Medinės žaliuzės 2024 metų interjere: kaip pasirinkti ir prižiūrėti šią į madą sugrįžusią klasiką?

Medinės žaliuzės – tai klasikinis langų uždengimo būdas, kuris su trenksmu vėl sugrįžo į madą. Pasak interjero dizainerių, 2024 metais jos niekur ir nesitrauks. Šios žaliuzės yra ne tik stilingos ir elegantiškos, bet ir ilgaamžės, todėl gali būti puikus pasirinkimas tiek moderniam, tiek klasikiniam interjerui.

Medinės žaliuzės buvo madingos ir populiarios net senosiose kultūrose. Senovės Egipte ir Senovės Romoje jos buvo plačiai naudojamos langams uždengti ir saulės spinduliams blokuoti. Jos buvo gaminamos iš įvairių medienos rūšių, įskaitant ąžuolą, pušį ir eglę. Tuo tarpu Senovės Graikijoje medinės žaliuzės atliko ne tik langų uždengimo ir privatumo suteikimo vaidmenį, bet dar buvo laikoma ir kaip dekoratyvinė puošmena. Jos buvo dažnai gražinamos raižiniais ir ornamentais.


Naujaisiais laikais medinės žaliuzės taip pat buvo populiarus pasirinkimas, todėl jos laikomos klasikiniu langų uždengimo būdu. Tačiau per pastaruosius 5 metus toks langų uždengimo sprendimas stipriai šovė į viršų ne tik klasikiniuose, bet ir moderniuose, šiuolaikiškuose interjeruose.


Kodėl medinės žaliuzės šiandien tokios populiarios?


Medinių žaliuzių populiarumas yra glaudžiai susijęs su jų privalumais. Pagrindiniai iš jų:


  • Funkcionalumas: medinės žaliuzės gali būti naudojamos tiek visiškai užtamsinti kambarį, tiek reguliuoti šviesos kiekį.
  • Saugumas: medinės žaliuzės yra saugios, nes neturi aštrių briaunų.
  • Ilgaamžiškumas: medinės žaliuzės yra labai ilgaamžės. Jos gali tarnauti net kelis dešimtmečius, jei tinkamai prižiūrimos.
  • Stilius: medinės žaliuzės suteikia interjerui jaukumo ir šilumos. Jos puikiai dera prie įvairių stilių, nuo klasikinio iki modernaus.
  • Tvarus pasirinkimas: medinės žaliuzės yra natūralios ir draugiškos aplinkai. Medžiaga, iš kurios jos pagamintos, yra lengvai perdirbama.



Medinės žaliuzės, pagamintos iš ąžuolo medienos, su 50 mm pločio lamelėmis, šviesios spalvos.
Medinės žaliuzės, pagamintos iš ąžuolo medienos, su 50 mm pločio lamelėmis, šviesios spalvos.
Unsplash


Ką reikia žinoti, renkantis medines žaliuzes?


Nusprendus savo langus dengti medinėmis žaliuzėmis, svarbu atsižvelgti į šiuos pasirinkimus:


  • Medienos rūšis: medinės žaliuzės gali būti pagamintos iš įvairių medienos rūšių. Populiariausios yra ąžuolas, bukas, riešutmedis ir eglė. Kiekviena medienos rūšis turi savo unikalius bruožus, todėl svarbu pasirinkti tą, kuri geriausiai atitiks jūsų poreikius. Pavyzdžiui, ąžuolas ir uosis yra labai ilgaamžės medienos rūšys, kurios gali tarnauti daugelį metų. Pušis ir eglė yra labiau atsparios drėgmei, tačiau jos nėra tokios atsparios tiesioginiams saulės spinduliams kaip ąžuolas ar uosis. Medienos rūšis taip pat gali turėti įtakos žaliuzių išvaizdai. Pavyzdžiui, ąžuolas turi šiltą, natūralią spalvą, o uosis - šaltą, šviesesnę spalvą.


  • Lamelių plotis: populiariausi medinių žaliuzių lamelių pločiai – 25 mm arba 50 mm. Atkreipkite dėmesį į lango dydį. Mažiems langams tinka mažesnio pločio lamelės, o dideliems langams – didesnio. Klasikiniam interjero stiliui labiau tiks platesnės lamelės, o moderniam interjero stiliui – siauresnės. Jei jums reikia daugiau privatumo, rinkitės platesnes lameles, o jei norite įsileisti daugiau šviesos – siauresnes.


  • Lamelių spalva: medinių žaliuzių lamelės gali būti dažytos įvairiomis spalvomis. Galite pasirinkti spalvą, kuri derės prie jūsų interjero stiliaus. Žinoma, kuo tamsesnė žaliuzių spalva, tuo patalpoje bus tamsiau. 



Juodos spalvos medinės žaliuzės moderniame interjere
Juodos spalvos medinės žaliuzės moderniame interjere
Unsplash


Kaip prižiūrėti ir valyti medines žaliuzes?


Medinės žaliuzės paprastai yra brangesnės nei kitos langų uždengimo priemonės, tokios kaip plastikinės ar aliuminio žaliuzės. Taip pat jos yra sunkesnės ir turi būti teisingai pritvirtintos, kad stiprus vėjas jų neapgadintų. Tačiau vienas iš pagrindinių medinių žaliuzių trūkumų – jų jautrumas drėgmei. Dėl šios priežasties, jas reikia reguliariai valyti, o vonios kambaryje geriau rinktis plastikines atlernatyvas. Virtuvės zonoje dažniausiai nebūna tiek daug drėgmės, todėl ten jos puikiai tiks. 


Iš esmės medinės žaliuzės yra gana lengvai prižiūrimos. Jas pakanka kartą per savaitę nuvalyti sausu skudurėliu. Tik svarbu pilnai užtraukti, o lameles suguldyti viena kryptimi. Jei žaliuzės labai nešvarios, jas galima nuplauti muiluotu vandeniu.


Dar keli patarimai, ką reikia žinoti, prižiūrint medines žaliuzes:


  • Valykite minkštu audiniu, kad nepažeistumėte ir nesubraižytumėte lamelių.
  • Venkite naudoti agresyvių ploviklių, kurie gali pažeisti medieną.
  • Muilą ar indų ploviklį galima naudoti, tačiau prieš tai geriau išbandykite priemones ant nedidelio žaliuzės ploto, kad įsitikintumėte, jog jis nepažeidžia medienos.
  • Po plovimo žaliuzes būtinai gerai nusausinkite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis