Idealu prie mėsos: saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių neįsivaizduojamas tradicinis lietuviškas stalas. Tačiau prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo mėgautis ne tik šviežių daržo gėrybių salotomis, bet ir išbandyti konservavimo privalumus. Šis mišrainių gamybos būdas – naudingas bei maistingas, o rezultatas stebina skoniu. Todėl B. Baratinskaitė dalijasi pora tokių patiekalų gamybos idėjų, kurios ilgai leis gardžiuotis rudens derliumi.

Gausu ir vitaminų, ir mineralų

 

Konservavimas apsaugo daržoves nuo gedimo, o netgi termiškai apdorotos jos nepraranda savo maistingumo bei naudos sveikatai. Tačiau apie tai kalbanti B. Baratinskaitė pabrėžia: norint tokio teigiamo rezultato, svarbu daržo gėrybes tinkamai konservuoti.

 

„Neretai konservavimas neįsivaizduojamas be acto marinatų, didelio kiekio cukraus ar druskos. Tačiau šiuos produktus reiktų rinktis saikingai ir atsakingai. Cukrų bei druską naudoti mažais kiekiais, įprastą actą keisti sveikesniu obuolių ar pagamintu iš kitų vaisių. Taip pat patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves. Taip jos išsaugos gerąsias savybes, o daržo gerybes pakaitinus iki aukštos temperatūros, žus didžioji dalis žalingų mikroorganizmų“, – apie konservavimo ypatumus kalba B. Baratinskaitė.

 

Pasakodama apie termiško apdorojimo privalumus, maisto gamybos ekspertė nesutinka su dažnai girdima nuomone, esą konservuojamos daržovės praranda visus vitaminus ir turimas naudingas medžiagas. Šis įsitikinimas, anot B. Baratinskaitės, tėra mitas. 

 

„Nors kaitinimas sumažina C vitamino kiekį daržovėse du kartus, šio elemento visgi išlieka ir pakanka. Iš kitos pusės, morkų ir pomidorų naudingosios savybės po terminio apdorojimo tik pagerėja. Organizmui reikalingas medžiagas pasisaviname šias daržoves valgydami konservuotas, o ne šviežias. Konservuojant nekinta ir naudingų mineralų, kurių rudens derlius gausus, savybės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

 

Gardžios ir lengvai pagaminamos mišrainės

 

Ieškantiems konservuotų daržovių mišrainių idėjų, B. Baratinskaitė siūlo itin lengvą receptą.

 

Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė



Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė
Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė
Shutterstock nuotr.


 

Pagaminti 10 porcijų reikės: 700 g įvairių spalvų paprikų, 2 kg nedidelių cukinijų, 500 g aštraus pomidorų padažo, 150 g cukraus, 250 ml aliejaus, 120 ml obuolių acto, 2 valgomųjų šaukštų druskos.

 

Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį. Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais. Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps. Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

 

„Šis patiekalas – tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas“, – akcentuoja B. Baratinskaitė. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis