250 kv.m namas: viskas dėl įspūdingo vaizdo

Architektų pora vos per septynis mėnesius ant seno, praėjusio amžiaus viduryje kalvotose, miškais apaugusiose Devono apylinkėse stovėjusio betoninio namuko pamatų pastatė ir įrengė modernų, prie aplinkos derantį karkasinį gyvenamąjį namą, kuriame buvo pritaikytos ekologiškos atsinaujinančios energijos technologijos, suprojektuotas stilingas bei funkcionalus interjeras ir įrengta didžiulė terasa, nuo kurios atsiveriantis vaizdas į eglių miškais apaugusias Devono kalvas pakerta kojas.

Objekto dosjė:
Tipas – ant senų pamatų pastatytas naujos statybos namas Devone, Anglijoje.
Namo plotas – 250 m².
Gyvenamoji erdvė: I aukštas – svetainė, virtuvė ir valgomasis, svečių kambarys, WC, II aukštas – 3 miegamieji kambariai ir vonia.
Gyventojai – jauna veikli pora.
Projekto autoriai – studija „CDMS architects“.

Vida Press

Ant kalvos šlaito „pakabinta“ terasa dėl saugumo buvo uždengta turėklais. Nenorėdami, kad pašaliniai elementai užstotų vaizdą, architektai jiems gaminti parinko skaidrų stiklą.

Vida Press

Įdomu!
Pradėjus statybų darbus, paaiškėjo, kad senajame namelyje buvo apsigyvenusių šikšnosparnių. Atlikti netgi specialūs tyrimai ir paaiškėjo, kad jie – retos, įstatymo saugomos rūšies. Dėl šios priežasties projekto autoriai buvo įpareigoti pastatyti šikšnosparniams naujus namus medžiuose ir tik tuomet galėjo griauti senąjį namelį.

Projekto autoriai iš pradžių buvo suplanavę šiuolaikiškai rekonstruoti 1960 metais nepaprastai gražioje Devono apygardos vietoje pastatytą betoninį namuką, tačiau padarius projektą ir kruopščiai visą apskaičiavus nuspręsta jį nugriauti, o ant buvusių pamatų statyti naują šiuolaikišką pastatą. Buvo pasirinktas karkasinio namo variantas, pirmiausia tai lėmė palyginti greitas ir nesudėtingas statybų procesas, antra vertus, medis geriausiai atitiko ekologiško namo koncepciją, o natūralaus ąžuolo apdaila puikiai įsiliejo į aplinką. Ant kalvos išaugęs naujos statybos namas orientuotas į įspūdingo miško pusę – visos gyvenamosios zonos suprojektuotos taip, kad pro langus būtų matyti eglių miško panorama, o svetainėje įrengtas didžiulis langas su stumdomosiomis, plačiai atsiveriančiomis durimis. Jas atvėrus galima patekti į didžiulę ant šlaito „pakibusią“ terasą, kurios išskirtiniu akcentu neginčijamai tapo natūralios gamtos vaizdas.

Vida Press

Plati terasa juosia visą namą iš vidinio kiemo pusės. Į ją galima patekti iš pirmo aukšto miegamųjų, virtuvės, vonios, o iš svetainės į terasą veda plačiai atveriamos juodo anoduoto aliuminio rėmo trijų kamerų durys.

Vida Press

Namo aplinka buvo derinama prie gamtos – sklype palei namą pasodintos dekoratyvinės augalų kompozicijos, primenančios miško kraštovaizdį.

Vida Press

Vida Press

Vakarais svetainėje deganti šviesa nuo terasos atrodo tarsi spalvingas paveikslas.

Kadangi pagrindiniu dėmesį traukiančiu elementu interjere tapo vaizdas už didžiulio lango, interjerui dekoruoti buvo pasirinkta neutrali paletė. Visos sienos nudažytos jaukiu ir šiltu baltu atspalviu, o jam paįvairinti pritaikyta beržo faneros apdaila. Tiesa, interjero projekto autoriai ją panaudojo ne visai standartiškai. Iš faneros buvo ne tik konstruojami kai kurie interjero elementai, pavyzdžiui, laiptai į antrąjį aukštą, padengta virtuvės bei miegamojo siena, bet ir dekoruotos lubos. Šviesių stačiakampių lentelių raštas suteikė interjerui ritmikos pojūtį, o subtili medžio faktūra – natūralioms medžiagoms būdingo jaukumo ir šilumos. Norėdami suteikti interjerui tam tikro charakterio, santūrioje erdvėje, kurios akcentu tapo vaizdas už lango, buvo pritaikyta keletas dizaino klasikos objektų. Architektų manymu, tik tokie daiktai, kaip ryškiai raudonas garsusis Arne Jacobseno krėslas „The Egg“ svetainėje ar spalvinga iki šiol visame pasaulyje populiarių Ch. Ir R. Eamsų kėdžių kompozicija tam tikra prasme dėl dėmesio gali varžytis su gamtos grožiu.

Vida Press

Nedidelės, bet jaukios svetainės akcentas – ryškiai raudonas dizaino klasika tapęs krėslas „The Egg“.

Vida Press

Kaip ir terasoje, laiptų, vedančių į antrą aukštą, turėklai pagaminti iš stiklo – taip pavyko išsaugoti atviros, šviesios erdvės pojūtį.

Vida Press

Kad namas būtų žemesnis, antrasis aukštas buvo projektuojamas per pusę svetainės aukščio, todėl viduje sukurtas įdomus dvisluoksnės erdvės efektas: iš svetainės pusės matoma antrojo aukšto miegamojo siena, o po jo perdanga suprojektuota virtuvės zona.

Vida Press

Mediena naudojama tiek namo išorei, tiek vidui dekoruoti. Ąžuolinėmis dailylentėmis apkaltas fasadas natūraliai įsiliejo į gamtinę aplinką, o šviesi beržo faneros faktūra interjerui suteikė šilumos ir jaukumo.

Siekiant, kad namas jaukiai priglustų miškingame šlaite ir natūraliai įsilietų į kraštovaizdį, buvo pritaikytas nestandartinis namo architektūrinis sprendimas – antrasis aukštas įrengtas ne virš pirmojo, o per pusę aukšto, todėl pastatas yra žemesnis nei įprasta. Tai interjerui suteikė savotišką dvisluoksnės erdvės įspūdį. Atvira svetainė su aukštomis lubomis suformuota atskirame bloke – palei didžiules stumdomąsias stiklines duris, ir nusitęsia į terasos zoną, o iš jos matyti antrajame aukšte įrengto miegamojo siena su nedideliu langeliu į bendrąjį kambarį. Po miegamojo perdanga buvo logiškai numatyta virtuvės zona. Ją nuo poilsio zonos skiria didelė patogi sala su plačiu darbo paviršiumi, sumontuota virykle bei plautuve ir baro tipo pusryčių zona iš svetainės pusės. Palei galinę sieną suprojektuota funkcionali uždarų spintų siena, kurioje numatyta ne tik daug vietos visiems reikalingiems daiktams susidėti, bet ir sumontuota šiuolaikiška buitinė technika.

Vida Press

Po miegamojo perdanga įrengtai virtuvei dekoruoti architektai panaudojo šviesią fanerą ir pilką lubų atspalvį. Prie šio kolorito puikiai dera tamsiai pilki, beveik juodi virtuvės fasadai ir pilkas natūralaus akmens stalviršis.

Vida Press

Virtuvę ir valgomąjį nuo poilsio zonos skiria nedidelė pertvara – iš svetainės pusės prie jos įrengta TV zona ir pastatyta jauki ketaus krosnelė.

Vida Press

Masyvus medinis valgomojo stalas su spalvingų garsaus dizaino kėdžių kompozicija įkomponuotas galu palei didžiulį langą – pietaujant ar vakarieniaujant vaizdu gali grožėtis visi svečiai. O stalui apšviesti pritaikyti stilingi ir šiuolaikiški, neužgožiantys erdvės ir neužstojantys vaizdo lakoniško dizaino šviestuvai.

Vida Press

Antrajame namo aukšte įrengti miegamieji – nedideli, bet jaukūs. Tokį įspūdį kuria ne tik faneros apdaila ir stilingos interjero detalės, bet ir pro langus matomi gamtos vaizdai – iš antrojo aukšto panorama atrodo dar įspūdingiau. Projektuodami miegamųjų interjerą, architektai parinko artimą gamtai koloritą – viename kambaryje prie šviesios faneros apdailos priderintas gaivus žalias atspalvis, paįvairintas ryškiai geltonais akcentais. Praėjusio amžiaus viduryje Ch. Ir R. Eamsų sukurta fanerinė kėdė LCW atkartoja šiam interjerui būdingą moderniojo retro stiliaus braižą ir sukuria interjero vientisumo pojūtį. Kitam miegamajam pritaikytas ramesnis ir neutralesnis pilkų atspalvių koloritas, jį paįvairina tekstilės faktūros ir subtilūs gamtos motyvų akcentai, o pagrindinis dėmesys čia, kaip ir visose kitose namo erdvėse, atitenka pro langą atsiveriančiam vaizdui.

Vida Press

Vida Press

Fanera, kaip sienų apdailos medžiaga, pereina ir į miegamųjų zoną – šviesus šiltas atspalvis ir subtili medžio faktūra ypač tinka ilsėtis skirtose erdvėse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis