Gegužės mėnesio ManoNamai svečias: išskirtinių, senovinių interjero detalių mylėtoja ir prekės ženklo „Vintažinis“ įkūrėja Dana

Paskutinį pavasario mėnesį kviečiame sutikti kiek kitaip – šiek tiek nostalgiškai, bet be galo autentiškai, tvariai, elegantiškai ir su šlakeliu provanso. 2024 metų interjero tendencijose, be abejonės, vyrauja tvarumas, išliekamąją vertę turintis dekoras, kokybiškos ir natūralios medžiagos, minimalizmas, bet kartu ir įvairių stilių simbiozės, savitumo, išskirtinumo paieškos. Visa tai puikiai įkūnija ManoNamai gegužės mėnesio viešnios aistra vintažui. Todėl šį mėnesį unikaliais indais ir dekoro detalėmis prekiaujanti Dana ne tik įkvėps į namus įnešti daugiau tikrumo, gilumo ir unikalumo, bet ir atskleis, kaip vintažines detales stilingai įtraukti į šiuolaikinį interjerą ir tinkamai jas prižiūrėti, kad džiugintų ilgus metus. 



Jau 7-tus metus sukiesi vintažinių indų rinkoje, tad supažindink mus, ką apskritai reiškia „vintažinis”? Kada indą, baldą ar drabužį būtų galima vadinti vintažiniu?


Vintažas – tai stilinga, brandi, elegantiška, iš praeities sugrįžusi mada, pažadinanti šiltus prisiminimus. Autentiškumo, individualumo ir tvarumo išraiška – tokį svarbų vaidmenį atlieka šis stilius visuomenėje. Tai klasikos ir modernių elementų derinys. Taigi, jei norite įnešti nostalgijos į savo interjerą, garderobą vintažinis stilius yra puikus pasirinkimas. Namų projektavimas ir dekoravimas vintažiniu stiliumi paprastai reiškia ankstesnės eros baldų, aksesuarų ir spalvų palečių įtraukimą. Man „vintažinis” yra meilė praėjusių laikų dvasiai.  


Vintažui priskiriami 1920-1980 metais sukurti aksesuarai, baldai, indai. Senesni nei 100 metų jau vadinami antikvaru. 


Kaip pati pamilai vintažinį daiktų stilių ir nuo ko prasidėjo prekės ženklo „Vintažinis” veikla? 


Negaliu sakyti, kad vintažas mane lydėjo nuo vaikystės. Kaip tik prielankumą jam pajutau, kai kūriau savo šeimos namus ir žinojau, kad noriu juose turėti bent dalelę jaukių, šiltų prisiminimų iš tėvų namų, kurie liko tušti. 

Vintažiniai indai
Vintažiniai indai
Asmeninio albumo nuotr.

Taip atkeliavo senas tėvų pufas, keli krėslai, krištolo indai, staltiesės ir brangiausias prisiminimas iš vaikystės – mamos saugomas ir labai mylėtas japoniško porceliano pietų servizas. Kad ir kiek indų papildė mano namų indaują šis servizas turi ypatinga aurą. Serviruodama stalą per didžiąsias metų šventes, visada jautriai prisimenu tas akimirkas tėvų namuose. 


Taip neturėdama konkrečios vizijos, vedami jausmo ir širdies namai pradėjo pildytis žalvariniais ir krištolo šviestuvais, provanso stiliaus komodomis, tapytais paveikslais, baldais grakščiomis kojelėmis, sienos – pastelinėmis spalvomis. 


Kadangi tuo metu vintažinių interjero detalių pasiūla Lietuvoje buvo labai menka,  jais prekiavo vos kelios vintažo parduotuvės, tad rasti estetiškai atrodantį vintažinį baldą ar šviestuvą buvo pakankamai sudėtinga. Taip kilo idėja su šeima aplankyti Vokietiją ir paeiškas pratęsti sendaikčių turguose bei vintažo parduotuvėse. 


Grįžusi iš kelionės supratau, kad jeigu nerandu ieškomų detalių Lietuvoje, tai jų neranda ir kiti. Taip žingsnis po žingsnio, paskatinta artimųjų, pasitelkiant profesionalią draugę fotografę, sukūrėm Facebook paskyrą ir pirmas įkeltas indas buvo porcelianinis puodelio ir lėkštučių komplektas. 


Ši paskyra buvo tarsi mano numyluotas, išglostytas kūdikis, į kurį sudėjau didžiąją dalį širdies. Deja, praeitais metais paskyra papuolė į aferistų rankas ir dingo negrįžtamai. Dabar savo veiklą tęsiu Instagram platformoje.


Galbūt prisimeni savo pirmą pirkėją? Koks jis buvo?


Labai puikiai prisimenu. Tai buvo pirkėja vardu Jurgita, kurį įsigijo Johnson Brothers mėlynojo dekoro lėkštes. Vežiau jas perduoti su tokiu nerimu ir atsakomybe, tarsi tai būtų trapus mano rankų darbo gaminys.


Kaip ir pati minėjai, vintažinių indų ir dekoro taip lengvai parduotuvėse nenusipirksi. Kur pavyksta rasti tokių išskirtinių, vienetinių gaminių?


Visos interjero detalės, indai atkeliauja iš skirtingų šalių, didžioji dauguma porceliano ir krištolo yra iš Vokietijos, Belgijos, Prancūzijos ir dalis iš skandinavijos šalių. Veiklos laikotarpyje pažinčių ratas prasiplėtė ir dabar patys vykstame labai retai, tiekėjai ir vintažo „medžiotojai“ jau žino mano poreikį ir ko konkrečiai man ieškoti. 


Tikiu, nors veikla maloni, kartais kyla ir iššūkių. Kokie sunkumai kyla užsiimant vintažinių indų prekyba?


Kadangi tai nostalgiški praeities indai, o vintažinio stiliaus gaminiai dabar labai išpopuliarėjo ir yra geidžiami, vis sunkiau rasti išskirtinių, retų, autentiškų indų, pilnos sudėties porcelianinių servizų. Mano kriterijus, kad ir kokio amžiaus bebūtų indas, svarbiausia geros kokybės, neapdužęs, neįskilęs, o tai apsunkina paieškas.


Taip pat saugus pakavimas, transportavimas. Pirmi kartai tikrai buvo skausmingi, kai pirkėjas gauna tik šukes ar nuskilusias detales, tačiau skaudžios pamokos greitai išmokstamos. Kaip ir pats vintažas, stengiuosi būti tvari – ir daiktus, ir indus pakuoju jau į naudotas dėžes, apkamšydama kartonu, senais laikraščiais, medvilninėmis servetėlėmis. Tai tarsi dalelė „Vintažinis“ šarmo.  


O kas labiausiai žavi šioje veikloje?


Atgalinis pirkėjo ryšys ir pats procesas nuo…iki… Nuo radybų, plovimo, indo paglostymo, iki fotografavimo, bendravimo, pakavimo ir, svarbiausia – pirkėjo žinutės, kad daiktas rado savo jaukią vietą jų namuose. Kartais turbūt net įkyrėju savo pirkėjams, nes išsiuntus ar perdavus prekę,  po kelių dienų negavus žinutės, teiraujuosi ar siuntinys laimingai pasiekė jų namus, ar atitiko lūkesčius.


Dažnai tik pamačiusi interjero detalę ar krištolo vazą jau žinau kuriems namams ji skirta. Yra ne viena klientė kurios indaujas pildėme nuo namų įkūrimo ir per 7 „Vintažinis” gyvavimo metus dar iki šiol papildome. Džiaugiuosi, kad manimi pasitiki, galime drauge rinktis, lyginti kas su kuo dera, ko verta atsisakyti.


O ko pirkėjai dažniausiai klausia, ar kokių patarimų prašo?


Ar porcelianą galima plauti indaplovėje, kaip valyti sidabrinius, varinius indus. Dažnai teiraujasi, koks gaminio amžius, kur pagamintas ir iš kur atkeliavo.


Ar yra koks nors vintažinių indų pirkėjo tipas? 


Intelektualus, kūrybiškas, meniškos sielos pirkėjas, vertinantis praeitį bei suprantantis, kad labai maža tikimybė tokį pati daiktą sutikti kitoj erdvėje. 


Kaip galima būtų vintažines detales derinti prie šiuolaikinių, modernių namų interjero? Ar tai suderinama? 


Vintažinis stilius tuo ir žavus, kad yra unikalus ir universalus. Vintažas ir klasika – neatsiejami, bet taip pat ir moderniame stiliuje puikiai isilieja krištolo detalės, masyvios vazos, autentiški marmuriniai ar mediniai šviestuvai. Kiekvienas vintažinės erdvės elementas sukuria elegancijos ir grakštumo aurą bei šiltos praeities atmosferą. 


Spalvos, formos ir raštai, naudojami vintažiniuose gaminiuose, dažnai yra drąsesni ir ryškesni nei modernaus dizaino, todėl erdvei suteikia išskirtinio žavesio. Namai, kuriuose vyrauja vintažo elementai, yra nesenstantys ir išskirtiniai.


Kokia vintažinių indų medžiaga tau pačiai labiausiai patinka? Krištolas, porcelianas, sidabras, auksas? 


Patinka visi Tavo išvardinti, nes tai dalis vintažo, tačiau betarpiškai didžiausią palankumą ir simpatijas jaučiu krištolui, tai puikiai atspindi ir siūlomų indų asortimentą. Ką labiausiai vertinu, tuo ir dalintis plačiau noriu.

Krištolo indai
Krištolo indai
Asmeninio albumo nuotr.

O kuo krištolas tave traukia?


Man krištolas – tai šalta meilė kuri degina. Jo žvilgesys, vaiskumas, žaižaruojantis spindesys, prabangos pojūtis negali nežavėti. Dažnai užtenka vienos išskirtinės krištolo detalės ir interjeras prisipildo išskirtinumo. 


Esi minėjusi, kad krištolas dabar išgyvena lyg Renesanso laikotarpį. Kaip manai, iš kur kyla susidomėjimas juo ir kodėl žmonėms jis patinka?


Taip, krištolo indai šiuo metu išgyvena tikrąjį Renesansą. Ypatingai šių dienų mados vėjai palankūs spalvotam krištolui bei dekoruotam aukso ar sidabro detalėmis. Tai ne tik daili, stilinga, elegancija ir prabanga alsuojanti namų detalė, tačiau ir išliekamąją vertę turintys indai. 


Masinės, kičinės gamybos indų gali įsigyti ir už kelis eurus bet kuriame prekybos centre, tačiau ar plastiko, melamino, kitos pigios žaliavos daiktai turi vertę..? Rekomenduoju, prieš įsigyjant dar vieną daiktą, gerai pagalvoti, ar jis suteiks man vidinio pasitenkinimo, o gal tai tik spontaniškas pirkinys tik todėl, kad jis pigus. 


O ar vintažiniai indai tinkami naudoti kasdienai? Galbūt pati savo namuose naudoji?


Manau, kad visi indai skirti naudoti kasdienai, svarbu tinkamai juos prižiūrėti ir rūpintis. Neįsivaizduoju kavos gėrimo ritualo be kokybiško, lengvo, kaulinio porceliano puodelio. Paprasčiausia avižinė košė visai kitomis skonio natomis atsiskleidžia kai pateiki porceliano dubeneliuose. Vanduo su griežinėliu citrinos pas mane patiekiamas krištolo ąsotyje. 

Porceliano puodelis su lėkštute kavai
Porceliano puodelis su lėkštute kavai
Asmeninio albumo nuotr.

Bet gi porcelianas ir krištolas yra trapios medžiagos. Ar iš tiesų šalia jų reikia vaikščioti ant pirštų galų, o turintiems vaikų ar gyvūnų iš vis geriau nesirinkti?


Tikrai baimintis ir abejoti dėl to nevertėtų. Laikas virtuvėje, maisto ruošimas, patiekimas užima didžiąją dalį mūsų kasdienybės. Akimirkos, praleistos su šeima, draugais gali būti labiau įsimintinos ir mielos kai susėdi prie gražiais, kokybiškais indais padengto stalo. Labai gerai prisimenu vienos prancūzės žodžius, kad gražiausiais indais reikia naudotis kasdien, o nelaukti ypatingų progų, nes ši diena jau ypatinga tuo, kad gali mėgautis maistu.


Pastebėjau, kad kai kurie pirkėjai, anksčiau abejoję dėl krištolo indų, dabar visiškai pakeitė savo nuomonę ir įsigyję vieną indą, dažniausiai pas mus sugrįžta dar ne kartą. O mano namuose vaikai taip pat, matydami mano pavyzdį, serviruoja stalą savo mėgstamuose porceliano induose. 


Interjero dekoro pasaulyje gyveni jau gan ilgai, bendrauji su dizaineriais ir dekoratoriais. Tai paskutinis klausimas Tau: ką manai apie 2024 metų interjero tendencijas? Kas dominuos šiais metais?


Įvairių stilių ir spalvų suderinamumas, savitas indivudualumas, baldų bei daiktų prikėlimas antram gyvenimui, tvarumas, detalių neapkrovimas interjere – tai paskutinių metų mados tendencijos, kurios ypatingai aktualios ir 2024 metais. 

Vintažinis interjero dekoras
Vintažinis interjero dekoras
Asmeninio albumo nuotr.


Vintažiniai sidabriniai įrankiai
Vintažiniai sidabriniai įrankiai
Asmeninio albumo nuotr.

Vintažinių indų rinkoje didžiausias dėmesys krištolui, metalams, sidabriniams ir chromuotiems indams. Tikiu – tai išliks dar ne vienerius metus. 


Tačiau, kad ir kokias mados tendencijas diktuoja ir rekomenduoja dizaineriai, stilistai, siūlau atsižvelgti į savo šeimos gyvenimo būdą bei rinktis tai kas Jums suteikia šiltas emocijas, dėl ko į namus gerą grįžti. 



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis