Kaip iš sėklos užsiauginti citriną

Suvalgę citriną, mandariną ar apelsiną mes paprastai išmetame jų sėklas net nesusimąstę. Mažai kas žino, kad sumaniai jas prižiūrint galima užauginti vaisius vedančius ir prie namų sąlygų prisitaikiusius medžius.

Kaip sėti


Rinkitės tik pačias didžiausias sėklas – smulkios netinka. Nelaikykite jų ilgai ir iškart sėkite į atskirus šimto gramų vazonėlius (būtinai su drenažo skylutėmis). Geriau pasėkite ne du-tris, o iškart dešimt ar daugiau sėklų, kad paskui galėtumėte atsirinkti geriausius augalus.


Sėklos turi būti centimetro ar dviejų gylyje. Galima iš anksto apdoroti jas stimuliatoriumi. Galima nakčiai sėklas pamerkti į silpną (ne tamsesnį už šviesų alų) natrio humato tirpalą, nes tai palankiai veikia būsimų sodinukų adaptaciją sudėtingose sąlygose.


Po trijų-penkių mėnesių išbrokuokite silpnus sodinukus, o likusius atsargiai, išsaugodami žemės gumulą aplink šaknis, perkelkite į didesnį indą, įdėdami jį šviežio biohumuso substrato – jis paspartins augalų vystymąsi.


Ateityje maždaug kartą per pusę metų išbrokuokite neperspektyvius ir prie kambario sąlygų neprisitaikančius augalus. Greito derliaus nelaukite iš sodinukų, linkusių mesti lapus, turinčių plonus ištįsusius ūglius, pernelyg didelį atstumą tarp gretimų pumpurų, lyginant su kitais tos pačios rūšies augalais, taip pat jeigu ant kamieno ir šakų yra labai daug ilgų dyglių. Vaisius greičiausiai sukrauti gali šakningi medžiai su tankia lapija, trumpais dygliais ar išvis be jų, retai metantys lapus.

Shutterstock nuotr.


Formavimas


Dabar apie svarbiausią – protingą sodinuko formavimą. Svarbu neleisti, kad stiebas vystytųsi „strypo“ forma. Stenkitės jau pirmaisiais mėnesiais iššaukti šoninį šakojimąsi. Tai nėra sudėtinga: nagais nugnybkite švelnią ūglio viršūnėlę antrosios augimo bangos metu (citrusai auga ne nuolat, o periodiškai, „bangomis“, keturis ar penkis kartus per metus, su vieno-trijų mėnesių pertraukomis).


Per kiekvieną augimo bangą stenkitės suaktyvinti ne vien tik viršutinį, bet iškart du ar tris pumpurus.


Jeigu suaktyvėja tik viršūnė, iškart ją nugnybkite nagu ar pincetu – tada pradės augti iškart keli ūgliai. Juos taip pat reikia stebėti ir neleisti nevaldomai augti ir tįsti – kai tik atsiranda du-trys lapeliai, ir vėl nugnybkite viršūnėlę, kad sulėtėtų šakelės augimas. Nuolat laikykitės šio principo, taip priversite augalą krūmytis ir išvengsite jo vienpusio vystymosi. Vazonėlį kartkartėmis šiek tiek pasukite.


Neleiskite, kad vainike atsirastų atskiros vertikaliai augančios šakelės. Kol jos neprarado lankstumo, lenkite juos į šoną – horizontaliai ir netgi šiek tiek žemyn, pririšdami juos prie stiebelio. Stebėkite, kad vainikas nesutankėtų, neleiskite šakelėms augti į jo vidų. Jeigu norite greičiau sulaukti vaisių, jums pagelbės žiedavimas: stiebelį ar vieną-dvi pagrindines šakeles apsukite viela, lengvai įspausdami ją į žievę. Šioje vietoje susiformuos gumbas ir medis pradės gaminti hormonus, kurie atsakingi už vaisius vedančių pumpurų susidarymą. Po pusės metų, siekiant išvengti šakelių nudžiūvimo, vielą atsargiai nuimkite.


Tręšimas


Kad citrusiniai augalai žydėtų ir vestų vaisius, būtina juos tręšti, o vazone esantis žemių kiekis yra šimtą kartų mažesnis nei dirvožemio kiekis, kurį augalo šaknys įsisavina atvirame grunte. Todėl citrusinių augalų sodinimui tinka ne bet kokia žemė, o dirvožemio mišinys, išsijotas per smulkų sietą, kuriame yra vienodomis dalimis visiškai supuvusių lapų (tokių nesunku prisirinkti parke ar miške po senais klevais ir liepomis), durpių (vietoj jos galima naudoti iš pievos velėnos išpurtytą žemę) ir komposto su perpuvusiu mėšlu. Jeigu naudojate tiesiog sodo ar daržo žemę, būtinai privalote praturtinti ją perpuvusiu mėšlu. Net reguliariai persodinant augalą maistinių medžiagų šviežiame dirvožemyje pakaks vos trims mėnesiams, o citrusiniams augalams pilnaverčio maitinimo reikia nuo vasario pabaigos iki rugsėjo. Todėl svarbu kas dešimt dienų tręšti augalus maisto medžiagų tirpalu, kuriame yra pakankamai makro ir mikro elementų. Dar geriau naudoti skystas trąšas flakonuose. Skiesti juos reikia taip, kaip rekomenduojama kambariniams augalams.


Nepamirškite, kad padidinę koncentraciją galite lengvai sudeginti šaknis. Idealiu atveju tręšimą mineralinėmis trąšomis reiktų kaitalioti su savaitę laikytu arklio, karvės mėšlo ar dilgėlių su pienėmis užpilu (santykis su vandeniu 1:10).


Kova su kenkėjais


Niekas taip nestabdo bet kokių citrusinių augalų vystymosi, kaip kenkėjų – paprastųjų voratinklinių erkių, skydamarininių, amarų – antpuolis. Juos traukia prie šių medelių tarsi prie magneto. Todėl primygtinai patariama profilaktikos sumetimais reguliariai (du kartus per mėnesį) nuplauti jų lapus vonioje po stipria dušo srove, o vasarą išnešti į lauką ir išpurkšti insekticidais.


Kol augalai nedideli, veiksmingiau ir saugiau augalus ne purkšti, o pamerkti jų vainiką minutei į kibirą su insekticido tirpalu, apverčiant vazoną aukštyn kojomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis