TOP 5 kambariniai augalai, kurie yra neatsiejami nuo Kalėdų

Nors žiema gamtoje yra ramybės ir sąstingio metas, tačiau namuose gyva augmenija ir jos skleidžiamas gyvybės jausmas tokiu metų laiku yra itin laukiami. Dažnai nutinka netgi taip, kad artėjant Kalėdoms, namuose atsiranda daugiau augalų nei įprasta – eglutė svetainėje, puansetija ant palangės, įspūdingi amarilio žiedai miegamajame.

Eglutė. Eglutė visame pasaulyje yra tapusi simboliniu Kalėdų augalu. Šiandien į šį augalą vis dažniau yra žvelgiama per ekologijos prizmę, todėl populiaresniais tampa eglutės vazone variantai, kadangi tokius augalus vėliau galima persodinti.


Eglutė
Eglutė
Shutterstock


Įsigijus šį kalėdinį augalą, labai svarbu jį tinkamai prižiūrėti. Eglutės vazonuose nemėgsta per didelės šilumos, todėl jas rekomenduojama statyti kuo toliau nuo šilumos centrų, netgi patariama jas laikyti kiek įmanoma tamsesnėje vietoje. Visgi, norint džiaugtis eglute ne tik per šventes, bet ir vėliau, svarbiausias yra liejimas (žemė vazone visada turi būti šiek tiek drėgna).


Amarilis. Amarilis yra dar vienas augalas, kuris labai dažnai yra siejamas su Kalėdomis. Taip yra todėl, nes jis paprastai žydi švenčių metu (amarilis žydi apie 4-6 savaites). Žinoma, taisyklingai auginant, šį augalą pražysti galima priversti ne tik prieš Kalėdas, bet praktiškai bet kuriai datai.


Shutterstock


Norint, kad šis augalas švenčių metu atrodytų fantastiškai, svarbu jam parinkti tinkamą laikymo vietą. Gražiausiai amarilis auga gerai apšviestoje vietoje. Kad jis augtų tolygiai, kas kelias dienas jį rekomenduojama pasukti.


Puansetija. Puansetija liaudyje dažniau yra vadinama „kalėdine gėle (žvaigžde)", o tikrasis jos pavadinimas – puošniausioji karpažolė. Šį augalą perkant prieš Kalėdas, kaip šventinę dekoraciją, patariama rinktis tą augalą, kuriame yra matyti mažos geltonos gėlytės ryškiaspalvių lapų žiede (tai yra garantas, kad augalas puošniai atrodys ilgiau).


Shutterstock


Nusipirkus puansetiją, labai svarbu jos neperšaldyti, kol parnešite ją namo. Jeigu lauke laikosi minusinė oro temperatūra, geriausia ją nešti uždengtą. Prižiūrint šį augalą, svarbiausia jos neperlaistyti.


Plokštenis. Plokštenis daugumai iš mūsų yra geriau žinomas kaip kalėdinis kaktusas. Kalėdų augalu jis yra laikomas todėl, nes jo žydėjimo metas sutampa su šventiniu laikotarpiu.


Shutterstock


Nors šis augalas ir yra vadinamas kalėdiniu kaktusu, jo priežiūra nuo dykumos kaktuso akivaizdžiai skiriasi. Šiems augalams yra reikalinga ne per šilta ir gerai apšviesta vieta. Jie mėgsta drėgmę, tad juos rekomenduojama laistyti tada, kai vazone gruntas pasidaro sausas, tačiau svarbu jų neperlaistyti.


Rozmarinas. Ar kada atkreipėte dėmesį, kad rozmarinas vazonėlyje primena nedidelę eglutę? O dar tas nuostabus kvapas ir galimybė šventinius patiekalus pagardinti jo šakelėmis. Dėl šių priežasčių, šis prieskoninis augalas užsitarnavo sau vietą kalėdinių augalų sąraše.


Shutterstock


Prižiūrint rozmariną, svarbu jam parinkti gerai apšviestą vietą (geriausiai jam tinka pietinė arba vakarinė palangė). Taip pat svarbu užtikrinti, kad gruntas vazonėlyje visada būtų šiek tiek drėgnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis