145 kv.m namas: jauki, rami ir harmoninga šeimos tvirtovė

„Šis projektas yra lengvo ir harmoningo interjero pavyzdys, nes čia viskas apgalvota iki smulkiausios detalės – spalvų paletė netrikdo, bet ir nekelia nuobodulio, natūralios faktūros suteikia jaukumo, stilingi aksesuarai pabrėžia išskirtinumą, o pritaikyti funkciniai sprendimai sukuria šiuolaikišką, patogią gyventi namų erdvę“, – apie vieną naujausių savo darbų pasakoja jo autorė, studijos „Dizaino virtuvė“ dizainerė Gabija Pažarskytė.

Objekto dosjė:
Tipas – vieno aukšto naujos statybos namas.
Plotas – 145 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys, 3 miegamieji, darbo (svečių) kambarys.
Gyventojai – jauna keturių asmenų šeima.
Projekto autorė – interjero dizainerė Gabija Pažarskytė (studija „Dizaino virtuvė“).

Kernius Pauliukonis

Šiuolaikiško naujos statybos vienaaukščio namo interjeras buvo projektuojamas jaunai, du vaikus auginančiai vilniečių šeimai. Projekto autorė, studijos „Dizaino virtuvė“ įkūrėja ir dizainerė Gabija Pažarskytė pasakoja, kad pradinė namo vizija buvo labai aiški ir puikiai atitiko „Dizaino virtuvės“ stilistinį braižą: „Kuriant šio namo interjerą buvo nesunku viską įsivaizduoti – šeimininkai labai aiškiai išsakė savo poreikius ir pateikė konkrečias gaires, sklandžiai nuvedusias galutinio rezultato link.“

Kernius Pauliukonis

O rezultatas akivaizdus – paprastas, bet nenuobodus skandinaviškas stilius, kuriame apdailos medžiagomis ir tiksliai parinktomis faktūromis bei spalviniais sprendimais pabrėžiama natūralumo estetika, jaukumo, šilumos ir ramybės vyravimas. Dizainerės subtiliai pritaikyti šeimininkų mėgstami retro elementai – grafiški grindų raštai ir kai kurių baldų formos bei apdaila – ne tik sustiprino kuriamą įspūdį, bet ir suteikė bendram interjero įvaizdžiui tam tikro charakterio bei išskirtinumo. „Tai namai, kuriuose šeimininkai tikėjosi sukurti savo ramybės oazę, kur visada norisi grįžti ir tyrinėti kiekvieną kampą“, – sako projekto autorė.

Kernius Pauliukonis

Laikantis skandinaviškam stiliui būdingos koncepcijos, visame interjere vyrauja baltas koloritas, suteikiantis namams daug šviesos ir sutelkiantis skirtingas zonas bei patalpas į apgalvotą visumą. Tokį įspūdį dizainerė dar labiau sustiprino palikusi atvirą šlaitinio stogo erdvę. „Namo lubos buvo tikrai aukštos, tačiau šlaitas ganėtinai „lėtas“, nuožulnus. Įprastai aš „uždarau“ tokias lubas su gipso kartonu, bet šiuo atveju norėjau išryškinti erdvę ir panaudojau medines dekoratyvines sijas. Jos padengtos tokia pačia alyvos spalva kaip ir medinių parketlenčių“, – apie konstrukcinius interjero sprendimus pasakoja projekto autorė. Pasirinktas baltas koloritas, medinės sijos ir alyvuotos natūralaus ąžuolo grindys tapo pagrindu, prie kurie buvo derinami kiti nuosaikaus dizaino, švelnių žemiškų atspalvių, natūraliais paviršiais dengti interjero elementai.

Kernius Pauliukonis

Kernius Pauliukonis

Interjere vyraujantis juodų ir baltų spalvų derinys atspindi „Dizaino virtuvės“ stiliaus braižą. Ramus, nuosaikus spalvinis pagrindas papildomas tam tikrais tamsiais akcentais, o šioje kompozicijoje įterptas aktyvus grafinis raštas pagyvina erdvę subtiliais retro motyvais.

Kernius Pauliukonis

Svetainėje svarbiausia buvo poilsio zoną orientuoti į terasos pusę, todėl arčiau jos buvo numatytas ir židinys bei TV dalis.

Kernius Pauliukonis

Siekiant papildyti retro motyvų kompoziciją, lakoniškų formų židinys buvo dekoruotas grakščiais ornamentais puoštomis baltomis koklinėmis plytelėmis. Fasadinėje dalyje įterptas metalinis malkų įdėklas suteikė jam modernumo.

Natūralių medžiagų estetika ypač akcentuojama virtuvėje, įrengtoje bendroje patalpoje su svetaine ir valgomuoju. Čia dizainerė stengėsi sukurti atvirą, organiškai įsiliejančią į bendrą erdvę zoną, tarsi kviečiančią šeimą bendrauti ir būti kartu. Dėl šios priežasties virtuvės scenarijui buvo pasirinktas salos variantas. Pagrindinė virtuvės darbo zona suprojektuota ilgame darbastalyje, įrengtame tiesiai priešais didelį langą, buitinė zona su visa būtina įranga suformuota palei sieną ir paslėpta aukštose uždarose spintose. O virtuvės sala skirta bendrauti ir būti kartu: iš virtuvės pusės joje įrengti talpūs stalčiai, o iš svetainės – baro tipo stalas su stilingomis kėdėmis. Visiems virtuvės stalviršiams parinktas išraiškingos faktūros ąžuolo masyvas bei ąžuolo faneruote dengtų virtuvės fasadų apdaila tarsi užmaskuoja šios zonos buitinę paskirtį, juolab kad dizainerė beveik nenaudojo čia įprastų keraminių plytelių. Jomis dėl praktiškumo išklijuotas tik nedidelis sienos fragmentas prieš viryklę, bet ir jis paslėptas tarp dviejų spintų ir iš svetainės lieka beveik nematomas.

Kernius Pauliukonis

Valgomojo zonai dizainerė išrinko apskritą valgomojo stalą, o prie jo priderino stilingas aptakių formų kėdes. Lenktos, suapvalintos šių baldų linijos gana statiškai erdvei suteikė minkštumo.

Kernius Pauliukonis

Interjero apšvietimo schema turi kelis scenarijus: reguliuojamieji prožektoriai pasirinkti siekiant apšviesti aukštas lubas, o akcentiniai šviestuvai iš betono, ažūro ir stiklo sukūrė harmoningą dermę su kiekviena interjero zona.

Kernius Pauliukonis

Norėdama sukurti lengvumo pojūtį, dizainerė visiems namo langams dekoruoti pritaikė stilingas dvispalves juodos ir baltos spalvos žaliuzes. Šis ažūrinis elementas, pasikartojantis ir valgomojo zonos šviestuvo linijose, suteikia interjerui skaidrumo bei ritmiškumo ir subtiliai pagyvina lygias, baltai dažytas plokštumas.

Į privačią zoną, kurioje įrengti šeimininkų ir vaikų miegamieji, darbo (svečių) ir vonios kambariai, veda šviesus koridorius su dideliais, per visą sienos aukštį suprojektuotais langais ir baltai dažytomis sienomis, pabrėžiančiomis interjero lengvumo, paprastumo ir erdvės pojūtį. Norėdama išlaikyti tokį įspūdį, projekto autorė parinko ir atitinkamus funkcinius sprendimus. Kad pakeliui į koridoriaus gale įrengtą miegamąjį esantis darbo kambarys įsilietų į bendrą interjero kompoziciją, dizainerė sumanė atsisakyti įprastų varstomų durų – vietoj jų sumontuota balta stumdomųjų durų plokštuma. „Norėjosi, kad ši erdvė būtų atvira ir kviečianti bendrauti: ne visada darbo kambaryje norisi užsidaryti. Šios durys yra ir kaip interjero detalė, ir kaip funkcinis elementas – kai atvyksta svečiai, jiems reikia privatumo“, – paaiškina Gabija Pažarskytė. Kita vertus, stumdomosios durys padėjo išsaugoti namų vientisumo pojūtį – jas atvėrus neskaidoma koridoriaus erdvė, o visame interjere vyraujantys stilistiniai sprendimai perkeliami į privačią namo dalį.

Kernius Pauliukonis

Per visą miegamojo sieną sumontuotos didžiulės spintos durys, pagamintos iš ąžuolo faneruote dengtų plokščių, kambariui suteikia jaukumo ir natūralumo pojūtį, būdingą visam interjerui. Kambario akcentas – patogi pilkšvu gobelenu traukta lova. Aukštas, suapvalintas galvūgalio siluetas lakoniško dizaino miegamojo interjerui suteikia šilumos ir jaukumo.

Santūrus, bet jaukus, švelniais pilkšvais atspalviais, natūraliomis faktūromis ir stilingais, pagrindinę interjero koncepciją pabrėžiančiais baldais dekoruotas šeimininkų miegamasis atitinka šiuolaikiškus privatumo ir patogumo kriterijus – greta jo įrengtas ir atskiras erdvus vonios kambarys. „Projektuodama vonios kambarius, stengiausi išvengti šaltumo pojūčio, norėjosi ir šioms patalpoms suteikti jaukumo, kad vyrautų bendrų namų pojūtis“, – sumanymą atskleidė projekto autorė. Dėl šios priežasties visoms vonios kambario sienoms dizainerė pritaikė paslėptą potinkinę bei įmontuojamąją santechniką, erdvės įspūdį sustiprino didžiuliu į plytelių apdailą įterptu veidrodžiu, o sienoms parinko baltų, ne visai lygaus paviršiaus plytelių mozaiką. Toks apdailos sprendimas ne tik padėjo kurti švaros ir jaukaus kambario vaizdą, bet ir pagyvino patalpą smagiais šviesos atspindžiais.

Kernius Pauliukonis

Kernius Pauliukonis

Siekiant paįvairinti spalvinę gamą, grindų plokštumai buvo pritaikytas gana ryškus, grafiškas plytelių raštas, subtiliai užsimenantis apie retro stiliaus motyvus, akcentuojamus kitose namų erdvėse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis