Kova su kenkėjais sode ir darže be cheminių priemonių

Kasmet kiekvienas sodininkas savo darže ar sode susiduria su pačiais įvairiausiais kenkėjais ir augalus negailestingai puolančiomis ligomis. Tiesa, toli gražu ne visiems priimtina nuolat bėgioti į specialias sodo mylėtojams skirtas parduotuves ir pirkti vis naujas siūlomas priemones. Kur kas paprasčiau pasinaudoti tomis priemonėmis, kurios visada būna po ranka. Štai pačios populiariausios ir dažniausiai kovai su kenkėjais naudojamos priemonės.

Alavijaus tirpalas

Alavijaus sultis su vandeniu sumaišyti lygiomis dalimis. Ši priemonė naudojama daržovių sėklų apsaugai nu kenkėjų. Prieš sėdami panardinkite sėklas į šį tirpalą 6 valandoms, o tada perskalaukite vandeniu ir išdžiovinkite. Tais pačiais tikslais naudojamas ir silpnas kalio permanganato tirpalas.

Apelsinų užpilas

Apelsinų parduotuvėje rasite visada, taigi jų žievelių galima prikaupti iš anksto. 1 kilogramą žievelių užpilti 10 litrų vandens, palikti šiltoje tamsioje vietoje 3 paroms. Užpilu nupurškiami augalai siekiant juos apsaugoti nuo amarų ir miltuotųjų skydamarių.

Raudonuogio šeivamedžio užpilas

Būkite atsargūs: šeivamedis – nuodingas augalas, todėl procedūrą patartina atlikti mūvint pirštines.
200-300 gramų smulkintų šeivamedžio ūglių ir žiedų užpilti 10 litrų vandens, laikyti 10 valandų ir tada nukošti. Užpilas naudojamas sodo augalams ir daržovėms apsaugoti nuo lapus graužiančių vikšrų, amarų, šliužų, musių lervų ir vabalų. Ši priemonė puikiai atbaido serbentines erkutes.

Serenčių užpilas

Pusę kibiro džiovintų smulkintų serenčių užpilkite šiltu vandeniu, vandens turi būti iki kibiro kraštų. Palikite 48 valandoms, tada nukoškite, dėkite 40 g ūkinio muilo, išmaišykite. Naudokite uogakrūmiams purkšti, siekiant apsaugoti juos nuo amarų. Apdoroti augalus derėtų prieš jiems pradėjus brandinti uogas. Be to, šį skystį galima naudoti kardelių gumbų, astrų ir leukonijų apsaugai nuo juodosios kojelės.

Dilgėlių užpilas

Šis antpilas labai populiarus, juk daugeliui puikiai žinomos vertingos dilgėlių savybės. Šių augalų užpilas – puiki augalų augimo spartinimo priemonė, veikianti kur kas geriau nei bet kokios kitos cheminės priemonės.

Dažniausiai imama lietaus vandeniui kaupti skirta statinė, trečdalis talpos užpildoma dilgelėmis, kurias skinti reikėtų iki žydėjimo. Dilgelės užpilamos lietaus vandeniu ir laikomos savaitę. Tada skystis skiedžiamas su vandeniu santykiu 1:10 ir juo laistomi augalai. Ši priemonė puikiai tinka kovai su amarais.

Svogūnų užpilas

Svogūnų lukštai – visiems prieinama ir labai puiki priemonė. Pusę kibiro svogūnų lukštų užpilama 10 litrų vandens ir paliekama 24 val. Skystis perkošiamas ir skiedžiamas dvigubai didesniu kiekiu vandens.

Šiuo skysčiu nupurškiami augalai siekiant pašalinti amarus, erkutes ir kitus maistingąsias medžiagas iš augalų siurbiančius padarus.

Tokie užpilai padės išgelbėti derlių ir jums neprireiks jokių pirktinių priemonių. Žinoma, šį sąrašą galima pildyti – juk kiekvienas sodininkas turi savų receptų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis