120 kv.m loftas Vilniuje: išgryninta erdvės geometrija FOTO

Architektas Adomas Kondrotas, kurio darbai dažniausiai išsiskiria savitu požiūriu į erdvę bei interjero architektūrą, projektuodamas per tris aukštus išsidėsčiusį butą rekonstruotame sublokuotame name, liko ištikimas savo darbo stiliui ir nestandartinėje lofto tipo erdvėje sukūrė dinamišką, įdomų išgrynintų linijų bei geometrinių formų žaismą.

Maždaug 120 m² ploto butas įrengtas didelio, kone prieš 20 metų pastatyto trijų sublokuotų namų pastato viršutinėje dalyje su pastogės erdve. Interjero projekto autorius architektas Adomas Kondratas pasakojo, kad rekonstruojant vieną iš šių sublokuotų namų, jo plotas buvo padalytas į dvi dalis: apatinėje įsikūrė buto šeimininkų tėvai, o viršutinėje įrengta keturių asmenų vilniečių šeimai pritaikyta per tris aukštus išdėstyta gyvenamoji erdvė.

Pirmame buto aukšte buvo suplanuotas erdvus prieškambaris, iš kurio laiptai veda į antrąjį gyvenamąjį aukštą, taip pat svečių-darbo kambarys ir dušo patalpa. Antrame aukšte įrengta bendroji erdvė, kurioje suformuota svetainės poilsio zona su virtuve ir valgomuoju, taip pat atskiri vaikų ir tėvų miegamieji bei vonios kambarys. Gyvenamoji patalpa – aukštos nestandartinės formos, tad atsirado galimybė įrengti antresolę, į kurią galima patekti laiptais iš svetainės: joje numatyta įkurti poilsio zoną. „Rekonstrukcijos projektas tikrai pavyko – modeliuojant patalpų funkciją koreguoti sprendimus teko nežymiai. Nors daugeliu atveju sakoma, kad geriau nugriauti ir pastatyti naujai, šįkart šios taisyklės netaikyčiau“, – sakė interjero projekto autorius.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Architektas Adomas Kondratas pasakojo, kad pagrindiniai laiptai buvo vienas didžiausių iššūkių: „Dėl sudėtingos laiptų angos pozicijos reikėjo įvertinti visus atstumus, kad būtų ir patogu, ir gražu. Šiek tiek pasukus pirmąsias pakopas prieškambario erdvėje buvo išspręsti tiek vizualiniai, tiek konstrukciniai klausimai.“
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Kadangi laiptų konstrukcija jau buvo numatyta ir pakopos turėjo būti uždaros, projekto autorius stengėsi suprojektuoti vizualiai kuo lengvesnius turėklus, todėl panaudojo skaidraus stiklo plokštumas, įtvirtintas į medinius rėmus.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Didelėje pirmojo aukšto prieškambario erdvėje norėjosi įdomesnio lubų sprendimo, todėl architektas sumanė įrengti švytinčius įtempiamų lubų trikampius, po kuriais sumontuota LED sistema.

Projektuojant atviros pagrindinės erdvės, suformuotos antrajame buto aukšte, interjerą buvo siekiama švaraus įspūdžio. Architektas pasakojo, kad čia stengėsi išryškinti įdomias architektūros formas ir neperkrauti jų nereikalingais elementais. „Visame interjere žaidžiama įstrižainėmis ir trikampiais. Tam įtakos turėjo pastogės forma, aštrūs trikampio formos stoglangiai. Išskirtiniai erdvių ir kambarių elementai – trikampės formos stoglangiai, kurių palangė gyvenamojoje zonoje nuleista žemiau standartinio aukščio. Be abejonės, įspūdingai atrodo ir stiklo vitrina fasado sienoje, maksimaliai aprūpinanti dienos šviesa laiptus ir antresolės zoną“, – architektūrinius gyvenamosios erdvės išskirtinumus vardijo Adomas Kondratas.

Dėl šios priežasties bendrojo kambario dekoras – itin santūrus: vyraujanti pilkšva spalva buvo naudojama kaip fonas, kuriame suskamba sodrių tonų apdailos ir baldų elementai: žalio kolorito kiliminė grindų danga, išklota visame bendrajame kambaryje, santūrių, minimalistinių formų rusva sofa, natūralaus akmens židinio tekstūra bei įdomaus atspalvio medžio detalės.

Mediniai interjero elementai – laiptai, palangės, antresolės sijos, grindjuostės ir durų apvadai – pagaminti iš klijuotos daugiasluoksnės faneros. „Ilgai ieškojome tinkamos beico spalvos ir pasirinkome šiltai rusvą toną, prie kurio buvo priderinta durų apdaila – įstrižo rašto lakštinė riešutmedžio faneruotė“, – sakė projekto autorius.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

„Visame interjere žaidžiama įstrižainėmis ir trikampiais. Tam įtakos turėjo pastogės forma, aštrūs trikampio formos stoglangiai“, – sakė architektas. 

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Šalia židinio buvo suprojektuota niša malkoms susidėti.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.
Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Šeimininkų pageidavimu televizoriaus vieta numatyta įrengti antresolės poilsio zonoje, todėl svetainėje pagrindiniu akcentu tapo natūralaus akmens židinio siena – labai gyva, turinti daugybę žemiškų atspalvių.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Laiptų į antresolę ir turėklų konstrukcijai naudojami metalo virbai, atsitiktinai susikertantys tarpusavyje ir sukuriantys dinamišką raštą. Kaip ir visi metalo elementai, jie nudažyti tamsiai pilka grafito spalva.

Atvira kompaktiškos virtuvės zona buvo suformuota už svetainės zonos, po antresolės perdanga. U raidės forma išdėstyta baldų kompozicija vizualiai atskyrė ją nuo likusios erdvės ir taip suformavo patogią buitinę zoną su dideliu darbo paviršiumi, po kuriuo sumontuotose uždarose spintelėse, kaip ir sieninėje spintoje, numatyta daug vietos įvairiems virtuvės reikmenims susidėti. Šitaip architektui interjere pavyko išsaugoti kuriamą švarios erdvės koncepciją.

Virtuvės fasadams dekoruoti buvo pasirinktas sodrus alyvinis atspalvis, žaismingai atrodantis pilkšvo kolorito fone ir derantis prie žalio kiliminės dangos atspalvio. „Tačiau virtuvės zonos grindims iškloti teko ieškoti lengviau prižiūrimos dangos, – pasakojo architektas. – Buvo pritaikytas įdomus ir išskirtinis sprendimas – tiek virtuvės stalviršiui, tiek virtuvės grindims pasirinkta kompaktinio laminato plokštė, dėl didelio atsparumo naudojama ir fasadams apdailinti, vaikų žaidimų aikštelėse, terasų grindims, laboratorinių baldų paviršiams. Ši plokštė ant virtuvės grindų buvo klijuota itin kokybišku ir atspariu aukšto slėgio laminatu“, – aiškino projekto autorius.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Virtuvės grindims iškloti pritaikyta itin atspari, šiltai pilko, betoną imituojančio atspalvio kompaktinio laminato danga.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Valgomojo zonoje vyrauja taisyklingos geometrinės formos: čia įkomponuotas santūraus dizaino stačiakampis stalas su dažyto stiklo stalviršiu ir šiurkštaus plastiko apdailos kėdės, o kompoziciją užbaigia nupjautos piramidės formos balto matinio plastiko šviestuvas.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

U raidės forma išdėstyta baldų kompozicija vizualiai atskyrė virtuvę nuo likusios erdvės ir taip suformavo patogią buitinę zoną su dideliu darbo paviršiumi,

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Dėl nestandartinių proporcijų ir aukščių, įdomių geometrinių formų šio buto erdvę būtų galima pavadinti „loftine“, todėl čia naudojamos industrinio stiliaus interjerams įprastos medžiagos – metalas, fanera, stiklas.

Privačioji namų zona – tėvų ir vaikų miegamieji kambariai – suformuoti priešingoje nei svetainė namo pusėje. Čia stengtasi išlaikyti tokią pačią stilistinę koncepciją kaip ir visame interjere, todėl atsisakyta nereikalingų detalių, o išryškinta įdomi palėpės erdvės bei svarbiausių interjero elementų geometrija: tėvų miegamajame, kuriame vyrauja šiltas pilkas koloritas, palei sieną įkomponuota tik santūraus dizaino lova. Drabužiams ir įvairioms buities smulkmenoms laikyti projekto autorius numatė atskirą drabužinės patalpą.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Šeimininkų miegamajame vyrauja šiltas pilkšvas atspalvis – prie jo derinama ir rusvai pilko atspalvio kiliminė danga.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Privačiojoje buto dalyje išlaikyta visame bute vyraujanti švarios erdvės ir išgrynintų formų koncepcija.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Pirmame aukšte įrengtoje dušo patalpoje sienos išklijuotos originalia mozaika: architektas pasiūlė ne smulkių plytelių dekorą, bet 10 x 10 cm dydžio keturių skirtingų atspalvių plyteles, kurių margas žaismas sukuria įdomų vizualinį įspūdį.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Šviesaus kolorito vonios kambariui dinamikos ir žaismingumo suteikia Adomo Kondrato suprojektuoti taisyklingų geometrinių formų sodrios molio spalvos baldai.

Antrame aukšte, greta miegamojo suprojektuotame vonios kambaryje, suformuotos dvi zonos: palei vieną sieną sumontuota patogi prausimosi zona su dviem praustuvais, o už jų įrengtas unitazas. Sienoje virš praustuvų į plyteles įterpta didžiulė veidrodinė plokštuma ne tik atlieka savo tiesioginę funkciją, bet ir vizualiai paplatina siaurą patalpą. Palei kitą sieną įrengta vonia su patogia sienele, todėl ja galima naudotis ir kaip dušine. Šioje patalpoje šeimininkai pageidavo sukurti šviesą ir jaukią aplinką, todėl projekto autorius sienoms ir grindims dekoruoti išrinko švelnaus kolorito akmens masės plyteles. Tarsi subtiliai pakartojant natūralių akmenų židinio sienos dekorą svetainėje, šalia vonios taip pat buvo išklijuota dekoratyvi baltų akmenukų eilė.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Įdomiai atrodo po vonia įrengtas paslėptas apšvietimas, vizualiai palengvinantis erdvę, suteikiantis jai jaukumo.

Interjeras
Interjeras
A. Narmonto nuotr.

Virš praustuvų į plyteles įterpta didžiulė veidrodinė plokštuma vizualiai paplatina siaurą patalpą.

Projekto autorius – Adomas Kondratas.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis