Vazoniniai augalai, kurie atbaido vabzdžius

Šilti orai su savimi atsineša ir nepageidaujamų bei įkyrių vabzdžių. Laimei, yra būdų, kaip galite nuo jų apsisaugoti nenaudodami cheminių medžiagų. Vienas tokių būdų - vabzdžius atbaidantys augalai. Tai yra natūralus būdas, padėsiantis atsikratyti nepageidaujamų kenkėjų ir leisiantis jums bei jūsų šeimai mėgautis grynu oru bei šiluma. Kadangi tai yra vazoniniai augalai, juos nesunkiai galėsite perkelti į jums norimas vietas. Jau nekalbant apie kitas naudingas savybes, kuriomis pasižymi žemiau išvardinti augalai.

Atkreipkite dėmesį į žvaigždute pažymėtus augalus, jie gali būti žalingi jūsų augintiniams.


Dekoratyviniai augalai


Gvazdikinis sereninis

Šis auksaspalvis, į ramunes bei gvazdikus panašus augalas skleidžia itin malonų kvapą. Tačiau amarams, uodams ir kiškiams jų kvapas neatrodo malonus, todėl jei norite atsiginti šių ramybės drumstėjų, gvazdikinis sereninis jums puikiai pasitarnaus.


Dekoratyvinis česnakas *

Dekoratyvinis česnakas pasižymi didele rūšių gausa, kurių keletas nuostabiai žydi. Jų būna įvairiausių spalvų bei formų. Kadangi šis augalas yra laikomas plataus spektro insekticidu, jis padės atsiginti nuo amarų, vikšrų, erkių, pelių ir begalės kitų kenkėjiškų organizmų.


Chrizantemos *

Paprastai šios gražuolės būna geltonspalvės, tačiau pasitaiko ir kitokių atspalvių. Chrizantemas laikykite arti vietos, kurioje iškylaujate, kadangi jos atbaido tarakonus, skruzdėles, erkes ir blusas.


Paprastasis rėžiukas

Šios gėlės į orą išskiria žmogui nekenksmingas chemines medžiagas, kurios padės apsiginti nuo begalės skirtingų vabzdžių rūšių.


Petunija

Šios gėlės pasižymi didele spalvų įvairove, todėl jos yra vienos populiariausių auginimui dekoratyviniuose vazonuose ar kabančiuose krepšiuose. Petunijos ne tik nereikalauja išskirtinės priežiūros, bet ir padeda atsiginti nuo vabzdžių kenkėjų.


Lantanos *

Šias gėles galite auginti, kaip krūmus arba kabančiuose krepšeliuose. Lantanos turi daugybę atspalvių, o žiedams besiskleidžiant dažnai keičiasi ir jų spalvos. Kabinkite juos aplink verandą, kad joje jums netrugdytų spiečiai uodų.


Saulėgrąžos

Saulėgrąžos traukia skruzdes, todėl labiau tikėtina, kad šios savo lizdus suks arti šių augalų taip aplenkdamos jūsų namus . Todėl auginkite saulėgrąžas atokiose vietose, kuriose nereikėtų baimintis dėl skruzdžių antplūdžio.


Jurginai *

Ar jums neatsibodo jūsų sodą bei daržą niokojantys nematodai? Šios išvaizdžios gėlės padės jums susitvarkyti su šiomis nemaloniomis kirmėlėmis.


Kietis*

Tarp šių augalų rūsių geriausiai žinomas ir labiausiai paplitęs yra kartusis, paprastasis bei dirvoninis kietis. Augalas pasižymi aitriu kvapu. Atbaido peles, kandis, skruzdes.


Citrinžolė

Citrinžolė - be galo universalus augalas, kurio vaisinės, kosmetinės ir aromatinės savybės buvo žinomos dar senovės Egipte. Dabar augalas plačiai naudojamas medicinoje ir kosmetikos pramonėje. Be viso to, yra žinoma, kad augalas puikiai atbaido uodus.


Valgomieji augalai


Bazilikas

Visiem gerai pažįstamas prieskonis, kuris ne tik pagardins salotas, bet ir atbaidys muses ir uodus.


Čiobrelis

Čiobreliai būna pasipuošę baltai rausvais lapeliais, todėl virtuvei jie suteiks ne tik skonio, bet ir spalvų. Patrynus jo lapus išskleidžia kvapą, kuris atbaido uodus. Tačiau būkite atsargūs, kadangi tai alergiškiems žmonėms gali sukelti odos pabėrimus.


Levandos

Dar vienas visiems puikiai žinomas augalas, iš kurio gaminamos arbatos ir kitos gardžios gerybės. Jos taip pat dažnai naudojamos maloniam kvapui sukurti, taipogi maitina odą. Be viso to, levandų aromatas atbaido kandis, muses ir uodus.


Mėta

Kadangi mėtos yra agresyvios ir greitai gali paplisti po jūsų sodą, jas geriausia auginti vazonuose. Iš mėtos lapų daroma arbata, jos užtikrina gaivų burnos kvapą, yra sudedamoji alkoholinių kokteilių dalis ir apsaugo jus nuo uodų įkandimų.


Melisa

Daugiametis augalas, vartojamas vaistiniais ar prieskoniniais tikslais. Melisų arbata mažina stresą, slopina pykinimą, malšina skausmą. Kaip ir mėta, melisa yra invazinis augalas, todėl yra idealus vabzdžius atbaidantis vazoninis augalas.


Rozmarinai

Šis raudonais pumpurais pasipuošęs augalas ne tik pagardins jūsų patiekalus, bet taipogi apsaugos jus nuo uodų, o jūsų daržoves nuo žalingų kenkėjų.


Paprastasis raudonėlis

Paprastasis raudonėlis yra plačiai naudojamas augalas medicinoje. Iš šio augalo verdamos arbatos peršalus ar net ruošiami pagardai picoms. Be visų šių savybių, augalas taipogi puikiai atbaido uodus.


Šalavijas

Dar vienas spalvingas augalas, pasižymintis efektyviomis uodus atbaidančiomis savybėmis. Patrynę ant odos sukursite uodus atbaidantį barjerą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis