Temperamentingoji Ispanijos virtuvė: čiorizo dešra, krevetės, brusketos – lengvi, bet stebinantys užkandžių variantai (+ 3 receptai)

Iberijos, arba Pirėnų, pusiasalis pasižymi ne tik stulbinamais geografiniais paminklais, bet ir gilias istorines šaknis turinčiais kulinariniais šedevrais. Tai – begalės skirtingų rūšių kumpių, tyriausi alyvuogių aliejai, šviežios jūros gėrybės ir dar daugiau. Susipažinkime su Ispanijos virtuve ir išmokime pagaminti net keletą skirtingų ispaniškų užkandžių, vadinamų tapomis, skirtų dalintis ir leisti laiką su draugais ir artimaisiais.

 Ispanijos virtuvė – tikras Viduržemio jūros kultūrų kokteilis

 

Pasiskolinę geriausias aplinkinių regionų gastronomines savybes, ispanai gali mėgautis viena gardžiausių ir natūraliausių virtuvių visame pasaulyje. Ji – mėgstama ir lietuvių, nes čia naudojami dažno virtuvėje sutinkami prieskoniai: česnakai, juodieji pipirai, petražolės ir jūros druska.


Maistą vietos gyventojai gardina skirtingose kultūrose pamėgtus ingredientus, kurie per šimtmečius tapo neatsiejama Ispanijos kulinarinio identiteto dalimi. Pavyzdžiui, daugybė skirtingų vaisių, džiovintų vaisių, riešutų, taip pat avinžirniai ir cinamonas į šalį atkeliavo iš istorinių arabų šalių bei Viduržemio jūros teritorijos.

 

Iberijos pusiasalis, taip pat ir Ispanija didžiuojasi savo alyvuogių aliejumi – jo pagamina daugiausiai pasaulyje. Ispanijos virtuvę puikiai atspindi ir šviežia žuvis – ji sutinkama paelijoje, kuri gali būti pagrįstai laikoma vienu iš populiariausių patiekalų regione.

 

Maisto gamyba ir ragavimas Ispanijoje – tikra šventė

 

Neatsiejama Iberijos pusiasalio gastronominio paveldo dalis yra ir vietinių gyventojų valgymo įpročiai. Prieš patiekiant pagrindinius patiekalus, ilgai užkandžiaujama tapomis – dalijimuisi skirtais patiekalais, taip pat pinčomis – smeigtuko užkandžiais.


Ant stalo vietos atsiranda ir Iberijos kiaulienos kumpiui, kuris dedamas ant šviežios duonos ir apšlakstomas alyvuogių aliejumi, ir kur gi dar šalta pomidorų sriuba – gaspačo. Ji – „Taste Atlas“ geriausių šaltų sriubų dešimtuke, kur sąraše išdidžiai pirmauja lietuviškieji šaltibarščiai.

 

Svajojantiems nors trumpam nusikelti į temperamentingąjį Iberijos pusiasalį, „Lidl“ virtuvės ekspertai kviečia pasigaminti net tris tapų variantus. 

 

Karamelizuota čiorizo dešra


Karamelizuotos čiorizo dešrelės
Karamelizuotos čiorizo dešrelės
ELTA


Mėsa – neatsiejama Ispanijos virtuvės dalis, tad ir skonių kelionę po šalį verta pradėti nuo mėsiškų tapų – karamelizuotos čiorizo dešros.


Užkandžiui reikės:


50 g čiorizo dešros (pjaustytos griežinėliais)

1 skiltelė česnakos

3 v. š. balzamiko acto

1 v. š. medaus arba agavų sirupo

Šiek tiek druskos ir pipirų

 

Gaminimas:


Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite čiorizo dešros griežinėlius bei smulkintą česnaką. Kepkite apie 3–4 minutes.


Nupilkite keptuvėje susidariusį riebalų perteklių, ir tada į keptuvę su dešra supilkite balzamiko actą, medų (arba agavų sirupą), įberkite druskos bei pipirų.


Viską kepkite dar apie 3–4 minutes, kol padažas sutirštės, o čiorizo dešra karamelizuosis. Patiekite su skrudinta duona.

 

Česnakinės krevetės


Česnakinės krevetės
Česnakinės krevetės
ELTA


Šias tapas pamėgs neįsivaizduojantys savo užkandžių lėkštės be jūros gėrybių. Česnakinėms krevetėms reikės:


200 g krevečių

4–5 v. š. alyvuogių aliejaus

7 skiltelių česnako

1/2 a. š. maltos paprikos

1/2 a. š. rūkytos paprikos

Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių

Šiek tiek druskos ir pipirų

Saujos šviežių petražolių

 

Gaminimas:


Vidutinės kaitros keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintą česnaką, aitriosios paprikos miltelius ir pakepinkite 2 minutes.

 

Šiek tiek padidinkite kaitrą, sudėkite krevetes, suberkite maltos ir rūkytos paprikos miltelius, taip pat druską ir pipirus. Kepkite 5 minutes pavartant.


Prieš patiekiant apibarstykite smulkintomis petražolėmis.

 

Brusketos su pomidorais

 

Ispanijos virtuvė dėkinga ir propaguojantiems vegetarišką mitybą. Kviečiame pasigaminti brusketas su pomidorais.


Patiekalui prireiks:


1/2 kepalo šviežios duonos

5–6 pomidorų

1 skiltelės česnako

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos ir pipirų


Gaminimas:


Riekelėmis supjaustykite duoną. Paskrudinkite jas ant įkaitintos keptuvės ir ištrinkite česnaku.

 

Nuplaukite ir stambia tarka sutarkuokite pomidorus. Gautą tyrę tepkite ant skrudintos duonos riekelių. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.


Skanaus!


Skaniausius Iberijos pusiasalio patiekalus galėsite pasiruošti iš pamėgtosios „Sol & Mar“ linijos produktų, kurie pirkėjų laukia visose „Lidl“ parduotuvėse nuo balandžio 29 d. Gausiame Ispanijos bei Portugalijos teminės skonių savaitės asortimente rasite vytinto kiaulienos kumpio „Jamon Serrano”, čioriso dešrų, sūrių rinkinių, alyvuogių, taip pat europinių ančiuvių, peruvinių ančiuvių žiedelių ir kitų jūros gėrybių.  Desertų mėgėjai susigundys apelsininiais ledais, kataloniško stiliaus desertu, vanilės skonio pudingu bei jogurtais su užpilu. Žinoma, kaip gi bei Portugalijos pasididžiavimo – „Pastel de nata” pyragėlių!    



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis