Pradėkime planuoti sklypo atnaujinimą

Iki kalendorinio pavasario likus kiek daugiau nei mėnesiui, pats metas planuoti sklypo atnaujinimą – juk jau visai netrukus saulutė vis dažniau vilios į lauką. Naujinimo gali prireikti dėl įvairių priežasčių – galbūt nusidėvėjo lauko baldai, peraugo ar nunyko kai kurie augalai, o gal tiesiog pabodo kasdien matomas vaizdelis. Nors pramogoms lauke tinkamų orų dar teks palūkėti, idėjų, kaip pagražinti savo sklypą galima pradėti ieškoti jau dabar.

Suplanuokite

Kad darbai eitųsi sklandžiai, pirmiausia reikia išsiaiškinti savo lūkesčius ir pasirengti planelį su pagrindinėmis užduotimis. Atsakykite sau į svarbiausią klausimą: kam naudosiu savo turimą erdvę, ką joje veiksiu. Natūralu, kad laikui bėgant keičiasi mūsų poreikiai, šeiminės aplinkybės ir net skonis. Jei anksčiau jums reikėjo didelės pievos, kad vaikai turėtų kur bėgioti ir žaisti, galbūt jiems paaugus pribrendote įdomesniems kraštovaizdžio sprendimams. Tik pagalvokite, kaip malonu būtų sėdėti po skėčiu ir skaityti knygą, laikas nuo laiko pakeliant akis ir pasigėrint rožių krūmais ar vešliais želdiniais. Nusprendus, ko norite iš savo sklypo ir kokias funkcijas jis turėtų atlikti, bus daug lengviau planuoti jo pertvarkymą.

Kai jau žinote, kokio sklypo jums reikia, imkite popieriaus lapą, pieštuką ir nusibraižykite paprastą planelį su pagrindinėmis funkcinėmis zonomis. Vieta priešais namą, geriausiai matoma nuo pagrindinio įėjimo, yra jūsų kiemo reprezentacinė zona. Vieta, kurioje ilsitės, kepate šašlykus ar tiesiog šnekučiuojatės, – poilsio zona. Joje dažniausiai būna įrengta terasa ar pavėsinė, lauko židinys, želia veja. Daugelyje kiemų dar būna vadinamoji ūkinė zona – daržas, ūkiniai pastatai.

Pirmiausia pagalvokite, kaip jūsų reprezentacinė zona atrodo nuo vartelių – kitaip tariant, kokį vaizdą pirmiausia išvysta į namus užsukęs svečias. Kaip žinia, pirmas įspūdis dažnai būna lemiamas ir jis daug pasako apie namų šeimininką. Todėl ši vieta turėtų būti prižiūrima visus metus – joje geriausiai atrodys visžaliai, taip pat erškėtiniai augalai (kaip lanksvos ar šermukšniai). Vaizdą gadinančius daiktus išneškite į sandėliuką ar kitą mažiau matomą vietą.

Shutterstock nuotr.

Dažnai pasitaiko, kad nežinodami, ką daugiau daryti su turimu plotu, žmonės visą sklypą apsodina veja. Tačiau tai nėra pats geriausias sprendimas – viena vertus, tokį sklypą reikia nuolat šienauti, prižiūrėti, antra vertus – jis atrodo gan nuobodžiai. Laisvą plotą geriau apsodinti dekoratyviniais augalais ar suformuoti gėlyną.

Esminis patarimas – kiekviena sklypo zona turi būti patogi ir tinkama joje numatytai funkcijai – poilsiui, darbui, žaidimams, bendrai veiklai, maisto gaminimui ar šventėms.

Derinkite augalus

Nuo didelės žiedų ir spalvų gausos akis greitai pavargsta – dažnai tai būna viena iš priežasčių, dėl kurios nusprendžiama kiek sumažinti sklype auginamų augalų įvairovę. Metams bėgant ateina suvokimas, kurie augalai sklype jaučiasi puikiai, o kurie – niekaip neprigyja, kad ir kokias geras trąšas naudojate. Jeigu augalai jūsų sklype skursta ar nuolatos serga, be gailesčio jų atsisakykite. O augalų, kurie jūsų sklype nuostabiai veši, įsigykite daugiau. Jūsų sodas bus ir gražesnis, ir tvarkingesnis.

Planuojant augalų išdėstymą sklype, reikėtų laikytis grupavimo principo. Vienoje vietoje augantys tos pačios spalvos ir rūšies augalai atrodys daug gražiau, nei išbarstyti po visą sklypą. Žinoma, augalų turi būti pakankamai, kad vieniems nužydėjus pražystų kiti.
Jei auginate įvairių rūšių vaismedžius, stenkitės sugrupuoti juos taip, kad šalia augtų panašių formų, tekstūros, lapijos ar žiedų spalvų medžiai.

Mulčiuokite

Mulčiavimas – paprastas būdas suteikti augalų salelėms ir visam sklypui daugiau spalvų, tekstūros ir grožio. Pavyzdžiui, intensyvios medžio spalvos mulčias šalia žalios vejos atrodys ypač kontrastingai. Unikaliai atrodys ir paprasčiausiai kankorėžiai.

Dekoratyvinis mulčias būna įvairių spalvų, todėl naudodami jį sukursite norimą dizainą. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į vieną dalyką: toks mulčias tinka ne prie visų augalų. Greta maistinių augalų geriau naudoti natūralų mulčią – organines atliekas: natūralią medžių žievę, nupjautą žolę, šiaudus, lapus ir kt. Toks mulčias neužgožia augalų, todėl paprastai naudojamas kaip fonas. Dažytas mulčias daugiau tinka tuo atveju, kai norima paįvairinti vienspalvį peizažą. Taip pat jis tinka prie dekroatyvinių želdinių, takams ar aikštelėms, reprezentacinėms zonoms.

Shutterstock nuotr.

Jei sklypas atrodo monotoniškai, išbandykite įvairius akmenis, riedulius ir smulkius akmenėlius. Iš jų galima sukurti įspūdingas kompozicijas, derinant skirtingus dydžius ir formas ar komponuojant su augalais. Akmenukai ypač tinka prie šilumą mėgstančių augalų – sukulentų, levandų ir kitų, nes jie per dieną įkaista, o naktį šilumą atiduoda.

Šviesi skalda suteiks gėlynui erdvumo, lengvumo įspūdį, o tamsus žemės spalvų mulčias – gylio, primenančio natūralią miško paklotę.

Įveskite tvarką

Sniegui nutirpus, apsižvalgykite po sklypą – ar takeliams ir klomboms negresia užželti žole? Jei taip, pats metas pagyvinti teritoriją ir paversti ją labiau struktūruota – o tai padaryti padės borteliai.

Borteliai gali būti akmeniniai, plytiniai, plastikiniai, betoniniai, mediniai, metaliniai. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos ir turimų medžiagų. Pakeltą gėlių lysvę galite apkraštuoti po žiemos likusiomis malkomis (ypač gražiai atrodys beržinės), takelį nuo vejos atskirti plytomis, plokštėmis, plytelėmis, akmenukais ar net apverstais vyno buteliais. Švelniai, trapiai atrodys gluosnio ar lazdyno vytelėmis apjuostas gėlynas. Linijų įvedimas jums beveik nieko nekainuos, tačiau poveikis bus didelis.

Krašteliai suteikia kiemui kontūrą, taip pat kuria kontrastą augalams savo forma, tekstūra ar spalva. Šiam tikslui galima naudoti ir augalus, kurie tankiai želia ir kuriems nereikia per daug priežiūros, nes juos reikės išlaikyti gražius ir tvarkingus visą laiką. Tam tinka viržiai, melsvės ir kiti augalai.

Shutterstock nuotr.

Nebijokite būti originalūs

Kiemas – tarsi jūsų pačių atspindys – jis daug pasako apie jūsų polinkius, pomėgius ir gyvenimo būdą. Tačiau pirmiausia čia turi būti gera jums. Todėl jei pristigote idėjų, kaip papuošti savo sklypą, o nykštukų ir stirnų statulėlės – ne jums, siūlome į dienos šviesą išnešti funkciją praradusius, bet jums vis dar brangius daiktus. Tai gali būti jūsų vaiko žaislinis sunkvežimis, triratukas ar vežimėlis, senas dviratis, laistytuvas, karutis ar net perdažyta kėdė – dekoravę juos ryškiaspalvėmis gėlėmis, paversite originaliais kiemo akcentais. Iš medinių europadėklų galite sukonstruoti specialų rėmą-lentyną, kuriame auginkite prieskoninius augalus.

Shutterstock nuotr.

Ne mažiau įspūdingai atrodo seni kelmai, tad jei jau planavote juos rauti – neskubėkite. Kelmus galima paversti natūraliomis lysvėmis gėlėms, įkomponuoti į lauko baldus (pavyzdžiui, panaudoti kaip stalo atramą) ar apauginti minkštomis samanomis. Taip dekoravę kelmus, ne tik papuošite kiemą, bet ir išvengsite sunkių rovimo darbų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis