Kokios malkos geriausios - viskas, ką reikia žinoti

Kaip išsirinkti malkas ir kokios malkos kaitriausios. Išsami informacija, kuri padės Jums priimti geriausią sprendimą

Geriausios malkos, nuo ko pradėti?


Kurendami malkas krosnelėje visada norime, kad šaltesniais mėnesiais kuras skleistų daugiau šilumos, ilgiau degtų ir ugnis greičiau įsižiebtų. Ugnis visada atrodo vienodai, tačiau kažkodėl vienos malkos dega karštai ir gerai, o kitos nesukuria daug šilumos (kaitros). Kai taip nutinka, tenka nuolat pridėti malkų į pakurą, tokiu atveju gaila išlaidų už malkas, kurių šilumos išeiga maža. Išskiriamas šilumos kiekis dažniausiai priklauso nuo medienos rūšies kaitrumo ir kitų jos savybių.


Skirtingų rūšių mediena yra skirtingos struktūros, tankio, drėgmės ir tam tikrų sudedamųjų medžiagų (sakai, dervos, degutas). Todėl malkos šyla skirtingai,priklausomai nuo medienos rūšies ir jos laikymo sąlygų.


Nustatyta, kad kuo didesnis medienos tankis, tuo daugiau šilumos ji skleidžia. Manoma, kad aukščiausią temperatūrą pasiekia tanki lapuočių mediena, pavyzdžiui, ąžuolas, bukas, uosis, klevas, drebulė, kriaušė, vyšnia, slyva ir uosis. Vidutinio kietumo medienai priskiriami graikiniai riešutmedžiai, obelys ir maumedžiai. Dėl didelio medienos tankio ši mediena degimo pradžioje dega lėčiau, tačiau dega ilgiau.


Malkinė
Malkinė
Asmeninio albumo nuotr.


Kita vertus, spygliuočių mediena greitai užsidega, tačiau dažnai jos kaitrumas yra gana mažas (išskyrus beržą ir pušį). Minkštosios medienos šilumingumas yra vidutinis arba mažas, o dėl didelio porėtumo ji greitai užsidega. Tačiau populiarios beržo ir pušies malkos yra šios taisyklės išimtis, ir net minkšta mediena gali užtikrinti tinkamą šildymą.


Malkų kaitrumas


Malkų kaloringumas (kaitrumas) vadinamas tiesiog šilumine verte, nes kilokalorijos (kcal) nusako, kiek šiluminės energijos išsiskiria malkoms degant krosnyje. Malkų drėgnumas taip pat svarbi savybė nustatant malkų vertę. Neseniai nukirstų malkų drėgmė yra didesnė yra ir jos yra sunkesnės, o maksimaliai išdžiovintos malkos yra lengvesnės ir jų drėgnumas siekia tik 12-15 %.


Moksliniai duomenys rodo, kad visų rūšių sausų malkų šiluminė vertė yra beveik vienoda - apie 4500 kcal/kg.


Kietmedis geriausiai tinka židiniams ir katilams, nes pasižymi degimui reikalingomis savybėmis. Klevas, ąžuolas, uosis, beržas ir bukas - tai mediena, kuri dega ilgiau ir karščiau. Tačiau taip pat verta paminėti, kad šių rūšių mediena yra brangi. 


Malkų kainų palyginimas su kitu biokuru


Malkų naudojimas yra tikrai ekonomiškas šildymo būdas. Pagal sąnaudas ir kainą malkos beveik nenusileidžia briketams ir granulėms. Geriausias ir pigiausias sprendimas gali skirtis priklausomai nuo šildymo poreikių, šildymo sistemos ir kitų techninių niuansų.


Didžiausią naudą vartotojams teikia 1 šiluminės klasės malkos, tokios kaip: uosio, beržo ir ąžuolo. Jei įmanoma, rinkitės smulkintas malkas, kad būtų lengviau efektyviai užpildyti degimo kamerą ir maksimaliai išnaudoti malkas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis