1. Universalioji citrina
Supjaustykite citriną (apelsiną ar žaliąją citriną) kvadratėliais, sudėkite juos į lėkštę. Po poros minučių kaimyno cigaretės dūmas, prasiskverbęs pro ventiliacijos angą, bus neutralizuotas. Šaltuoju metų laiku citrusinių vaisių žieveles deda ant radiatorių – eteriniai aliejai lėtai garuoja, jų gaivus aromatas ilgai juntamas namuose. O džiovintos žievelės – idealus malonaus ir ilgai išliekančio aromato šaltinis patalynės spintoje.
2. Levandos
Levandos – bene stipriausiai kvepiančios žolelės. 50 g džiovintų levandų žiedų skleis aromatą mažiausiai 3–4 metus. Įdėkite džiovintų levandų į lininius maišelius ir pakabinkite juos visuose namuose – ne tik gardžiai kvepės, bet ir kandis atbaidys.
3. Maltos avižinės kruopos
Jei šaldytuve pasklido nemalonus gendančio maisto kvapas, kurioje nors lentynėlėje pastatykite lėkštę su maltomis avižų kruopomis. Avižų baltyminė struktūra tarsi kempinė traukia į save visus kvapus. Lėkštę keiskite kas dvi dienas.
4. Batai šaldymo kameroje
Jei jaučiate, kad iš batų sklinda nešviežias kvapas, priberkite į išvalytų batų vidų sodos, įdėkite batus į sandarų plastikinį maišelį ir padėkite į šaldymo kamerą. Palikite visai nakčiai, ryte išimkite. Soda neutralizuos nemalonų kvapą, o šaltis sunaikins mikrobus.
5. Virintas actas
Actas neutralizuoja daugelį kvapų, bet įprastai naudojamas skalbimui, valymui. Jei virtuvėje smirdi prisvilusia koše, žuvimi ar pan., užvirinkite puodelį acto. Virtuvėje ilgai jausis acto kvapas, o kai išsisklaidys, neliks ir kitų nemalonių kvapų.
6. Degtukai
Degant degtukams įvyksta kelios cheminės reakcijos. Dega raudonasis fosforas, kuriuo padengti dėžutės šonai, dega siera ir bertoleto druska, kurių yra degtukų galvutėse. Toliau dega degtukas, jis būna įmirkyti vašku, ore dega deguonis. Degant tokiam mišiniui išnyksta visi nemalonūs organinės kilmės kvapai.
7. Malta kava
Kad ir kur įsimetė nosį riečiantis nemalonus kvapas – šaldytuve, visame bute, kava pagelbės. Įberkite maltos kavos į karštą kepimo skardą ir pastatykite ten, kur atsirado nemalonus kvapas. Tiesa, į šaldytuvą statykite dubenėlį su kavos tirščiais. Dar vienas variantas – į drobinius maišelius įberkite maltos kavos ir išdėliokite juos po namus. Kavą keiskite, kai išgaruos aromatas.
8. Arbatos purškiklis
Užplikykite nestiprios arbatos (geriau žaliosios), įlašinkite citrinos sulčių. Kai atvės, įpilkite į buteliuką su purkštuku ir papurkškite ten, kur jaučiate negerą kvapą. Greitas būdas, mielas aromatas.
9. Kalio permanganato tirpalas
Kelis grūdelius kalio permanganato įberkite į buteliuką su vandeniu – aitrokai kvepiantis švelniai rožinis skystis garuos ir panaikins bet kokius organinius kvapus. Be to, kalio permanganatas – veiksminga dezinfekuojamoji priemonė.
10. Jonizacija
Šis būdas nėra senas – jonizatoriai atsirado ne taip seniai. Visiems patinka ozono kvapas po lietaus, jis siejasi su švara ir gaiva. Jonizatoriai veikia pagal gamtinį principą, todėl turint tokį aparatą, namuose palaikysite gaivos aromatą.