Architektų patarimai, kaip tinkamai suplanuoti ir išdėstyti patalpas individualiame name

Labai svarbus individualaus namo projektavimo etapas yra patalpų išdėstymas. GetHouse.Lt komanda specializuojasi gyvenamųjų erdvių projektavime ir sutartinai teigia, jog nuo pasirinkto patalpų išdėstymo varianto, pastato planinės-tūrinės sistemos priklauso vidaus mikroklimatas, patalpų apšviestumas, apsauga nuo vėjo, vaizdas pro langus, patogus patekimas iš vienos patalpos į kitą, pastato zonų funkcionalumas ir kiti svarbūs gyvenimo ir komforto veiksniai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija.

Pradedant gyvenamojo namo planavimą, visų pirma reikia nustatyti pagrindinius veiksnius, lemiančius optimalų namo funkcionavimą ir kokybišką žmogaus gyvenimą. Daugeliu atveju pagrindiniai veiksniai yra pasaulio šalys (šiaurė, rytai, pietūs, vakarai), vyraujančių vėjų kryptis, įvažiavimo į sklypą vieta, sklypo užstatymo zona, numatoma kiemo vieta ir iš sklypo atsiveriantys vaizdai (į miestą, į upę, į mišką ir pan.). Bet gali būti ir daugiau veiksnių, pavyzdžiui, netoliese esantis triukšmingas kelias, aukštas kaimynų namas, kalvotas reljefas ar kiti specifiniai vietovės bruožai, kurie turi būti tinkamai įvertinti.

Gethouse.lt nuotr.
Gethouse.lt nuotr.

Pasak architekto Marijaus Surdoko, kiekvienas sklypas yra unikalus ir išskirtinis, nes kiekviename sklype yra vis kita gyvenimo kokybę lemiančių veiksnių visuma. Siekiant pasistatyti optimalų namą, negalima naudoti tipinių patalpų išdėstymo planų. Nėra įmanomas toks tipinis planas, kuris tiktų visoms situacijoms. O juk statybos darbai kainuoja visiškai tiek pat ar statant pagal tipinį, ar pagal individualų planą. Kodėl reikia gyventi nepatogiame name? Galima gyventi name, kuris derės prie aplinkos ir tenkins visus jūsų norus, nes bus sukurtas pagal jus ir jūsų aplinką.

Gethouse.lt nuotr.

Sklypo ir namo padėtis pasaulio šalių atžvilgiu, kartu lemia ir kiemo, namo patalpų apšviestumą. Šiaurinėje namo pusėje ištisus metus bus šešėlis, todėl šiaurėje reikia vengti gyvenamųjų ir miegamųjų kambarių, netikslinga daryti didelius langus. „Svarbu, kad kuo daugiau namo langų būtų orientuoti į Pietus. Tokia namo padėtis padės sumažinti šildymo išlaidas. Be to, langai turi būti itin sandarūs, nelaidūs triukšmui, o virš arba ant langų turi būti įrengtos markizės arba žaliuzės. Žiemą namuose bus šilta, vasarą – vėsu“, – priduria architektė Veslava Buiko. Namuose, kurių rytinėje pusėje įrengti miegamieji, ryte prabudę gyventojai gali mėgauti tekančios saulės spinduliais.

Pagrindinė – gyvenamoji namo dalis dažniausiai turi būti pietinėje namo pusėje. Vidurdienio saulė apšviečia ir sušildo pietines patalpas, todėl čia malonu ir gera leisti laiką visą dieną. Darbo dienomis šeimos daugiausia laiko kartu praleidžia prie vakarienės stalo. „O kas gali būti maloniau už nuostabų saulėlydį už lango, kai kartu su šeima aptarinėji dienos įvykius?“, – retoriškai pritaria architektė Rūta Surdokienė.

Ne mažiau svarbus veiksnys už saulės padėtį yra vyraujančio vėjo kryptis. Vyraujantis vėjas gali būti iš bet kurios pasaulio pusės. Toks vėjas gali būti stiprus ar silpnas, šaltas ar šiltas. Jeigu vėjas yra silpnas ir pučia iš pietų pusės – jį galima išnaudoti natūraliam pastato vėdinimui. Tačiau Lietuvoje daugelyje vietų vyraujantis vėjas pučia iš vakarų arba šiaurės ir yra gana stiprus bei šaltas. Nuo tokio vėjo namus reikia apsaugoti.

Vyraujančio šiaurės vėjo atveju namo forma turi būti tokia, kad vėjas „nuslystų“ pastato stogu arba prieš pastatą turi būti formuojamos medžių užtvaros sulaikančios vėją. „Norint tinkamai suvaldyti vėją, šalia namo reikia tinkamai susodinti spygliuočių ir lapuočių medžių kompozicijas. Spygliuočiai medžiai turi užstoti namą nuo tiesioginio vėjo ištisus metus. Lapuočiai medžiai sodinami taip, kad vasarą, sudarydami užtvarą, netiesioginį vėją nukreiptų į pastatą, o žiemą, nukritus lapams, užtvaros nebetiktų ir šaltas, netiesioginis vėjas nepatektų į pastatą“, – teigia architektas Andrej Pleškov.

Gethouse.lt nuotr.
Gethouse.lt nuotr.

Lapuočiai medžiai vasarą būna su lapais, žiemą be lapų. Šią lapuočių medžių savybę galima išnaudoti sprendžiant patalpų su stiklo fasadai perkaitimo problemas. „Vasaros metu suvešėjusių medžių lapai sudaro saulės spinduliams neįveikiamą užtvarą. Tokiu būdu nuo šilumos pertekliaus apsaugomos ne tik stiklo vitrinos bet ir išorinės pastato sienos“, – teigia architektas Marijus Surdokas. Žiemos metu, nukritus medžių lapams, nebelieka užtvaros saulės spinduliams ir patalpos prisipildo malonia saulės šiluma ir šviesa.

Gethouse.lt nuotr.

Paveiksluose pateikiamas vienas iš galimų sprendinių, kaip suzonuoti pastatą ir išdėstyti patalpas atsižvelgiant į saulės padėtį.

1. Cokoliniame namo aukšte galima įrengti technines patalpas (sandėliukas, katilinė), sporto kambarį, pirtį ir kitas patalpas kurioms nereikalingas didelis natūralus apšvietimas. Cokolinio aukšto patalpos reikalauja mažesnių šildymo sąnaudų žiemos metu, nes už sienos esančios žemės temperatūra yra apie 0 laipsnių, kai tuo metu už pirmo aukšto lauko sienos yra -20 laipsnių šalčio.

2. Pirmame aukšte, pietų pusėje yra patogiausia vieta įrengti gyvenamąją namo erdvę, kurioje šeima praleidžia didžiąją laiko dalį. Pietinė saulė maloniai nušviečia patalpas. Įrengus tiesiogines duris iš gyvenamosios patalpos (dažnai vadinamos svetaine) į lauką – jūs sujungsite gyvenamąją pastato dalį su kiemu. Šioje vietoje esantis kiemas visą laiką bus apšviestas saulės ir apsaugotas nuo šiaurės vėjo (kurį užstos namas) – taigi turėsite nuostabų kiemą sujungtą su namu.

3. Šiaurinėje pirmo aukšto pusėje patogu turėti virtuvę, įėjimą ir sujungti jį su garažu. Siekiant didžiausio kokybės efekto, šio aukšto pagrindinius langus reikia orientuoti į vakarus ir į rytus – šiaurėje palikti tik nedidelius langelius.

4. Antrame aukšte dažniausiai yra projektuojami miegamieji ir vaikų kambariai. Idealus pastato tūrinis sprendimas yra tada, kai visi miegamieji ir vaikų kambariai yra pietinėje pastato pusėje, o langai yra orientuoti į rytus, pietus ir vakarus.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis