Ypatingas midijų su čiorizo ir pomidorais receptas

Midijos – nedidelės, tačiau nepaprastai subtilaus skonio jūros gėrybės. Jos išsiskiria ne tik savo skoninėmis savybėmis, bet ir universalumu: midijos gali būti patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas, užkandis ar jomis gardinami įvairiausi padažai ir sriubos. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad šis delikatesas visame pasaulyje mėgstamas jau tūkstantmečius, o pastaruoju metu midijos vis daugiau dėmesio sulaukia ir tarp lietuvių.

Paruošimas – nesudėtingas


Kaip teigia V. Juodkazienė, midijos – nesudėtingai paruošiamas produktas, kuriam tinkamai paruošti užtruksite mažiau nei dešimt minučių.


„Midijų gaminimas namuose – iš pažiūros galėtų atrodyti sudėtingas procesas. Tačiau iš tiesų namie jas labai paprasta ir greita paruošti. Svarbiausia geldeles kruopščiai nušveisti ir nuplauti po šaltu vandeniu ir galiausiai – 5–7 minutes patroškinti paruoštame padaže, jomis pagardinti sriubas arba ryžių bei makaronų patiekalus“, – teigia V. Juodkazienė.


Pasak jos, midijas paprastai reikia ruošti tol, kol visos jų geldelės atsivers. Visgi, jeigu kelios geldelės jas ruošiant neatsiveria – jų valgyti nepatartina, mat jomis galima apsinuodyti. Kaip teigia maisto ekspertė, midijos – ne tik skanios, paprastai paruošiamos, bet ir ypatingai naudingos sveikatai. Midijos yra puikus baltymų šaltinis, jose taip pat yra ir gausybė amino rūgščių. Midijas įtraukus į kasdienį savo racioną yra stiprinami raumenys bei imuninė sistema, kaulai.


Midijose taip pat yra labai daug geležies, mangano, fosforo, kalio, seleno ir cinko. Jose gausu ir vitamino B12, reikalingo raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, jų vartojimas padeda kovoti su nerimu, depresija, nemiga, netgi gerinama nuotaika. Midijose ne tik gausu įvairiausių naudingų medžiagų, bet yra ir mažai kalorijų, 100 g midijų yra vos 172 kalorijos, todėl ši gėrybė puikiai tinka ir tiems, kurie meta svorį.


Midijos su čiorizo ir pomidorais


Jums reikės:


Šlakelio alyvuogių aliejaus


Pusės puodelio supjaustytos čiorizo dešros


1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno


1 vidutinio supjaustyto pankolio


6 susmulkintų skiltelių česnako


Didelės saujos vyšninių pomidorų


¼ šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių


Žiupsnelio druskos


1 puodelio sultinio


Kilogramo nušveistų midijų


Saujos šviežių kalendrų


Citrinos


Kelių riekelių mėgstamos šviežios duonos


Pagaminimas:


Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Kai jis įkais, sudėkite čiorizo gabaliukus ir viską kelias minutes pakepkite. Tuomet sudėkite smulkintą svogūną, pankolį, 5 česnako skilteles ir dar šiek tiek pakepkite. Sudėkite pomidorus, raudonuosius pipirus, berkite žiupsnelį druskos ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite sultinį ir kelias minutes pavirkite, kol skystis šiek tiek nugaruos. Galiausiai sudėkite midijas ir viską išmaišykite. Uždenkite puodą ir troškinkite apie 3–5 minutes, kol geldelės atsivers. Galiausiai viską apibarstykite šviežiomis kalendromis ir apšlakstykite citrinos sultimis. Mėgstamos duonos riekeles paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje ir įtrinkite šviežiu česnaku, patiekiate šalia į lėkštes išdėlioto patiekalo. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis