Juodi matiniai paviršiai 2024 metų interjere: ar verta juos rinktis?

Juodi matiniai japandi stiliaus vandens maišytuvai vonioje ir virtuvėje, juodos matinės plautuvės, rankšluosčių džiovintuvai, durų rankenos, šviestuvai ir kitos juodos detalės, suteikiančios interjerui užbaigtumo, stiliaus, tvarkos pojūtį – tikrai ne naujiena interjero dizaino pasaulyje. Ši tendencija ir 2024 metais trauktis niekur nežada. Patyrinėkime, kas lemia tokį juodų matinių paviršių populiarumą, ar verta juos rinktis, o jei jau turime, kaip tinkamai juos prižiūrėti.

Prieš keletą metų pirmenybė interjeruose buvo teikiama blizgiai apdailai, nes ji duoda spindesio, gyvumo ir gali šiek tiek padidinti šviesos kiekį erdvėje. Tačiau pastaruoju metu prekių ženklai tyrinėja spalvas ir tekstūras, pastebėdami įvairius kiekvieno elemento privalumus. Pastebėta, kad matiniai, šviesos neatspindinys paviršiai ne taip „krenta į akis”, priduoda interjerui ramybės ir be galo gražiai įsilieja į beveik bet kokią aplinką. 


Kalbėdami apie interjero dizaino tendencijas, dažnai spėliojame, kiek ilgai jos išsilaikys. Kaip savo tinklalapyje pietboon.com rašo garsus Nyderlandų interjero dizaineris, kiekvienais metais tam tikros spalvos ateina į madą ir iš jos išeina, taigi jų galiojimo laikas yra palyginti trumpas. Tačiau juodos spalvos patrauklumas ir elegancija yra amžini. „Tai spalva, kuri išlaiko charakterį, sukuria atmosferą, atrodo prabangiai, todėl nemanau, kad ji kada nors taps nebemadinga“,– rašo dizaineris. 


Juoda spalva vonios kambario interjere
Juoda spalva vonios kambario interjere
Unsplash


Ar dar aktualūs juodi matiniai vandens maišytuvai?


Tikriausiai mažai kas, pastaraisiais metais įsirenginėjantis naujus namus, nebus pasvarstęs apie juodus matinius čiaupus ar vandens maišytuvus. Tačiau ar jie greitai netaps pasenusia tendencija? 


Prancūzų architektas Joseph Dirand, kuriantis pasaulyje vertinamas šiuolaikines, minimalistines erdves architecturaldigest.com interviu teigė, kad juodos matinės detalės, o ypač maišytuvai vonios ir virtuvės kambariuose bei šviestuvai svetainėje, buvo itin aktuali tendencija pastaraisiais metais, o per ateinančius 5 metus ji dar labiau populiarės. „Jie dera beveik bet kokiame interjere, tačiau išskirtinai sužaidžia šiuolaikiniuose, minimalistiniuose, lengvuose namuose“,– komentuoja architektas. 


Juodos spalvos aprangą renkamės ypatingoms progoms, bet tuo pačiu juoda – be galo praktiškas pasirinkimas kasdienai. Iš tiesų, daugelyje šiuolaikinių interjerų rafinuoti, charakteringi juodi akcentai, kuriais tapti gali tokie dažnai naudojami daiktai kaip virtuviniai prietaisai, vandens maišytuvai, taip pat tampa nesenstančiomis tendencijomis.

Daugelis interjero dizainerių pastaruoju metu akcentuoja paviršių matiškumą, ypač detalėse. Todėl tradicinių elementų sujungimas su šiandienos stiliumi yra vienas iš raktų sukurti erdvę, kuri išliks aktuali daugelį metų, o matinė juoda yra šios koncepcijos pagrindas. 


Džeimis Paradis iš vienos garsiausių vonios santechnikos įmonių „Villeroy & Boch“ sanctuary-bathrooms.co.uk rašo, kad matinė vonios kambario apdaila šiuo metu yra labai populiari, o jos pagrindinis privalumas yra tas, kad ji išsklaido šviesą, į vonios kambarį įnešdama ramybės, harmonijos, švelnumo. Būtent to labai trūksta šiandieniniame chaotiškame gyvenime.


Juodas matinis vandens maišytuvas vonioje, minimalistiniame interjere
Juodas matinis vandens maišytuvas vonioje, minimalistiniame interjere
Unsplash



Ramus vonios interjeras su juodu matiniu vandens maišytuvu ir baltu praustuvu
Ramus vonios interjeras su juodu matiniu vandens maišytuvu ir baltu praustuvu
Unsplash


Pagrindiniai juodų matinių paviršių privalumai


Juoda yra naujoji neutrali. Nors šviesesnė paletė arba visiškai baltas interjeras ilgą laiką buvo laikomi estetiškai neutraliais, šiandien dizaineriai mano, kad tamsesni tonai virtuvėse ir vonios kambariuose išlieka neutralūs ir kartu suteikia charakterio.


Juoda spalva yra nepavaldi laikui. Nuo juodų detalių, vargu, ar kada pavargsite, todėl tai bus vertinga investicija. Juoda matinė puikiai kontrastuoja su šviesesniais atspalviais. Juoda spalva užpildyti kambariai gali būti sunkūs akiai, tačiau juodos detalės tampa elegantiškais ir stilingais akcentais.  


Juodas matinis vandens maišytuvas ir juoda plautuvė derinama su marmuro paviršiais virtuvėje
Juodas matinis vandens maišytuvas ir juoda plautuvė derinama su marmuro paviršiais virtuvėje
Unsplash


Juodos matinės detalės labai lengvai pritaikomos įvairiose erdvėse. Nesvarbu, ar juodi matiniai vandens maišytuvai derinami su marmuriniais paviršiais, vienspalve palete ar spalvingu interjeru – tai atrodys skoningai. 


Pamirškite pirštų atspaudų žymes! Kadangi visi mėgstame tvarkingus ir švarius namus, žinome, kaip erzina pirštų atspaudų žymės ant chromuotų ar kitokių blizgių paviršių. Dėl paviršių matinio padengimo pirštų atspaudai lieka nematomi.


Ar juodi matiniai paviršiai blunka, keičia spalvą?


Akivaizdu, kad juodas paviršius labiau paslėps dėmes, nešvarumus nei baltas paviršius. Dažančių maisto produktų ar gėrimų dėmes po kurio laiko galima pastebėti, bet tik labai gerai įsižiūrėjus.


Vienas iš juodų paviršių trūkumų, kad laikui bėgant, jie linkę blukti. Jei gaus labai daug saulės spindulių ir nebus reguliariai valomi, gali įgauti pilkšvą atspalvį. Ant vandens maišytuvų taip pat gali matytis vandens dėmės, jei po naudojimo jie nebus nušluostyti.


Ar sunku valyti juodus matinius vandens maišytuvus?


Matinės juodos spalvos vandens maišytuvus valyti paprasta, kai žinote, ką daryti. Tam tikra prasme, juos valyti netgi lengviau nei standartinius paviršius, nes yra daug mažesnis tinkamų valiklių pasirinkimas. Čia tikrai suveiks taisyklė – paprasčiausia yra geriausia. Reguliariai valant, o po naudojimo nusausinant paviršius, priežiūrai turėtų pakakti minkštos šluostės ir šilto vandens. Tačiau svarbu nepamiršti jų prižiūrėti. Ant juodų matinių maišytuvų labai gerai matysis skutimosi putų ar makiažo miltelių likučiai. Vadinasi, kaskart, kai skutatės, ar tepate makiažą, turėsite nuvalyti čiaupus.


Juodų matinių paviršių priežiūra taip pat gali būti sudėtinga vietovėse, kuriose vanduo yra itin kietas, nes labai greitai kaupsis kalkės ir jos aiškiai matysis. Veiksmingiausias būdas kovoti su kalkių nuosėdų kaupimusi – po valymo vandens maišytuvą patepti alyvuogių aliejumi.


Tinkamas namų valymas
Tinkamas namų valymas
Unsplash


Kaip valyti juodus matinius paviršius?


Pateikiame veiksmingiausius valymo būdus.


1. Pirmiausia, visada po ranka reikia turėti sausą rankšluostį arba mikropluošto šluostę ir kaskart po naudojimo, gerai nušluostyti paviršius. 


2. Negalima naudoti abrazyvinių valiklių, baliklių ir rūgštinių purškiklių, stiprių cheminių medžiagų, o vietoj to pravartu turėti švelnų valymui skirtą purškalą, kuris neleidžia susidaryti muilo nuosėdoms.


3. Pastebėjus vandens dėmių ar nešvarumų, reikėtų užpurkšti šiek tiek muiluoto vandens ir nuvalyti juos minkšta mikropluošto šluoste. Skamba per daug paprastai, kad būtų tiesa? Tačiau įprastas muilas ir vanduo arba muilo pagrindu pagaminti valikliai tikrai yra geriausias draugas valant matinius juodus paviršius. Rekomenduojama valyti švelniai. 


4. Svarbu pastebėti, ar ant matinių juodų paviršių nesikaupia dantų pasta, makiažo milteliai, skutimosi putos, nes jie pamažu ardo dangą, gali paveikti apdailą. Šiuos nešvarumus taip pat geriausia tiesiog nuplauti su vandeniu.


Kaip nuvalyti kalkių nuosėdas nuo juodų matinių vandens maišytuvų?


Kietas vanduo gali pakeisti juodų paviršių išvaizdą dėl didesnės kalkių nuosėdų koncentracijos nei minkštame vandenyje. Kalkių nuosėdos – tai baltos spalvos dėmės, daugiausia sudarytos iš kalcio karbonato, kuris lieka garuojant kietam vandeniui. Kad ant juodų matinių paviršių nesikauptų kalkės, prevenciškai patariama juos reguliariai valyti šiltu muiluotu vandeniu.


Pašalinti įsisenėjusias kalkių nuosėdas yra žymiai sunkiau, tačiau viskas yra įmanoma. Rekomenduojama užlašinti šiek tiek citrinos sulčių ant šluostės ir švelniai patrinti kelias minutes. Nuvalytą paviršių svarbu nuplauti švariu vandeniu. Jei reikia, visą procesą galima pakartoti, kol bus pasiektas norimas rezultatas.


Kartais veiksminga naudoti alkoholio pagrindu pagamintą valiklį, kai nuosėdos susikaupia aplink praustuvo vandens nutekėjimo zoną. Tačiau rekomenduojama geriau pasitarti su praustuvo gamintoju, kad išvengtumėte padarytos žalos.


Daugiau informacijos apie juodų matinių paviršių priežiūrą rasite www.bathroomcity.co.uk.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis