Molio tinko sienų apdaila: kodėl pastaruoju metu ji taip žavi daugelį?

Molio tinko populiarumas, renkantis vidaus sienų apdailą, kasmet vis auga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Sparčiai populiarėjant ir plintant tvarumo, ekologiškumo idėjoms, žmonės ieško natūralių sprendimų ir savo namams. Molio tinko ekspertė išvardino kelis esminius argumentus, kodėl vertėtų savo namuose rinktis molio tinko sienų dekorą. 

Kovo mėnesio viešnia Raimonda Radvilavičienė, „Mr. Clay“ (liet. „Ponas Molis“) prekės ženklo, vieno pagrindinių Lietuvoje molio mišinių gamintojų ir prekiautojų, įkūrėja, dalinasi pagrindinėmis priežastimis, kodėl vis daugiau žmonių domisi molio tinku.


1. Pralaidumas garams. Vieni molio tinką renkasi dėl jo tiesioginės paskirties – visiško pralaidumo garams, nes jis nusuformuoja jokios plėvelės ant sienos. Taip jis geba efektyviai kaupti papildomą drėgmę ir gali padėti sumažinti patalpų drėgnumą. Tai gali padėti stabdyti pelėsių augimą ir prisidėti prie geresnės patalpų oro kokybės. 


2. Natūrali sudėtis. Nesvarbu ar žmonės gyvena natūralios ar tradicinės statybos namuose, molio tinkas yra puiki galimybė į savo namus įnešti tvarumo ir ekologiškumo. Molio tinkas yra natūralus mišinys be pavojingų cheminių medžiagų. „Anksčiau buvo manoma, kad molio tinko apdaila tinkama tik 100% natūralios statybos namuose ir kad nėra prasmės tinkuoti sienų natūraliu molio tinku tradicinės statybos būstuose, kur vienaip ar kitaip bus naudojama daugybė nenatūralios kilmės statybinių medžiagų ar baldų. Visgi toks požiūris yra klaidingas, nes tiriant patalpų mikroklimatą yra matuojama bendra lakiųjų organinių junginių (LOJ) koncentracija. Sienos užima didžiausią plotą namuose, tad jei įmanoma bent kažkiek sumažinti LOJ kiekį, tą tikrai verta padaryti“, – žiniomis dalinasi Raimonda.


Molio tinko sienos, dekoratorius Mindaugas Malakauskas
Molio tinko sienos, dekoratorius Mindaugas Malakauskas
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


Molio tinko ekspertė pabrėžia ir tai, kad su kiekvienais metais auga patalpų sandarumo reikalavimai. Kuo patalpos sandaresnės, tuo didesnė LOJ koncentracija ilgą laiką išliks kambariuose. Dėl šildymo arba vėsinimo kaštų, vis rečiau atidaromi langai, o rekuperacines sistemas ne visi žmonės sąžiningai eksploatuoja. Todėl ir dėl šio aspekto pasirenkama natūralios sudėties sienų apdaila.


„Deform space“ kurtas interjeras Lietuvoje
„Deform space“ kurtas interjeras Lietuvoje
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


3. Estetika ir jaukumas namuose. Šiuo metu molio tinką daug kas renkasi ir dėl grožio ir ypatingos estetikos namuose. Tinkuojant visas namų sienas ir lubas dekoratyviniu molio tinku sukuriami minkšti matiniai šešėliai. Panaudojant tam tikras dekoravimo technikas galima sukurti ir įvairiausias menines sienas. „Tokios sienos džiugina, jas norisi paglostyti, o namuose būna labai jauku“,– sako „Mr. Clay“ prekės ženklo įkūrėja.


Molio tinko dekoras, „Light spot“ fotostudija
Molio tinko dekoras, „Light spot“ fotostudija
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


4. Tinka būsto atnaujinimui. „Dar žmonės dažnai renkasi molio tinką senos statybos būstams, kur sienos dažniausiai nėra labai lygios, o kapitalinio remonto daryti nesinori. Tad molio tinkas puikiai maskuoja sienų nelygumus ir minimalius defektus. Tinkuoti galima tiesiai ant senų dažų“, – pasakoja Raimonda. Taip pat senos statybos būstuose dažniausiai yra ir didesnė pelėsio tikimybė, šiuo atveju molio tinkas geras pasirinkimas pelėsio prevencijai. Visgi reikia turėti omenyje, kad yra daugybė pelėsių rūšių ir molio tinkas nėra skirtas pelėsiui naikinti, tai tik prevencija ir rizikos sumažinimas. 


5. Lengva sienas dekoruoti patiems. Sienų dekoro molio tinku ekspertė Raimonda pastebi, kad vis daugiau žmonių nori patys prisidėti prie savo namų įrengimo darbų, todėl dar ir dėl šios priežasties pasirenka molio tinką. Šios medžiagos PH yra lengvai šarminis, todėl, kaip jau minėjome, tokia terpė yra nepalanki atsirasti pelėsiui, tačiau ne per daug šarminė, kad ėsdintų odą, o tai reiškia, kad su molio mišiniais saugu dirbti, galima liesti rankomis. Žinoma, atnaujinant sienas, nebus jokių cheminių medžiagų garavimo ir kvapų.


Patiems dekoruoti sienas molio tinku yra vienas malonumas dar ir dėl to, kad atliekant darbus nebus jokių dulkių. Taip pat kiti paviršiai, pavyzdžiui, grindys, šalia esantys baldai ar jūsų pačių drabužiai nebus sugadinti, nes užtiškęs molio tinkas labai lengvai nusiplauna su vandeniu. „Mr. Clay“ komanda netgi sukūrė ne vieną mokomąjį filmuką su rekomendacijomis, kad darbai namuose vyktų sklandžiai.


Betono imitacijos molio tinko dekoras, „Light spot“ fotostudija
Betono imitacijos molio tinko dekoras, „Light spot“ fotostudija
Raimondos Radvilavičienės asmeninio albumo nuotr.


Pagrindinės molio tinko ypatybės:


  • be cheminių medžiagų, kurios sudaro plėvelę;
  • 100% pralaidus garams;
  • sudėtyje nėra lakiųjų organinių junginių;
  • sumažina pelėsio atsiradimo riziką;
  • antistatiškas, todėl netrauks į save dulkių;
  • molio tinkas yra nedegus – degumo klasė A1.
  • apdailinio molio tinko sienų apdailai dažniausiai nereikia glaistyti sienų – užtenka kruopštaus paruošimo iki glaistymo.
  • su molio tinku galima įgyvendinti labai įvairius sienų apdailos sprendimus interjeruose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis