Greitoji pagalba: kaip išgelbėti patiekalą, jeigu jūs jį atsitiktinai sugadinote

 (1)
Virtuvėje nutinka visko. Įsivaizduokite, kad jūs persūdėte ilgai lauktą vakarienę ir nežinote, ką daryti. Jokiu būdu nemėginkite jos išmesti. Šįkart patariame, kaip išgelbėti sugadintus patiekalus.
© Shutterstock

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kiekvieno gaminti mėgstančio ir mokančio žmogaus arsenale turi būti keli naudingi kulinariniai patarimai. Jie padės paskaninti patiekalą ir išgelbės vakarienę, jeigu iškilo pavojus ją sugadinti.
Persūdėte sriubą, paruošėte per skystą padažą, į patiekalą įbėrėte per daug pipirų – tokios force majeure situacijos nutinka kiekvienam. Tai nėra kritinė situacija. Svarbiausia – nepasimesti ir pasistengti kaip galima greičiau išspręsti iškilusią gastronominę problemą.

Sudarėme devynių dažniausiai virtuvėje pasitaikančių ekstremalių situacijų sąrašą ir papasakosime, kaip operatyviai ir sėkmingai jas išspręsti.

Persūdėte sriubą

Visiškai nebūtina įsimylėti, kad persūdytumėte sriubą. Užsimiršti ir nukreipti dėmesį į kažkokį mažmožį gali kiekvienas. Jeigu tokia bėda nutiko jums, neskubėkite nusiminti. Persūdytą sriubą galima „reanimuoti“.

Variantai net keli. Galima pabandyti įpilti į sriubą daugiau vandens ir citrinos rūgšties ar acto. Arba galima įdėti į sriubą maišelį su ryžiais, išvirti juos, o paskui išimti.

Nesigauna išplakti kiaušinio baltymų

Norint iškepti skanų ir aromatingą kepinį, dažniausiai reikia kiaušinių. Kartais juos reikia išplakti. Su baltymais pasitaiko problemų: jie niekaip nenori išsiplakti. Vis dėlto, negalima į tai nekreipti dėmesio. Galvojate, kad nieko baisaus nenutiks, jeigu baltymai nebus gerai išplakti? Be reikalo! Kepinys bus ne toks minkštas ir orinis.

Jeigu baltymai nesiplaka, padėkite juos dešimčiai minučių į šaldytuvą, paskui įmeskite į jį žiupsnelį druskos ir pabandykite išplakti dar kartą. Problemų neturėtų kilti!

Į patiekalą įbėrėte per daug pipirų

Aštraus mėgėjai žino, kad per daug pipirų nebūna. O kas tada, jeigu jūs nesate pats didžiausias pikantiškų patiekalų fanatikas ir atsitiktinai įbėrėte per daug aitriųjų paprikų? Svarbiausia – nepanikuokite! Viskas ištaisoma.

Jeigu mėsos patiekalas gavosi aštrus, patiekite jį su prėsku garnyru. Tai kompensuos mėsos pikantiškumą. Taip pat galima pergudrauti situaciją ir įtraukti į ingredientų sąrašą kažką pieniško ar pabandyti aštrumą neutralizuoti citrinos sultimis ar actu.

Paruošėte per skystą kreminę sriubą

Ideali kreminė sriuba turi būti pakankamai tiršta. Jeigu tokios konsistencijos išgauti jums nepavyko, tačiau norisi namiškius pradžiuginti šedevru, o ne kasdiene vakariene, būtina ieškoti išeities iš situacijos. Kreminę sriubą patobulinti galima pasitelkus minkštimą, virtus ryžius ar sutrintas pupeles.

Ištirpdytas šokoladas sutirštėjo

Rafinuotiems desertams reikia tirpdyto šokolado. Paprastai tam naudojama vandens vonelė ar mikrobangų krosnelė. Ištirpinti šokoladą galima be jokių problemų, tačiau ilgam jo palikti nereikėtų. Jis gali pradėti tirštėti, o tai jau visiškai kita, ne pati sėkmingiausia konsistencija.

Jeigu jūs nukreipėte savo dėmesį kažkur kitur ir nepastebėjote, kaip sutirštėjo šokoladas, įpilkite į jį šiek tiek aliejaus ir išmaišykite. Ši gudrybė turėtų padėti.

Pyragas prilipo prie kepimo formos dugno

Atsikėlėte ankstų šeštadienio rytą, norėdami palepinti namiškius skaniu ką tik iškeptu pyragu? Tai labai pagirtina! Tačiau ką daryti, jeigu kažkas nepavyko? Pavyzdžiui, jeigu pyragas neatlimpa nuo kepimo formos dugno.

Visiškai ataušinkite pyragą ir įdėkite formą į šiltą vandenį, kad panirtų į jį iki pusės. Palikite neilgam ir netrukus pyragą visiškai lengvai išimsite. Kitą kartą nepamirškite iškloti formą kepimo popieriumi ar ištepti sviestu.

Paruošėte per saldų padažą

Paruošėte pernelyg saldų padažą? Žinoma, dolce vita dar niekas neatšaukė, tačiau per saldus skonis patinka ne kiekvienam. Jeigu norite jį patobulinti ar padaryti netokį ryškų, įpilkite į padažą šiek tiek citrinos sulčių ar įmeskite vos vos druskos. Tai padės neutralizuoti saldumo perteklių.

Žalumynai pradėjo vysti

Žalumynų šviežiumas, deja, nėra amžinas. Jeigu nupirkote visą ryšulėlį, tikrai nėra jokių garantijų, kad suspėsite ruošdami mėgstamus patiekalus panaudoti jį visą. Todėl būtina pradėti nuo taisyklingo laikymo. Nuplaukite ir gerai nusausinkite žalumynus, paskui įdėkite į popierinį maišelį ir tegul jie keliauja į šaldytuvą.

Žalumynai vistiek pradėjo vysti? Pamerkite juos neilgam į ledinį vandenį, paskui išdėliokite ant popierinio rankšluosčio. Lapai taps pastebimai šviežesni.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Idėjos, ką kepti ant grotelių (1)

Maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, taip keptas maistas išsaugo naudingas ypatybes, antra, nereikės prieskonių, riebalų – visi produktai iškepa patys, nepraranda savo skonio ir aromato.

Kodėl gi ne: saldūs šaltibarščiai (5)

Niekuomet nereikia nustoti eksperimentuoti! Šis receptas greitai paruošiamas ir ypatingai tiks tokią karštą dieną, kaip ši. Juk šaltibarščiai neatsiejama šio sezono dalis.

Greitoji pagalba: kaip išgelbėti patiekalą, jeigu jūs jį atsitiktinai sugadinote (1)

Virtuvėje nutinka visko. Įsivaizduokite, kad jūs persūdėte ilgai lauktą vakarienę ir nežinote, ką daryti. Jokiu būdu nemėginkite jos išmesti. Šįkart patariame, kaip išgelbėti sugadintus patiekalus.

Stori blynai be mielių, bet su paslaptimi (11)

Kaip mes dažniausiai kepame storus, minkštus blynus? Žinoma, naudodami mieles arba sodą. Dar yra variantas su kefyru. Tačiau visi šie būdai nublanksta prieš gudrybę, kurią jums atskleisime. Į tešlą tereikia įpilti šlakelį gazuoto gėrimo, ir blyneliai bus tūkstantį kartų skanesni, nei paprastai. Storesni, puresni, drėgnesni ir labiau porėti, kvapnūs... Pateikiame receptą, kad patys įsitikintumėte, kaip paprasta iškepti tokius blynus.

Tobuliems pusryčiams: kitaip paruošti kiaušiniai

Pastaruoju metu įsigalėjęs angliškas naujadaras „brunch“ (lietuviškai – vėlyvieji pusryčiai, bet verčiant paraidžiui išeitų „puspiečiai“ ) jau baigia išstumti mums įprastus pusryčius. Tai specifinis savaitgalio valgymo metas, kai keltis pusryčių dar tingisi, o gaminti pietus – ankstoka... Šįkart pateikiame kitokių kiaušinių keptuvėje receptą.

Vaflių tortas (1)

Patiks kiekvienam! Belieka išbandyti...

Tortai, kurių nereikia kepti (12)

Taip jau kartais nutinka, kad svečiai beveik žengia į namus, o jums reikia skubos tvarka ką nors paruošti prie arbatos. Juk laiko visai nebėra! Tokiais atvejais padės namuose gaminti tortai, kurių nereikia kepti.

Daržovės kiniškai – išbandę nepasigailėsite (19)

Iš ingredientų, kuriuos matote žemiau, pagaminau puikiausias daržoves kiniškai. Patiekalas pavyko labai skaniai: daržovės neperkepusios, traškios, o padažas beveik toks pat, kaip patiekiamas restoranuose.

11 skaniausių įdarų lietiniams blynams (14)

Nusprendus palepinti šeimyną ar svečius blynais, reikia įdėti nemažai pastangų. Užtat su kiekvienu iškeptu blynu namiškių ir svečių, o reiškia, ir šeimininkės nuotaika neišvengiamai gerėja, nes tai kone mėgstamiausias visų patiekalas, mažai kas jo atsisako. O jei tai lietiniai blynai su įdaru... Namuose bus tikra šventė! Pateikiame 11 įdaro variacijų. Beje, būtinai išbandykite riešutų įdarą, jei dar nesate atradę šio stebuklingo skonio...

Ypatingas receptas: varškėčiai su manais (21)

Geriausių varškėčių recepto dar nesu atradusi, bet bandau įvairius variantus. Šiandien dalinuosi skaniu eksperimentu – varškėčiai su manų kruopomis ir bananais. Tiesa, banano nelabai jaučiasi, nes jis tešloje sutrintas. Pabandykite.

3 desertai, kurie nepakenks figūrai

Nors cukraus (sacharozės) kilmė natūrali, gaminamas jis dirbtiniu būdu. Naudingomis maistinėmis medžiagomis nepasižymintis produktas ne veltui laikomas „tuščiomis kalorijomis“. Augalinės mitybos ekspertės Gintarės Jonaitytės nuomone, vertėtų rinktis kuo natūralesnius saldiklius, kurie turėtų būti kuo rečiau naudojami kasdieniame racione.

Sūrio pyragėliai su kumpiu

Galbūt būtent šį savaitgalį verta išbandyti šį receptą?

Lazanija su baklažanais ir pomidorais (1)

Savaitgalis - toks metas, kai galima sau leisti pasilepinti. Tad kodėl šiandien nepasigaminus lazanijos?

Pietūs per 10 minučių: makaronai su pomidorais (7)

Kartais būna taip, jog grįžti namo ir valgyt norisi čia ir dabar. Jei šaldytuve nieko neužsiliko, ką būtų galima greitai pačiupti ir suvalgyti, belieka pasikliauti šimtą kartų išbandytu receptu, kurį pagaminti užtruksite ne daugiau kaip 10 minučių. Pristatau - greitų pietų ar vakarienės svečiai: makaronai su svogūnais ir pomidorais.