Kaip daugiabučiame name įsirengti kieto kuro katilą ir dūmtraukį

Jauna moteris nusipirko butą ir pateko į sudėtingą situaciją. Buvusieji buto šeimininkai ventiliacijos angą naudojo kaip dūmtraukį.

Moters minimas butas yra šešiabučiame name kaime. Visi namo gyventojai butus apsišildo kieto kuro katilais. Moteris taip pat nusprendė, kad toks šildymo būdas jai yra priimtiniausias. Tačiau bute nėra įrengto dūmtraukio – buvusieji savininkai dūmus išleisdavo tiesiog per namo ventiliacijos angą. Kaip įsirengti dūmtraukį, kad nebūtų pažeisti saugos reikalavimai, ar reikia kokių nors leidimų, klausia portalo skaitytoja.

Moteris gyvena pirmame dviejų aukštų daugiabučio namo aukšte. Jos nuomone, sprendimas galėtų būti tik vienas – įsirengti atskirą dūmtraukį, kurį tektų vesti ir palei svetimo buto sieną. Ar tam reikia gauti kaimynų sutikimą?

Kaip įsirengti kieto kuro katilą

Laimonas Stulginskas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie VRM Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiasis specialistas sako, kad, norint bute įsirengti kieto kuro katilą, nereikia jokio rašytinio pritarimo statinio projektui. Kuomet nėra reikalingas rašytinis pritarimas statinio projektui, projektas įrengti kieto kuro katilą bute nėra privalomas. Jis gali būti rengiamas tik tada, kai to pageidauja pats statytojas.

Tačiau pareigūnas pabrėžia, kad nukreipti dūmus į daugiabučio namo vėdinimo kanalą draudžiama.

„Dūmams šalinti iš kietojo kuro katilo turi būti naudojamas dūmtraukis, – sako L. Stulginskas. – Dūmtraukis gali būti išvestas per moters buto, t. y. pastato išorinę sieną, laikantis gaisrinės saugos reikalavimų.“

>>>Detalesni gaisrinės saugos reikalavimai, norint statinyje (bute) įsirengti kietojo kuro katilą ir dūmtraukį (Šildymo sistemų, naudojančių kietąjį kurą, gaisrinės saugos taisyklės)

Dūmtraukis – tik pritarus kaimynams

Įsirengti bute kieto kuro katilą daug paprasčiau, negu įrengti dūmtraukį. Kaip sako Toma Kondrotaitė, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė, sprendimai dėl bendrojo naudojimo objektų valdymo ir naudojimo priimami butų ir kitų patalpų savininkų balsų dauguma. Taigi norint įrengti angą išorinėje sienoje bei pritvirtinti dūmtraukį prie pastato fasado elementų, privalomas daugumos butų savininkų rašytinis sutikimas.

„Kaimo vietovėje esančiame daugiabučiame gyvenamajame name, kuris nepatenka į konservacinio prioriteto ar kompleksinę saugomą teritoriją, kultūros paveldo objekto teritoriją ar kultūros paveldo vietovę, nurodytus remonto darbus galima atlikti be projekto ir savivaldybės administracijos rašytinio pritarimo atitinkamam projektui. Tačiau kultūros paveldo statinio atveju būtų privalomas atitinkamas projektas ir statybą leidžiantis dokumentas“, – sakė T. Kondrotaitė.

Taigi žmonėms, gyvenantiems daugiabučiuose kaime, jokių problemų įsirengti kieto kuro katilą. O norint įsirengti dūmtraukį, būtinas rašytinis kaimynų sutikimas. Tačiau svarbiausia – kur begyventume, vėdinimo angų naudoti vietoj dūmtraukio ir negalima, ir tai yra pavojinga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis