Amerikietiškas moliūgų pyragas, kuriam sunku atsispirti

Padėkos diena – viena svarbiausių amerikiečių švenčių, turinti senas tradicijas ir, žinoma, gausybę šiai dienai būdingų patiekalų. Nors ši šventė labiausia minima Šiaurės Amerikoje, jos tradicijas perima ir lietuviai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tai pastebima ir iš duomenų – švenčių progomis padidėja įmantresnių produktų ir ingredientų pardavimai. 

„Lietuviai perima vis daugiau įvairiausių kitoms kultūroms būdingų tradicijų. Ne išimtis ir Padėkos diena. Pastebime, kad įvairiomis progomis pirkėjai mėgsta artimuosius palepinti ypatingesniais patiekalais, renkasi įmantresnius ingredientus. Savo ruožtu esame paruošę didelį įvairiausių produktų kategorijų asortimentą: nuo jūros gėrybių iki pačių įvairiausių sūrių, kumpių ar egzotinių vaisių bei desertų: nuo kavos ir bananų kremo deserto su vyšniomis iki moliūgų tartaletės“, – teigia V. Budrienė. 


Skirta derliui pagerbti


Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad Padėkos diena nuo seno buvo skirta paskutiniam metų derliui atšvęsti. Pirmieji Padėkos dieną pradėjo minėti kanadiečiai. Pirmą kartą ši diena Kanadoje paminėta 1578 metais ir priklausomai nuo regiono kartais yra švenčiama net 3 ar 4 dienas. Kitaip nei JAV, Kanadoje Padėkos diena minima antrąjį spalio pirmadienį, o pirmoji Padėkos diena Amerikoje buvo paminėta 1621 metais Virdžinijoje, ji švenčiama ketvirtą lapkričio ketvirtadienį.


Turbūt daugeliui teko girdėti, kad tradicinis Padėkos dienos patiekalas – kalakutas, tačiau tai toli gražu nėra vienintelis šios šventės akcentas.


„Maistas užima didelę Padėkos dienos dalį – tądien į šventinių patiekalų gaminimą paprastai įsitraukia visa šeima. Tradiciniai šios dienos patiekalai yra keptas kalakutas, su įvairiausiais pagardais ir spanguolių padažu, skirtingais būdais paruoštos saldžiosios bulvės, kukurūzų duona, bulvių košė. O puotos pabaigoje dažniausiai patiekiamas desertas: populiariausi yra moliūgų, pekano riešutų, obuolių pyragai“, – teigia V. Juodkazienė.



V. Juodkazienė siūlo trumpam nusikelti į Ameriką ir namuose pasigaminti nepaprasto skonio Padėkos dienos patiekalą.


Amerikietiškas moliūgų pyragas



Amerikietiškas moliūgų pyragas
Amerikietiškas moliūgų pyragas
Shutterstock nuotr.



Jums reikės:


300 g miltų;

150 g sviesto;

450 g moliūgų tyrės;

100 g sviesto;

100 g cukraus;

3 valg. šaukšt. šalto vandens;

3 vnt. kiaušinių;

150 g tirštinto pieno;

1 arbat. šaukšt. malto cinamono;

0,5 arbat. šaukšt. druskos;

žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero.


Gaminimas:


Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Galiausiai gautą masę iškočiokite, išklokite kepimo formą popieriumi ir suformuokite kraštelius. Tešlą padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite į pyrago pagrindą. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis