5 priemonės, padėsiančios paversti tamsų kambarį šviesesniu

Tamsios, niūrios erdvės mus slegia, o atviros ir šviesos ‒ kelia nuotaiką. Net jei erdvė nedidelė ir tamsoka, sumaniai pažaidus su šviesa, galima sukurti puikų rezultatą. O ką daryti, jei siaurame kambaryje yra tik vienas nedidelis langas ir natūralios dienos šviesos niekaip nepadauginsi? Štai keletas patarimų, kaip pagyvinti mažas ir blausiai apšviestas erdves.  

Veidrodžiai


Jei kambaryje yra tik vienas šviesos šaltinis, panaudodami veidrodžius galite paversti kambarį gerokai šviesesniu. Veidrodį pakabinkite už arba prieš šviestuvą – jo paviršius atspindės nuo šviestuvo sklindančią šviesą ir kambarys atrodys daug šviesesnis bei erdvesnis.


Shutterstock


Tam tikros spalvos


Tinkamai parinktos spalvos gali erdvę pritemdyti, sumažinti, arba atvirkščiai ‒ padidinti ir pašviesinti. Ir tam visai nebūtina dažyti sienų ‒ gali pakakti didesnio meno kūrinio, kilimo, lovatiesės, pledo ar kitų dekoro detalių.

Norėdami tamsų kambarį paversti šviesesniu atkreipkite dėmesį į šias spalvas:


  • Balta;
  • Žvilgantis metalas;
  • Šviesiai violetinė/ alyvų spalva;
  • Neutralios spalvos, kaip mokos, gelsvai ruda ar rami pilka spalva;
  • Ryškūs spalviniai akcentai ‒ oranžiniai, raudoni ar žali.


Shutterstock


Kad rastumėte geriausią sprendimą, nebijokite eksperimentuoti su erdve. Pridėliokite pasirinktos spalvos pagalvėlių, užmeskite ant sofos užtiesalą ir pan. Jei spalva gražiai atrodo interjere, vadinasi, verta investuoti į didesnį pirkinį ar net nudažyti sienas.


Tuščia erdvė


Vadinamoji neigiama arba balta erdvė ‒ svarbus meno pasaulio konceptas. Paprastai tariant, tai ‒ svarbiausią objektą supanti erdvė, padedanti apibrėžti jo ribas ir suteikianti visai kompozicijai pusiausvyros jausmą. Ji ne mažiau svarbi nei pats objektas. Neigiama erdvė dizaine gali reikšti ir specialiai paliktus tuščius plotus, kurie turi svarbią paskirtį ‒ leidžia jūsų žvilgsniui pailsėti.


Shutterstock


Tai aiškiai matoma praktikoje ‒ tos erdvės, kuriose per daug daiktų, atrodo sunkios, apkrautos, „nekvėpuojančios“ bei tamsios. Pagalvokite apie palėpę, kurioje laikote nenaudojamus daiktus. Paprasčiausias būdas tamsų, niūrų kambarį paversti šviesesniu ir erdvesniu ‒ išnešti iš jo nereikalingus baldus ir atlaisvinti sienų plotą. Tada ant sienos galima pakabinti vieną ar kelis dėmesį atkreipiančius dekoro elementus.


Daugiau šviestuvų


Atrodytų, elementaru, Vatsonai, bet ne visi žino, kiek daug gali tinkamas apšvietimas. Mažą kambarį galite drąsiai puošti pakabinamu ar prie sienos tvirtinamu šviestuvu. Prie sofos pastatykite siaurą aukštą toršerą, kurio skleidžiama šviesa sukurs kambaryje ypač jaukią atmosferą.


Shutterstock


Sumaniai parinkti ir suderinti apšvietimo sprendimai sukurs didesnės erdvės pojūtį, todėl tikrai nereikėtų bijoti dalį erdvės atiduoti šviestuvams.


Tinkami baldai


Baldai paprastai užima didžiąją gyvenamos erdvės dalį, tad natūralu, kad jie labai daug prisideda prie bendro įspūdžio formavimo. Tamsūs ir žemi baldai kuria slogų įspūdį, be to, sugeria visą į kambarį patenkančią šviesą.

Erdvumo įspūdžiui sukurti rinkitės šviesesnius, lengviau atrodančius, blizgių paviršių baldus. Sofa ar lova tegu būna su kojelėmis ‒ tai irgi sukurs atviresnės, lengvesnės erdvės įspūdį.


Shutterstock


Kambariuose, kurių sienos išdažytos tamsiomis spalvomis, rinkitės šviesių spalvų baldus ant kojelių, derinkite juos su šviesaus kolorito meno darbais, dekoro detalėmis.  

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis