25 kv.m butas Paryžiuje: sumanūs mažos erdvės sprendimai

(1)

Atnaujinant nedidelį butą Paryžiaus daugiabutyje buvo iš esmės pertvarkytas patalpų planas, suformuota vientisa šviesi erdvė, pritaikyta jauno miestiečio šeimininko poreikiams, apgalvotai, neapkraunant interjero, parinkti baldai ir įrengtos daiktų laikymo vietos, o funkcinės zonos išryškintos nuotaikingais linksmų spalvų akcentais. 

Objekto dosjė:

Tipas – renovuotas butas Paryžiuje. 

Plotas – 25 m². 

Gyvenamoji erdvė: svetainė, virtuvė ir valgomasis vienoje erdvėje, miegamojo zona, vonios kambarys. 

Projekto autoriai – studijos „Transition Interior Design“ architektės Carla Lopez ir Margaux Meza. 


Daugeliu atvejų projektuodami mažo ploto butus projektuotojai turi dvi pagrindines užduotis – sukurti kuo didesnės erdvės įspūdį ir apgalvoti vietos daiktams susidėti sprendimus, kad būtų galima įrengti patogią ir komfortišką gyvenamąją aplinką. Ne išimtis buvo ir šis vos 25 m² butas, projektuotas jaunam paryžiečiui, mėgstančiam aktyvų, ritmišką didmiesčio gyvenimo būdą. Dėl šios priežasties projekto autorių duetas – architektės Carla Lopez ir Margaux Meza – pirmiausia ėmėsi erdvių pertvarkymo: buvo išgriautos senosios pertvaros ir suformuota vientisa erdvė su langais ir balkonu vienoje sienoje, atskiras liko tik vonios kambarys.


Erdvės ir šviesos įspūdį išsaugoti padėjo pasirinktas baltas koloritas, vyraujantis visame interjere. Norėdamos paįvairinti erdvės faktūriškumą ir suteikti jai ritmiškumo, projekto autorės pagrindinei sienai dekoruoti parinko sendintų plytų mūro apdailą – ji taip pat nudažyta baltai. Prie baltų sienų buvo derinamos šviesaus atspalvio medžio faktūros grindys. Vietoj parketo buvo parinktos keraminės medžio imitacijos plytelės – tokia apdaila interjerui suteikia jaukumo ir dera prie kitų šviesaus medžio faktūros elementų, tačiau yra lengvai prižiūrima, praktiškesnė ir atspari dėvėjimuisi, o tai ypač aktualu nedidelio ploto bute. 


Asmeninio albumo nuotr.


Pagrindiniu interjero elementu tapusi pertvara kuria žaismingumo ir lengvumo pojūtį – per ją matomas miegamojo sienos atspalvis dalyvauja ir svetainės spalvinėje kompozicijoje, dera prie čia komponuojamų geltonų, žalių ir oranžinių akcentų, todėl interjeras atrodo nuotaikingas ir kupinas spalvų. 


Nors buto plotas labai nedidelis, projekto autorėms buvo svarbu jo erdvę suplanuoti taip, kad čia tilptų visos būtinos funkcinės zonos. Buvo sumanyta patalpą perskirti lengva ažūrine pertvara, ir už jos suformuoti visavertę miegamojo zoną su dvigule lova. Ir ne tik tai: lova sukonstruota ant pakylos, po kuria įrengtos talpios daiktų laikymo vietos – taip buvo išspręsta ir daiktų saugojimo problema, neretai kylanti projektuojant mažo ploto patalpas. Balta ažūrinė pertvara su atviromis šviesaus medžio faktūros lentynėlėmis tarnauja kaip patogi lentyna, kur galima sudėti knygas ir kitokius daiktus, bet neperkrauna erdvės, leidžia dienos šviesai patekti į miegamojo zoną ir suteikia interjerui dinamišką, šiuolaikišką įvaizdį.


Kitoje jos pusėje suformuotos bendrojo kambario zonos – palei pertvarą įrengta nedidelė svetainė su TV zona priešais ją, arčiau lango – kompaktiška virtuvė ir minivalgomasis. Kiekvienai zonai išryškinti ir vizualiai atskirti architektės pritaikė skirtingus spalvinius sprendimus – miegamojo zonos siena nudažyta ryškiu, skaidriu mėlynu atspalviu, svetainėje žaidžia linksmi geltoni ir oranžiniai akcentai, virtuvėje dėmesį patraukia išskirtinis geometrinio rašto derinys. 


Asmeninio albumo nuotrauka


Mėlynas miegamojo zonos koloritas perkeliamas ir į nedidelį vonios kambarį. Kadangi projektuojant interjerą buvo svarbus ir biudžeto klausimas, keraminėmis plytelėmis išklijuota tik sienos dalis prie vonios – likusi sienų dalis nudažyta, tam parinkti drėgmei atsparūs, vonios kambariams tinkami dažai.


Asmeninio albumo nuotr.


Išskirtinį dinamikos efektą nedidelėje vonios patalpoje sukūrė originalus plytelių raštas – jos buvo klijuojamos eglute – įstrižos rašto linijos ne tik įdomiai atrodo, bet ir padeda sukurti vizualiai didesnės erdvės pojūtį. Be to, pailga jų forma atkartoja pagrindinio kambario plytų apdailą – taip pavyko išsaugoti bendros erdvės įspūdį. Siekdamos maksimalaus funkcionalumo, projekto autorės voniai pritaikė skaidraus stiklo pertvarą, tad ją patogu naudoti ir kaip dušo kabiną, o skaidraus stiklo plokštuma neapsunkina nedidelės erdvės. 


Visą butą galite apžiūrėti galerijoje:



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis