Kovo mėnesio ManoNamai svečias: molio tinko entuziastė ir prekės ženklo „Mr. Clay“ įkūrėja Raimonda

Džiugiai pasitinkame pirmąjį pavasario mėnesį ir nekantraujame pristatyti novatoriškumu, natūralumu ir stiliaus pajautimu alsuojantį ManoNamai kovo mėnesio svečią. Visą šį mėnesį skatinsime atrasti ir pamilti molio tinką. O tai padaryti mums padės kūrybiškoji viešnia Raimonda Radvilavičienė. Ji ne tik supažindins su šiuo metu dizainerių itin vertinama sienų apdaila, bet ir atskleis 2024 metų interjero tendencijas, dalinsis vertingais patarimais, o mėnesio pabaigoje išmokys, kaip žingsnis po žingsnio molio tinklu patiems „išglostyti“ sienas net dviem būdais.

Tikriausiai pastebėjote, kad pastaraisiais metais šiuolaikiniuose interjeruose sienos įgauna daugiau gylio, tekstūros, šešėlių, natūralumo. Todėl taip išpopuliarėjo medinių tašelių sienų dekoras ir pertvaros, atviros neapdirbto betono detalės ir, žinoma, molio tinkas. Be galo jaukus, elegantiškas, kartais paplūdimio smėlį, o kartais modernų betoną primenantis molio tinkas šiuo metu itin sparčiai skinasi kelią ir Lietuvoje, ir pasaulyje. 


Kas yra molio tinkas? 


Molio tinkas – tai molio ir smėlio mišinys, į kurį dažnai dedama pluoštinių priedų, pavyzdžiui, šiaudų, kanapių ar linų skiedros. Tai yra graži, natūrali ir ekologiška įprasto tinko ir dažų alternatyva. Mažai kas žino, tačiau ši statybinė medžiaga visame pasaulyje naudojama jau tūkstančius metų.


Molio tinko sienos pavyzdys ir molio tinku dekoruota stiklinė vaza
Molio tinko sienos pavyzdys ir molio tinku dekoruota stiklinė vaza
Asmeninio albumo nuotr.


Molio tinko privalumai


Molio tinkas yra lengvai prieinama žaliava, daranti nedidelį poveikį aplinkai ir reikalaujanti minimalaus apdirbimo. Remiantis skaičiavimais, molio pasaulyje yra tiek, kad juo būtų galima padengti žemės paviršių vienos mylios storio sluoksniu. 


Molio tinko potėpiai
Molio tinko potėpiai
simpleconstruct.net


Molis yra natūraliai „lipnus“, todėl jam nereikia jokių papildomų rišamųjų medžiagų. Kai molis sudrėkinamas, jo paviršius išbrinksta ir užsandarėja, neleisdamas prasiskverbti vandeniui.


Molio tinkas natūraliai turi savo spalvą, bet jį dar galima nuspalvinti pigmentais ir taip sukurti beveik neribotą spalvų paletę.  


Molis taip pat geba efektyviai kaupti papildomą drėgmę ir gali padėti sumažinti patalpų drėgnumą. Tai gali padėti stabdyti pelėsių augimą ir prisidėti prie geresnės patalpų oro kokybės. 


Molio tinkas dėl antistatinių savybių nėra teplus, yra labai patogus naudoti, jį lengva taisyti, jei pasižeidžia, arba iš naujo dengti, kai norima naujos spalvos. 


Tai natūrali, tvari ir ekologiška alternatyva šiuolaikinėms statybinėms medžiagoms, pavyzdžiui, cementui ir gipsui. Molis yra mažiausiai energijos sunaudojanti rišamoji medžiaga, kuri džiūdama suriša užpildus į tankią masę. Pridėtos skaidulos suteikia molio tinkui sutvirtinamąjį efektą, o pridėjus didesnį jų kiekį – ir izoliacinį bei akustinį efektyvumą. 


Molio tinkas yra natūrali ir odai nekenksminga vidaus apdailos medžiaga. Jis natūralus, netoksiškas, patvarus. Skirtingai nei daugumos dažų, jo sudėtyje nėra lakiųjų organinių junginių (kenksmingų cheminių medžiagų, išsiskiriančių tepimo metu ir po jo). Molio tinkui dažyti naudojami pigmentai yra natūralūs, neblunkantys ir netoksiški, priešingai nei aštrios cheminės medžiagos, naudojamos daugumai dažų nuspalvinti.


Tai tvari ir aplinkai palanki medžiaga. Skirtingai nuo daugumos šiuolaikinių tinkų, molinio tinko sudėtyje nėra akrilo ar dervų, kurių gamybai reikia daug energijos. Molis yra natūralus išteklis, kuriam perdirbti ir peversti tinku reikia labai mažai energijos.


Molio tinkas gali būti naudojamas ant daugybės skirtingų paviršių, tiek ant naujai pastatytų sienų, tiek ant senų. 


Molio tinko trūkumai


Galima drąsiai teigti, kad molio tinkas neturi jokių trūkumų, tačiau svarbu jį tinkamai paruošti, padengti ir žinoti, kuriose vietose jį naudoti, o kuriose – geriau privengti. 


Molio tinkas suriša drėgmę patalpoje, tačiau jei drėgmė viršija tam tikrą ribą, tinkas neišdžiūsta. Dėl to jis netinka rūsiams ar kitoms patalpoms, kur gali būti labai daug drėgmės.


Molio tinkas taip pat nėra atsparus tiesioginiam sąlyčiui su vandeniu ir lietumi. Todėl naudojimas dušo patalpose ar ant lietaus veikiamų fasadų yra nerekomenduojamas. Žinoma, nebent paviršius padengtas apsauginiais sluoksniais, pavyzdžiui, laku, alyva ar kitais stabilizatoriais.


Natūralaus molio tinko negalima plauti, todėl jis netinka ten, kur tai daryti tenka nuolat. Perdažymas molio dažais yra paprasčiausias būdas atnaujinti tinkuotą paviršių, jei reikia, po 10 ar daugiau metų. 


Mr. Clay“ prekinio ženklo įkūrėja Raimonda: natūralios medžiagos mus priartina prie gamtos

 

Kas geriau, jei ne Raimonda Radvilavičienė, „Mr. Clay“ (liet. „Ponas Molis“) prekės ženklo, vieno pagrindinių Lietuvoje molio mišinių gamintojų ir prekiautojų, įkūrėja, galėtų papasakoti apie šią išskirtinę sienų apdailą? Todėl su kovo mėnesio viešnia kalbamės apie molio tinko pritaikymą ir apskritai, kaip kilo idėja prekiauti molio tinku, kuo jis taip sužavėjo moterį. 


„Mr. Clay“ prekės ženklo įkūrėja Raimonda Radvilavičienė
„Mr. Clay“ prekės ženklo įkūrėja Raimonda Radvilavičienė
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


– Kada ir nuo ko prasidėjo „Mr. Clay“ veikla? 


– Turiu ganą ilgą istoriją, kuri prasidėjo dar 2015 m. pabaigoje, senoje ir labai sunkiai besiverčiančioje plytų gamykloje „Alytaus keramika“. Joje atsitiktinai pradėjau dirbti pardavimuose. Iš pradžių tikėjomės, kad dar pavyks padidinti pardavimus ar sukurti naujų inovatyvesnių plytų ar blokelių, tačiau sekėsi sunkiai ir teko gamybą stabdyti. 


Molio tinko idėja atsirado labai netikėtai ir kurioziškai. Vienas statybinių medžiagų prekybos centras, kuriam tiekėme plytas, paprašė paruošti prekybai molio miltų, kuriuos pagrinde naudodavo pečių mūrytojai. Teoriškai mes galėjome tą padaryti, bet gamykloje esantis laisvas malūnas buvo sugedęs, o veikiantis – naudojamas nepertraukiamoje plytų gamyboje. Kol sugalvojome kaip sumalti molio miltus, praėjo nemažai laiko. 


Galiausiai, viską suruošus ir informavus užsakovą, paaiškėjo, jog molio miltų jie jau atsivežė iš kitur, o mes taip ir likome su keliasdešimt tonų produkcijos. Gavau gerą pamoką, kad greitis versle labai svarbu. Visgi, iš šiandieninės perspektyvos, aš labai džiaugiuosi, kad jie tada nenupirko mūsų molio miltų, nes niekada nebūčiau sukūrusi molio tinko ir „Mr. Clay“ prekės ženklo. Beje šiandien, praėjus, beveik 8 metams, tas pats prekybos centras prekiauja mūsų molio tinku. 


Glaistymas molio tinku
Glaistymas molio tinku
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


– Kaip įsimylėjai molio tinką?


– Meilė molio tinkui gimė iš didelio noro gaminti ir sukurti kažką vertingo. Sunkiai atsimenu tą momentą, kaip kilo idėja, bet gal pastūmėjo tai, kad kartais į mus kreipdavosi šiaudinių namų savininkai ir pirkdavo molio miltus, iš kurių patys gamindavosi natūralų molio tinką namų apdailai. 


Tiesą pasakius, molio tinko gamyba man niekada nebuvo tiesiog verslo planas. Pradžia buvo labai sunki, nes molio tinko projektą pradėjau toje pačioje įmonėje, kurios pagrindinę veiklą, plytų gamybą, stabdėme ir visomis jėgomis bandėme išvengti įmonės bankroto. Svarbus faktorius ir tas, kad nebuvo ne tik finansų, bet ir jokios darbinės patirties, o ypač tokioje srityje, su visiškai nauju produktu, kurį kuriau pati. Šiandien jau galime pasidžiaugti nuveiktais darbais ir pasiektais rezultatais. Visada intuityviai jaučiau, kad molio tinką žmonės pamils taip kaip ir aš.


– Ar pradžioje sulaukei palaikymo iš aplinkos ar teko „pralaužti ledus“?


Dažnai vadovaujuosi kažkur girdėta fraze: „gyvenimas yra veiksmas, o ne galvojimas“. Žinoma, išgirdę mano gamybos idėją, žmonės didelio susižavėjimo nerodė, tačiau aš susiradau technologą, kuris sukūrė mums du gaminius: rudą klasikinį molio tinką ir baltą, skirtą apdailai. Tuomet man reikėjo sukurti paklausą naujai prekei rinkoje – parodyti žmonėms, jog turime gerą natūralų vidaus apdailos produktą, kurio reikia kiekvienuose namuose ir bemaž kiekvienoje įstaigoje.


Molio tinko pardavimais toli gražu negalėjome girtis dar ilgai, bet teko improvizuoti ir įvairiais būdais mažinti skolas, tartis su kreditoriais. Pardavinėjau metalo laužą, įrengimus, techniką, senus plytų likučius ir net plytų duženas. Vienaip ar kitaip per pirmus du metus išmokėjome didžiąją dalį skolų. 


– Pereikime prie paties molio tinko. Kokiam interjero stiliui tinka juo dekoruotos sienos? Ar lengva su juo suklysti?


– Molio tinkas gali būti labai įvairiai apdirbamas ir nuostabiai atrodyti tiek kaimo trobelėje, tiek verslo centre. Iš tiesų, daugelyje komercinių erdvių galite išvysti molio tinką, o vienas didžiausių, kaip tik šiuo metu įgyvendinamų projektų yra Klaipėdos muzikinis teatras. Vasarą buvo baigta tinkuoti Pilaitės bažnyčia Vilniuje, „Hill Palanga“ viešbutis, „Ali“ šokoladinės ir daugelis kitų.


Molio tinko darbus rekomenduojama atlikti dviese
Molio tinko darbus rekomenduojama atlikti dviese
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


O suklysti galima nebent renkantis spalvas, ar įmantrias dekoravimo technikas, kaip ir su bet kokiomis kitomis medžiagomis. Kuo dizainas įmantresnis, išskirtinesnis, tuo daugiau reikia skirti laiko apgalvojimui ir derinimui. Tačiau tradicinė vienspalvio molio tinko faktūra tiks tikrai bet kokiame interjere. 


– Ar gali patys namų gyventojai molio tinku papuošti sienas? Ar sunku išmokti šio amato patiems? 


– Taip, tikrai galima sienų ar lubų apdailą su molio tinku pasidaryti ir patiems. Esame sukurę mokomuosius video, vedame mokymus, jei reikia, galime atvykti ir į vietą. Daug šaunių klientų turime, kurie sėkmingai įveikė ne vieną šimtą kvadratinių metrų. Kovo mėnesį kaip tik apie tai dalinsiuosi ManoNamai.lt portale. 


Galbūt pastebi, kokias dažniausiai klaidas žmonės padaro? Galbūt apie kažką reikėtų pagalvoti iš anksto, prieš tepant? 


– Molio tinkas yra natūralus produktas, tad rekomenduojame jį naudoti tik sausose patalpose, kur nėra purvinų skysčių ar riebalų apsitaškymo grėsmės. Tinkuojant labiau dėvimus paviršius, pvz., duris, kietųjų baldų fasadus ar kitus daiktus, molio tinką reikėtų nulakuoti atspariu laku. Taip pat rekomenduojame numatyti grindjuostes, kad sienos kuo mažiau dėvėtųsi plaunant grindis šlapiai. Dar patariu įsivertinti savo gyvenimo būdą ir galbūt prieškambario zoną taip pat apsaugoti laku.


Molio tinkas tinka visose sausose zonose. Asmeniškai mano pačios namuose visur yra molio tinkas, išskyrus vonios patalpą, tik vonios lubos su molio tinku, o sienų apdaila - plytelės. Virtuvėje, maisto gamybos zonoje visur yra baldinė plokštė.


– Ar molio tinką galima naudoti tik sienoms, ar galima dekoruoti ir kitus paviršius, gaminti dekoracijas namams? 


– Nugruntavus kontaktiniu gruntu, galima dekoruoti daugybę paviršių. Tačiau svarbu atsižvelgti į jų paskirtį: reikėtų nuspręsti ar lakavimas būtinas ar ne. Pavyzdžiui, stiklinės vazos, kurioje bus tik sausos gelės, lakuoti tikrai nebūtina.


Esi tikra vizionierė – matai aiškią molio tinko ateities viziją ir be galo tiki juo. Kas paskatina manyti, kad jis greitu metu dar tikrai neišeis iš mados, o gal dar labiau populiarės? 


Neutrali molio tinko atsplavių paletė
Neutrali molio tinko atsplavių paletė
Asmeninio albumo nuotr.


– Natūralios medžiagos yra gyvenimo būdas prie kurio mes su kiekvienais metais tik labiau artėjam. Sąmoningumas ir tvarumas visame kame darosi labai svarbus. Mus supančios natūralios medžiagos primena apie tikrus dalykus, priartina prie gamtos. Todėl esu įsitikinusi, kad nors jau ir dabar pakankamai daug žmonių žino ir savo naujuose namuose nori turėti molio tinko, ateityje jis bus dar populiaresnis. Jis įneša į namus ramybės, harmonijos, tikrumo, kurio taip reikia šiuolaikiniam žmogui.


– Keliauji po įvairias parodas ir turi partnerių visame pasaulyje, taip pat nuolat bendrauji su architektais ir žinomais interjero dizaineriais. Papasakok trumpai, kokias 2024 metų interjero dizaino tendencijas tu matai?


– Vienareikšmiškai vyraus žemiškų, šiltų spalvų interjerai, įtraukiant kuo daugiau natūralių medžiagų: medis, akmuo, linas, molis. Jau dabar tą matome iš siųstų dizainerių vizualizacijų. Sienos darosi minkštos ir šešėliuojančios, tokios, kokias mes išgauname su molio tinku. Grindims dažnai naudojamas natūralaus medžio parketas. Interjerus puoš faktūriniai abstrakčių formų tinko paveikslai, vazos ir kitos neutralių spalvų, įdomių formų detalės.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis