Spalvų terapija 75 kv.m. bute 3 asmenų šeimai

Naujos statybos daugiabutyje projektuodama trijų kambarių buto interjerą architektė Indrė Sunklodienė ieškojo įdomių sprendimų – norėjosi sukurti išskirtinę, originalią, išraiškingą erdvę jaunam miesto žmogui, tačiau ne mažiau svarbu buvo namų jaukumo, stabilumo pojūtis. Rezultatas džiugina tiek projekto autorę, tiek buto šeimininkus – moderniame pilkais atspalviais dekoruotame bute pritaikyta neįprasta medinių tašelių konstrukcija, išskirtinė grindų intarpo idėja, o kiekvienoje erdvėje parinktas vis kitas ryškus spalvos akcentas intriguoja, neleidžia nuobodžiauti.

L.Garbačausko nuotr.

Projektuojant interjerą Vilniaus centre neseniai pastatytame Naujamiesčio namų komplekse įrengtame maždaug 75 kv.m. ploto trijų kambarių bute, jo planavimo keisti neprireikė – šeimininkų poreikius visiškai atitiko pirminis planas – erdvus bendrasis kambarys, kuriame numatyta įrengti svetainę, virtuvę ir valgomąjį, kitoje buto pusėje suprojektuotas miegamasis bei dar vienas nedidelis kambarys, taip pat vonia. Į visus kambarius galima patekti tiesiai iš nedidelio prieškambario.

Kone miesto centre pastatytame daugiabutyje įrengtame bute norėjosi sukurti šiuolaikišką, modernią, miesto žmogaus gyvenimo ritmą atitinkančią aplinką, nepamirštant ir funkcionalumo bei jaukumo.

Pasitarus su šeimininkais nuspręsta remtis skandinaviško stiliaus interjero dekoravimo tradicija, puikiai susiejančia šiuos aspektus į visumą. Pagrindinėms bendrojo kambario sienų plokštumoms dekoruoti buvo pasirinktas baltas koloritas, derinamas su šilto atspalvio tamsiai pilkais intarpais – tamsūs atspalviai modernioje erdvėje padėjo sukurti jaukumo įspūdį. Pilką koloritą papildė šilta medžio faktūra, ryškūs geltonos spalvos akcentai ir įdomūs apšvietimo sprendimai.

L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Bendrajame kambaryje interjeras kuriamas kontrasto principu: šviesus – tamsus, matinis – blizgus, o akcentai dėliojami ryškiomis, išraiškingo dizaino detalėmis.

L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Prieškambario zonoje vyrauja medžio apdaila, derinama su baltais bei pilkšvais paviršiais, o didžiausias dėmesys tenka raštuotoms mozaikinėms plytelių grindims.

L.Garbačausko nuotr.

Svetainės lubose sukonstruota archtektūriška tūrinė konstrukcija su įmontuotu apšvietimu išryškina poilsio zonos ribas.

Projektuodama interjerą, skirtingas funkcines bendrojo kambario erdves architektė išryškino įdomiais lubų bei grindų sprendimais. Svetainės lubose suformuota architektūriška tūrinė konstrukcija, kurios vidus padengtas grubios faktūros pilko tinko apdaila, tarsi pažymi poilsio zonos ribas. Ilgą, kone per visą bendrojo kambario sieną nusitęsiančią virtuvės konstrukciją lubų plokštumoje atkartoja projekto autorės sugalvotas įdomus medinių tašelių intarpas. Jame sumontuoti LED šviestuvėliai padeda apšviesti maisto gaminimo zonos paviršius. O už svetainės, greta virtuvės, suformuotą valgomąjį iš bendros erdvės padėjo išskirti grindų danga – čia akį iškart traukia originalus projekto autorės sukurtas trijų spalvų dinamiškas plytelių mozaikos raštas, pasikartojantis ir prieškambario erdvėje.

L.Garbačausko nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Išskirtinis valgomojo grindų apdailos sprendimas ne tik suteikė praktiškumo, padėjo išryškinti šią zoną, bet ir tapo akį traukiančiu bendrojo kambario interjero akcentu. Dėl praktiškumo šeimininkai pageidavo šios zonos grindis kloti plytelėmis, tačiau architektė, nenorėdama skaidyti kvadratais vientisos erdvės, sumanė kitą variantą – iš rombo formos plytelių sudėliojo modernų raštą-paveikslą su nelygiais kraštais ir įterpė jį į ąžuolo parketlentes. Kaip tikina architektė, procesas nebuvo lengvas, tačiau įmanomas.

L.Garbačausko nuotr.

Blizgūs vientisi per visą sieną nusitęsiančios virtuvės fasadai bei medžio faktūros sienelė virš stalviršio padeda neutralizuoti buitiškumo įspūdį.

L.Garbačausko nuotr.

Projektuojant virtuvę didelis dėmesys skirtas funckionalumui ir praktiškumui, todėl į baldus sumontuota itin kokybiška furnitūra.

L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Valgomojo zonoje ant raštuotos grindų mozaikos įkomponuotas apskritas valgomojo stalas su skirtingų atspalvių kėdžių kompozicija, pabrėžiančia interjero spalvinę koncepciją.

Kitoje buto pusėje, priešais bendrąjį kambarį, buvo numatytas šeimininkų miegamasis. Kambario plotas ir forma leido dalį jo atskirti, o suformuotoje patalpoje įrengti patogią drabužinę. Taip buvo išvengta papildomų masyvių baldų miegamojo erdvėje. Šiam kambariui dekoruoti architektė parinko lengvą, švelnų lino bei vilnos atspalvių koloritą su madingais vario, plytų spalvos akcentais. Tokia spalvinė kompozicija atsirado ne atsitiktinai – ją pasufleravo pakabinamieji miegamojo šviestuvai su baltais metaliniais gaubtais, viduje dekoruotais blizgiu vario atspalviu. Nuo jų projekto autorė ėmė dėlioti visą miegamojo spalvinę gamą: pagrindinei sienai dekoruoti parinko romantiškus šviesaus kolorito tapetus su subtiliais burbulų raštais, pritaikė lovą su minkštu pilkšvu vilnos faktūros galvūgaliu, greta jos priderino vario spalvos staliuką bei kitus tekstilės aksesuarus.

L.Garbačausko nuotr.

Miegamajame siekta pabrėžti jaukumo, minkštumo įspūdį, tad architektei kilo idėja suformuoti lenktą sieną. Prie jos stilistiškai tiko ir tapetai su švelniais burbulų raštais.

L.Garbačausko nuotr.

Lengvas, švelnus lino bei vilnos atspalvių koloritas su madingais vario, plytų spalvos akcentais padeda kurti jaukią, atpalaiduojančią, bet nenuobodžią atmosferą.

L.Garbačausko nuotr.

Miegamajame įkomponuota lova ne tik pabrėžia jaukumo ir minkštumo koncepciją, bet yra ir labai praktiška – turi didelę patalynės dėžę.

Nors vonios kambarys visai nedidukas, jį projektuojant architektei pavyko išvengti ankštos patalpos įspūdžio ir sutalpinti čia visą privalomą įrangą. Tiesa, buvo nuspręsta atsisakyti vonios – vietoje jos galinėje kambario dalyje per visą sieną įrengta patogi dušinė, nuo likusios erdvės atskirta skaidraus stiklo durelėmis. Toks sprendimas padėjo išsaugoti erdvės pojūtį. Šiam tikslui pasitarnavo ir architektės parinktos smulkaus geometrinio rašto plytelės – jomis išklijuota galinė dušinės siena. Prie mėtiniais, baltais ir pilkšvais geometriniais raštais dekoruotų modernaus dizaino plytelių architektė derino ir kitas apdailos medžiagas – dalis vonios kambario sienų buvo nudažytos neįprastu, bet čia itin derančiu mėtiniu atspalviu, prie jo derinamos baltos mozaikinės plytelės bei lakoniško dizaino baldai su vientisais baltais fasadais.

L.Garbačausko nuotr.

Pastaruoju metu vis labiau populiarėjantis subtilus mėtinis atspalvis, derinamas su baltos spalvos fragmentais, vonios kambaryje padėjo sukurti šviežumo ir gaivos pojūtį.
L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.

Architektė pataria
Mažose patalpose sienas labiau tinka dekoruoti smulkaus rašto dekoro elementais – tada erdvė atrodo didesnė. Stambūs didelių matmenų raštai bei ornamentai atvirkščiai – mažina erdvę. Tinkamai parinktos modernios smulkaus geometrinio rašto plytelės – vienas sprendimų, padėjusių vizualiai praplėsti nedidelę vonios erdvę.

Dar vienas nedidelis kambarys paskirtas darbo zonai. Čia architektė suprojektavo vientisą kompaktišką baldų konstrukciją, kurioje įtaisytos uždaros spintos daiktams sudėti, atviros knygų lentynos, o palei langą įrengta lakoniška, bet patogi darbo vieta. Šiai baldų konstrukcijai gaminti buvo pasirinkta šiuolaikiška ir išraiškinga laminuota fanera su baltais laminuotais paviršiais ir atviromis, faktūriškomis briaunomis. Tai padėjo sukurti kambaryje dinamišką, nenuobodžią kompoziciją. Prie griežtų linijų faneros baldų konstrukcijos buvo pritaikyta stilinga skandinaviško dizaino sofa, o santūrus darbo kambario interjeras pagyvintas ryškiais turkio atspalvio akcentais.

L.Garbačausko nuotr.

Minimalistinio dizaino darbo kambario interjerą vizualiai sušildo medžio faktūros plokštumos – ąžuolo parketlenčių grindys, mediniai sienų fragmentai, dekoratyvios fanerinių baldų briaunos.
L.Garbačausko nuotr.

Prie santūrių linijų faneros baldų konstrukcijos buvo pritaikyta stilinga skandinaviško dizaino sofa.

L.Garbačausko nuotr.

Darbo kambaryje vyrauja rami pilkšvų atspalvių spalvinė gama.

Projekto autorė – architektė Indrė Sunklodienė, indre.sunklodiene@inarch.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis