Namas, kuriame vyrauja skandinaviškas minimalizmas FOTO

Kaip sukurti jaukų, minimalistinį, skandinavišką interjerą pasakoja interjero dizaineris Andrius Miakinkovas.

Šviesus, erdvus, funkcionalus, kartu šiltas ir stilingas – tokią skandinavišką interjero viziją realizavo jaunas namo šeimininkas su dizainerio pagalba.

Vienas iš pagrindinių tikslų, koks buvo iškeltas dizaineriui, kad tai būtų namai, į kuriuos visada norisi grįžti, tačiau šiuolaikiški ir praktiški kasdienybėje. Todėl be jokių ilgu svarstymų ir buvo pasirinktas skandinaviškas interjero stilius.

Interjeras
Interjeras
A. Miakinkov nuotr.

Namas pastatytas 2009 metais šalia Vilniaus esančioje Antežerių gyvenvietėje. Rami vieta su šalia esančiu mišku, kurią pamėgo namo šeimininkas ir jo augintinis.

Būstas orientuotas į pietinę pusę, todėl didžiąją dienos dalį saulė šildo namo vidinį kiemą.
Gyvenamoji erdvė su didžiuliais langais, pro kuriuos atsiveria nuostabus vaizdas, iš karto nuteikia maloniai, čia neprailgsta ilgi vakarai. Interjere kiekvienas daiktas rado savo vietą.

Interjeras
Interjeras
A. Miakinkov nuotr.

Neapkrauta minkšta zona prie vitrininių langų išdėstyta taip, kad būtų patogi tiek mėgautis židinio vaizdu, tiek leisti vakarą prie televizoriaus, tiek su draugais mėgautis sporto varžybomis per didįjį elektra valdomą ekraną. Valgomojo zona esanti tame pačiame gyvenamajame kambaryje yra atskirta tik vizualiai (šviestuvais), o didelis stalas gali talpinti gausią kompaniją.

Ne paslaptis, kad skandinavai dievina daugiafunkcinius daiktus, galinčius taupyti erdvę. To nepamiršome projektuodami vieną iš interjero akcentų – židinį. Derindami medžiagas prie bendro interjero, numatėme keletą beveik nepastebimų vietų pasidėjimui. Tokiu būdu, židinys tapo dar ir kompaktine spinta. Dėmesio sulaukia ir nestandartinės grotelės šilumai, kurios tik pabrėžia, kad šiame interjere stengiamasi atsisakyti visų nebūtinų detalių.

Sienų apdailai parinkome vizualiai erdvę didinančias šviesias spalvas nuo baltos iki švelniai rusvos su keletu sodresnių akcentų voniose ir vaikų kambariuose. Grindims naudojome natūralaus ąžuolo parketlentę alyvuotą matiškai. Dviejų skirtingų pločių lentų išdėstymas eilėmis ne tik suteikia netikėto žaismingumo, bet ir atrodo organiškiau, nors nėra iškart pastebimas.

Didelį dėmesį skyrėme namo laiptinei. Norėjosi lengvos, bet tuo pačiu ir tvirtos konstrukcijos. Pakopas tvirtinome prie sienos, kad įmonės Medritas kurti laiptai atrodytų kabantys ore, stiklo turėklas suteikia dar daugiau lengvumo ir šiuolaikiškumo. Šalia esanti siena, prie kurios prisišlieja laiptinė, yra aukščiausia namo siena, ją galima matyti tiek iš pirmo aukšto gyvenamos patalpos, tiek iš antro aukšto holo. Ją norėjosi labiau išryškinti ir akcentuoti. Ilgai svarstant, pasirinkome ąžuolo plokščių apdailą naudotą židiniui. Tai skirtingų išmatavimų ir skirtingų storių ąžuolo lukšto plokštės, kurios suteikia sienai faktūros, formos, žaismingumo. Šilta ir natūrali medžiaga šiai namo erdvei prideda ramybės, tuo pačiu yra netepli ir praktiška. Todėl vaikai gali drąsiai laikytis ne tik už turėklo, bet ir už sienos jos negadindami.

Interjeras
Interjeras
A. Miakinkov nuotr.

Norėdami laiptinės zoną labiau įkomponuoti į bendrą gyvenamąją erdvę, nusprendėme ir lubas dalinai padengti medžio plokštėmis, jos tarsi atkartoja laiptų plotą ir toliau prasitiesia per visą kambarį.

Šviesias baltas sienas dabar šildo natūralaus ąžuolo elementai židinys, dekoro siena, laiptinė bei lubų fragmentas, kurie yra susiję tarpusavyje, bet nėra tik to paties elemento atkartojimas. Toks interjero apdailos sprendimas tapo namo akcentu, kuris nereikalauja ypatingos kasdienės priežiūros, yra šiltas savo struktūra ir artimas mūsų kultūrai, tačiau modernus savo forma. Ryškesniems akcentams palikome vietas mėgstamiems paveikslams ant sienų.

Siekdami maksimaliai išlaikyti švarų minimalizmą, bendrą apšvietimą paslėpėme iš kraštų suformuotose nišose lempoms sudėti. Virš valgomojo zonos nuleisti keli stiklo šviestuvai, tik labiau pabrėžia stiliaus natūralumą ir lengvumą.

Namo pirmame aukšte išsidėstė zonuota funkcinė gyvenamoji erdvė su valgomuoju, šviesus ir atviras darbo kambarys naudojantis holo šviesą, atskira talpi virtuvė, drabužinė lauko rūbams, tualeto kambarys, klasikinė bei garinė pirtis su moderniu priepirčiu ir dušu. Antrame aukšte – du žaismingi vaikų kambariai, du vonios kambariai, drabužinė bei erdvus miegamasis.

Interjeras
Interjeras
A. Miakinkov nuotr.

Vienas iš įdomiausių projekto etapų buvo suformuoti kitokią pirčių zoną. Norėjosi pabėgti nuo standartinių dailylenčių, plytelių ir t.t. Priepirčio zonai, kaip apdailą panaudojome faneros plokštę, kuri grafiškai žaidžia su natūraliu akmeniu ir sodria samanine sienų spalva. Sienoms ir luboms naudota ta pati medžiaga ir faktūra. Akcentavome lubas, kaip banguotą netikėtumo turinčią plokštumą su šviesos šaltiniais.

Projektui įsibėgėjus eksperimentavome daugiau, grindų dangą – natūralią ąžuolo parketlentę drąsiai naudojome tiek pagrindiniame vonios kambaryje, tiek ryškiame svečių tualete, kuriame įkomponavome tapetų sieną ir iš sendaikčių turgaus parvežta konsole kriauklei pastatyti.

Užsakovas teigiamai įvertino pirminės idėjos įgyvendinimą, kad interjeras turi būti maksimaliai šiltas, jaukus ir tinkamas poilsiui, tuo pat metu ir paprastas, ir be nereikalingų detalių. Taip pat jis liko maloniai nustebintas, kad originalios idėjos gali virsti maloniais akiai bei praktiškais akcentais.

Visą interjerą galite apžiūrėti galerijoje:

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis