Pravers kiekviename darže: kaip pagerinti derlių pasitelkus valgomąją sodą

Visi sodininkai nori gausaus, ilgai išsilaikančio derliaus. Norėdami apsaugoti savo augalus, jie perka daugybę nuodingų medžiagų. Deja, dalis šių kenksmingų medžiagų prasiskverbia į daržoves. Puiki cheminių medžiagų alternatyva – valgomoji soda.

Sodos galima nusipirkti bet kokioje parduotuvėje, o ji taikoma labai plačiai – gali pagelbėti praktiškai bet kokioje situacijoje.


Pradžiai – apie vynuoges, kurias prižiūrėti nėra sunku – pakanka pavasarį apkarpyti, priraišioti ir šiek tiek patręšti.


Tiesa, joms pavojingas pilkasis puvinys, nuo kurio apsisaugoti padės būtent soda. Kai uogos noksta, apipurkškite vynuogienojus tokiu tirpalu: 75 g sodos ištirpinti 10 l vandens. Taip ir vynuogienojai bus apsaugoti, ir uogose bus daugiau cukraus. Analogišku tirpalu galima apipurkšti vaismedžius nuo vikšrų, kurie graužia lapus.


Tirpalui krūmams reikės dar kelių komponentų. Agrastams ir serbentams labiau tiks toks tirpalas: 1 šaukštas sodos, 1 aspirino tabletė, 1 arbatinis šaukštelis bet kokio indų ploviklio arba skysto muilo, 1 šaukštas aliejaus, 4,5 l vandens.

Soda naudinga ir agurkams. Dažnai jaunų agurkų lapai pagelsta, o vaisiai nustoja augti. Tai ne ankstyvas vytimas, o ligos požymis. Pasigaminkite tirpalą: 1 šaukštą sodos ištirpinkite 10 l vandens ir apipurkškite juo agurkus.


Shutterstock


Soda apsaugos ir nuo miltligės, kuri dažnai puola kopūstus. 1 šaukštelį sodos ištirpinkite 1 l šilto vandens, šiuo tirpalu apipurkškite kopūstus. Galima apipurkšti kas tris savaites – žalos nebus.


Jei kopūstus puola vikšrai, apibarstykite kopūstų lapus sodos milteliais – lervų iš karto neliks. Dar viena patikrinta kopūstus atgaivinanti priemonė – valerijonas. Į 3 l vandens įpilkite buteliuką vaistinėje pirkto valerijono ir 1 šaukštą skysto muilo. Šiuo tirpalu apipurkškite kenkėjų pažeistus kopūstus. Kenkėjai negali pakęsti valerijono, iš karto nugaišta.


Likus mėnesiui iki kopūstų galvų pjovimo, jas reikia apipukšti amoniako tirpalu. 1 buteliuką amoniako (40 ml) ištirpinkite 5 l vandens ir įpilkite porą šaukštų skysto muilo. Taip nupurkšti kopūstai ilgiau išsilaikys, mažiau ges.


Savos daržovės bus sveikesnės už pirktines, jei vietoje cheminių medžiagų naudosite sodą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis