Lietuviškosios „baronkos“ kelionė iki Niujorko ir atgal: 3 Vytaro Radzevičiaus beigelių receptai

Apvalūs, tarsi istorijos ratai beigeliai (arba gerai žinomos „baronkos”) kadaise su litvakais paplito po pasaulį. Jie tapo neatsiejama Niujorko įvaizdžio dalimi, o prieš kelerius metus išpopuliarėjo ten, iš kur ir atsirado – Lietuvoje. Žinomas keliautojas ir kulinaras V. Radzevičius dalinasi net 3 skirtingais beigelių valgymo būdais. 



Žinomas keliautojas, kulinaras, restorano Merkinėje įkūrėjas Vytaras Radzevičius pasakoja, kad beigeliai Lietuvoje žinomi dar nuo XIV a. Be to, daugelis šiuos gardėsius greičiausiai atsimena kaip gardžias lauktuves iš įvairių mugių.


Keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius
Keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius
ELTA


Nuo senų laikų mėgstamas skanėstas puikiai tinkamas skonio eksperimentams


Beigelis – tai minkštas, blizgaus paviršiaus, apvalus ar ovalus, kvietinės tešlos kepinys, kuris prieš kepant plikomas vandeniu ar jo garais. Jie buvo ir yra labai populiarūs Kaziuko mugėse. Seniau, beigelis buvo labiausiai perkamas ir mėgstamas skanėstas, o juos plukdydavo Nerimi pilnomis valtimis. Riestainis, „baronka“ – tik keli pavadinimai, kuriais atpažįstamas beigelis.


Nors ir paprastas, šis kepinys gali padovanoti neįtikėtinų skonio atradimų, tiek pasigaminus patiems, tiek ir įsigijus prekybos centrų ar kitose kepyklėlėse.


Tam pritaria ir sako V. Radzevičius: „Man beigeliai patinka dėl savo universalumo: gali jais užkandžiauti prie arbatos ar kavos, gali su pačiais įvairiausiais pertepimais susikurti savo norimą patiekalą. Jie puikiai dera ir prie saldžių, ir prie sūrių skonių – tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos.“


Žinomas kulinaras kviečia nebijoti eksperimentuoti ir beigeliams suteikti skirtingus amplua, o kad eksperimentai virtuvėje būtų labiau užtikrinti, pasinaudokite net trimis išskirtiniais V. Radzevičiaus receptais.


1. Gaivus ir lengvas: beigelis su avokadu ir ridikėliais


Beigelis su ridikėliais
Beigelis su ridikėliais
ELTA


Nors „augalausis“ jau baigėsi, V. Radzevičius siūlo paragauti gaivaus beigelio su avokadu ir ridikėliais.


Reikės:

2 mėgstamų beigelių

1 avokado

6–8 ridikėlių

1 raudonojo svogūno

50 g mėgstamo kreminio sūrio

Žiupsnelio druskos, grūstų juodųjų pipirų


Gaminimas:

Nulupkite ir iki vientisos masės sutrinkite avokadą, pasūdykite. Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, taip pat ir svogūną. Pastarąjį sudėkite į dubenį, į kurį įpilkite šalto vandens ir įberkite druskos. Tokiame vandenyje svogūno griežinėlius laikykite apie 10 minučių.


Horizontaliai perpjaukite beigelį. Abi puses pertepkite kreminiu sūriu. Tuomet užtepkite avokado masę, sudėkite ridikėlius ir svogūnus. Paskaninkite viską grūstais juodaisiais pipirais ir suvožkite.


2. Dzūkiškų skonių kupinas: beigelis su silke ir „daryciniu“


Jei norisi itin tradicinio lietuviško skonio, savo restoraną Merkinėje įkūręs V. Radzevičius siūlo išmėginti sūrų beigelį su silke ir „daryciniu“. Tai – Dzūkijoje populiarus, paprastai prie bulvinių bandų ir blynų patiekiamas padažas.


Reikės:

2 mėgstamų beigelių

150 g silpnai sūdytos ar kitos mėgstamos silkių filė

100 g pusriebės „Pilos“ varškės

50 g „Pilos“ grietinės

2 skiltelių česnako

Saujos petražolių, krapų, kitų mėgstamų žalumynų

Žiupsnelio druskos, cinamono


Gaminimas:

Pirmiausia, paruoškite „darycinį“. Dubenyje sutrinkite varškę, įdėkite grietinės, įberkite druskos ir išmaišykite. Mėgstamus žalumynus susmulkinkite ir suberkite į dubenį. Česnako skilteles nulupkite ir taip pat išspauskite į padažą. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.


Nuo silkių filė nuvarvinkite aliejų, o ją supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.


Beigelius perpjaukite horizontaliai pusiau. Abi puses ištepkite „daryciniu“, o paskui tik vieną apdėliokite pjaustytos silkės gabalėliais. V. Radzevičius šį patiekalą papildomai gardina trintu cinamonu.


Viską padarę, suvožkite abi beigelio puses ir patiekite. Jei nemėgstate silkės, ją galite pakeisti sūdyta lašiša.


3. Desertui: šventiškas beigelis su medumi ir obuoliais


Su beigeliais savo skonio receptorius pakutens ir smaližiai: jiems žinomas keliautojas siūlo beigelį su medumi ir obuoliais.


„Obuoliai su medumi – tai šventiškas žydų receptas per jų Naujuosius metus (Roš Hašana). Jis kiek panašus į mūsiškuosius agurkus su medumi, tad ir beigeliams puikiai tiks“, – tvirtina V. Radzevičius.


Reikės:

2 mėgstamų beigelių

100 g rikotos sūrio

2 vidutinio dydžio obuolių

2–3 v. š. skysto medaus


Gaminimas:

Beigelius horizontaliai perpjaukite pusiau. Abi puses ištepkite rikotos sūriu, po to skystu medumi.


Nulupkite obuolius, išimkite jų sėklytes. Nuluptus obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite ant vienos beigelio pusės. Užvožkite kita beigelio puse ir skanaukite.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis