdėkite į popierinį maišelį ir tegul jie keliauja į šaldytuvą.

Žalumynai vistiek pradėjo vysti? Pamerkite juos neilgam į ledinį vandenį, paskui išdėliokite ant popierinio rankšluosčio. Lapai taps pastebimai šviežesni.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.

Savaitgalio pasilepinimui: tortilijų suktinukai su lašiša (1)

Paprastai paruošiamas užkandis, kuris niekuomet nenuvilia. Gal pats metas jį išbandyti?

Savaitgalio atradimas: juodos duonos mišrainė su saulėgrąžomis (8)

Kiek kitokia, nei mums įprasta, duonos mišrainė. Bet patikėkite, išbandyti - verta!

Lazanija su burokėliais (1)

Kiek neįprastas lazanijos receptas. Paeksperimentuokime!

Pats skaniausias vegetariškas sumuštinis

Taigi šiandien dalinamės pačio skaniausio sumuštinio receptu - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis.

Patikėkite – verta išbandyti: brokoliai su varške (1)

Šiandien dalinamės brokolių su varške receptu. Tai pakankamai greitas ir paprastas užkandis, puikiai tinkantis, pavyzdžiui, vakarienei. O jei mėgstate gaminti rytais, tai tiks ir pusryčiams. Yra tik viena bėda su šiuo patiekalu - jį norisi suvalgyti visą iškart.

Tešlos šaukšteliai su 3 sūrių mišraine

Siūlome pasilepinti greitai pagaminamais tešlos šaukšteliais su trijų sūrių mišraine. Jei labai mėgstate pikantišką mišrainę, kurioje sūris bei kiaušinis pagardintas česnaku, galite ir čia jo įspausti, bet rekomenduojame sūrius išragauti ir be česnako, o su kitokiu prieskoniu - saulėje džiovintais pomidorais.

3 sveikesnio maisto gaminimo taisyklės

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Obuolių pyragas, kurį pamėgs visa šeima (7)

Sode jau prikritę daug alyvinių obuolių. Tad nedelskite – siūlome išbandyti paprastą obuolių pyrago receptą, kurį pamėgs visa šeima!

Keptos bulvės indiškai

Lietuviška virtuvė gausi receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientas - bulvės. Visgi, kartais verta ir paeksperimentuoti.