109 m² šiaudų ir molio namo projektas: modernumas, persipynęs su tradicine architektūra

Šiaudų ir molio namo projektą didelei jaunai šeimai kūrusi architektų komanda modernumą derino su tradicine architektūra, interjere pritaikė praktiškų ir funkcionalių sprendimų, išsaugojo erdvės ir šviesos pojūtį, įterpė individualumo suteikiančių detalių.

Nuotraukos – Ievos Vaišvilienės ir projekto autorių. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.


Objekto dosjė:


Tipas – vieno aukšto šiaudų ir molio namas Vilniaus priemiestyje.


Plotas – 109 m².


Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys, šeimininkų miegamasis, du vaikų kambariai, du vonios kambariai.


Gyventojai – penkių asmenų šeima.


Projekto autoriai – Ramunė ir Gytis Gasperaičiai (studija „RG Architektai“).


Architektūros studijos „RG Architektai“ komanda – Ramunė ir Gytis Gasperaičiai – projektuoti gyvenamąją erdvę jaunai šeimai, auginančiai tris vaikus, pradėjo nuo tuščio sklypo. Įsiklausę į šeimininkų poreikius ir drauge aptarę būsimo namo vizijas, architektai kaip vieną iš galimų variantų pasiūlė šiaudų ir molio namo idėją. Toks variantas jaunai šeimai pasirodė labai priimtinas: juos sužavėjo ekologinio gyvenimo koncepcija, sveikas namų mikroklimatas ir greitos statybos – iš specialių suspaustų šiaudų skydų namas sumontuojamas vos per kelias dienas. Taip pat buvo aptartas namo projektas – šeimininkams norėjosi vieno aukšto pastato, kuriame būtų logiškai ir racionaliai išdėstytos funkcinės zonos, praktiškai išnaudojant kiekvieną namų erdvę. Taip pat buvo svarbu „pagauti šviesą“. Atsižvelgiant į išsakytus norus, buvo projektuojamas kompaktiškas vieno aukšto pastatas su tradiciniu dvišlaičiu čerpėmis dengtu stogu. Kadangi namo eksterjerui buvo naudojama molio danga, stogo šlaitai šiek tiek pailginti – taip sienos išvengia drėgmės, o namo vidus – kaitrių saulės spindulių pietų pusėje, todėl čia net karštomis dienomis galima mėgautis malonia vėsa.


Į čerpinį stogą virš terasos įsiterpia skaidri poliuretano danga – ji saugo nuo lietaus, padeda išlaikyti tradicinę stogo formą, taip pat leidžia į terasą ir bendrąjį kambarį patekti saulės spinduliams.



Namas iš išorės
Namas iš išorės
Ieva Vaišvilienė ir projekto autoriai



Molio danga dekoruotas namo fasadas nuo perteklinės drėgmės apsaugotas pailginus dvišlaičio stogo kraštus.


Ilgoji namo siena su terasa atsukta į pietų pusę, norint „pagauti šviesą“ šioje dalyje išdėstyti ir gyvenamieji kambariai. Kitoje namo pusėje suprojektuotos pagalbinės patalpos ir vonios kambariai.


Didžiausia namo erdvė – bendrasis kambarys, kuriame įrengti svetainė, virtuvė ir valgomasis. Ji suformuota stačiakampio formos pastato gale, jos langai išeina tiek į pietinę, tiek į šiaurinę pusę. Siekiant daugiau šviesos palikti poilsio zonai, virtuvė ir valgomojo zona išdėstytos palei šiaurinę sieną. Nenorėdami užgožti erdvės pojūčio, architektai suprojektavo švelnaus pastelinio kolorito virtuvės baldus be viršutinių spintelių – daiktams susidėti buvo sumontuota didelė šviesaus medžio faktūros sala, skirianti buitinę zoną nuo svetainės, ir valgomojo zonoje pastatyta indauja su matinio stiklo langelių fasadais, pabrėžianti tradicinę interjero koncepciją, išlaikančią sąsają tiek su pastato forma, tiek su statybai pasirinktomis medžiagomis.


Dekoro idėja


Netikėtai gimusi idėja lentyną papuošti subtiliu etnografiniu ornamentu ir įmontuotu apšvietimu erdvei suteikė individualumo ir išraiškos, gražiai įprasmino modernumo ir tradicijos sąsają, būdingą visam interjerui.


Melsvos skandinavų gamintojo „Hay“ kėdės valgomajame buvo kone pirmieji baldai, išsirinkti šeimininkų, jos iš dalies padiktavo interjero spalvinę gamą.



Valgomasis
Valgomasis
Ieva Vaišvilienė ir projekto autoriai



Kai šeima gausi, visada praverčia papildomas buitinis kambarėlis įvairiems namų rakandams laikyti. Toks suprojektuotas greta virtuvės, už aukštų matinio stiklo durų.


Nors gyvenamosios patalpos palyginti nedidelės, šviesos ir erdvės pojūtį čia kuria aukšta dvišlaičio stogo konstrukcija, o jaukų, šiltą aplinkos foną lemia specifinė sienų danga – baltasis molis. Beje, tai itin praktiškas sienų dekoravimo būdas – baltuoju moliu dengtų sienų nereikia dažyti, nesudėtinga ištaisyti gyvenant atsiradusius pažeidimus, be to, namuose kuriamas sveikas mikroklimatas. Lakoniška poilsio zona išsidėstė priešais didįjį bendrojo kambario langą, iš kurio matyti vidinis kiemas ir prie namo įrengta terasa. Nenorėję apsikrauti daiktais šeimininkai čia įkomponavo tik tai, kas būtiniausia – didelę minkštąją dalį, orientuotą į lango pusę. O jaukumui sukurti šioje zonoje jiems buvo būtina krosnelė. Šis elementas padiktavo ir dar vieną interjero dizaino sprendimą – senų plytų pertvarą, skiriančią bendrąjį kambarį nuo likusios erdvės. Kadangi krosnelei sumontuoti buvo reikalinga atspari ugniai danga, architektai rado praktišką ir logišką išeitį – karščiui atsparios senos plytos gražiai dera prie nelygios molio sienų dangos, suteikia pasteliniam interjerui jaukaus faktūriškumo ir tampa išraiškingu akcentu, pabrėžiančiu sąsają tarp tradicijos ir modernumo.


Dengiant sienas baltuoju moliu buvo specialiai formuojama šiek tiek nelygi tekstūra, tai suteikė interjerui individualumo ir autentiškumo.


Aukšta dvišlaitė pastogė iškalta balintomis dailylentėmis, o prie sijų įrengtas apšvietimas pabrėžia nestandartinės erdvės išskirtinumą.


Ilgo koridoriaus, vedančio į privačiuosius kambarius, sienas projekto autoriai dekoravo medinėmis dailylentėmis – tai suteikia jaukumo ilgai siaurai patalpai ir padeda apsaugoti sienas nuo dėvėjimosi.



Koridorius
Koridorius
Ieva Vaišvilienė ir projekto autoriai



Praktiškas sprendimas


Tarp bendrojo kambario ir koridoriaus įkomponuotas baldas atlieka dvi funkcijas: iš svetainės zonos jame įrengtos atviros lentynos, o iš koridoriaus pusės – sumontuota spinta.


Stengdamiesi optimaliai išnaudoti kompaktiško didelės šeimos namo plotą, architektai suprojektavo itin praktišką šeimininkų miegamąjį, įrengė jį priešingoje namo pusėje nei bendrasis kambarys. Kaip ir visame interjere, čia dominuoja švelnūs pasteliniai atspalviai, stiliaus koncepciją pabrėžia balta medinė lova su galvūgaliu. Greta miegamojo dėl patogumo įtaisyta drabužinė, iš kurios galima patekti į skalbyklos patalpą, o iš jos – į vonios kambarį, turintį duris ir į koridoriaus erdvę. Vonios kambariuose buvo siekta išsaugoti bendrą interjero stilių, todėl plytelėmis dekoruotos tik tos sienos, kur patenka daugiausia drėgmės, – visa kita erdvė dekoruota molio apdaila. Tačiau ir vonioje projekto autoriai stengėsi rasti vietos išskirtinumui. Baltų plytelių fone, nišoje, buvo suformuotas juodų plytelių fragmentas, virš kurio puikuojasi išskirtinė tarsi rankomis pieštų elnių su įspūdingu ragų ornamentu porelė.


Visos namų durys yra paaukštintos, su švieslangiais viršuje – tai leido sustiprinti erdvės ir šviesos pojūtį, išsaugoti plokštumų vientisumą išvengiant jas skaidančių linijų.


Įstiklinta „paslaptis“ su matomu šiaudų skydo fragmentu miegamajame prie lovos atskleidžia tikrąją šiaudų ir molio namo prigimtį. Toks pats inkliuzas puošia ir sieną valgomojo zonoje.


Medžio faktūros detalės vonios kambaryje sukuria jaukios ir šiltos patalpos pojūtį.



Vonios kambarys
Vonios kambarys
Ieva Vaišvilienė ir projekto autoriai



Originalus vonios kambario akcentas – išskirtinis plytelių dekoras su stilizuotų elnių piešiniu.


Pasižvalgykite po namo projektą:





Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis