14 praktiškų ir netikėtų alaus panaudojimo būdų buityje

Nuo kovos su kenkėjais iki valymo – alaus likučiai gali jums pasitarnauti, rašo Networx.com. Dauguma mūsų paprastai negalvoja apie alų kaip apie aplinkai draugišką alternatyvą, kuri gali pagelbėti sode, pievelėje ar kovojant su kenkėjais. Vis dėlto, jeigu kartais lieka jūsų mėgstamo alaus (o jeigu jo negeriate, galite nusipirkti paties pigiausio), tuomet nustebsite, kiek yra daug jo panaudojimo buityje galimybių.

1. Spąstai šliužams ir sraigėms
Išdėliokite savo darže indus ar stiklainius su alumi. Geriausia tai daryti vakare. Ryte pasibjaurėjimą keliančias būtybes rasite nuskendusias – jas privilios alaus aromatas ir fermentacija. Tą patį alų galite panaudoti dar kartą, kol jis visiškai išgaruos. Tai puiki kenkėjų kontrolės jūsų sode priemonė.

2. Spąstai vaisinėms muselėms
Jei virtuvėje laikote kibirėlį su kompostu, namuose neišvengiamai atsiras vaisinių muselių. Kad jų atsikratytumėte, virtuvėje ant darbastalio pastatykite stiklainį ar skardinę alaus. Uždenkite jį plastikine plėvele ar popieriumi, palikdami nedidelę angą muselėms patekti į vidų. Priviliotos alaus kvapo, jos įlys į indą, o išlysti nesugebės.

3. Nuviliokite bites ir vapsvas nuo vaišių stalo lauke
Kai lauke surengsite iškylą, pikniką ar barbekiu, kiek tolėliau nuo vaišių stalo išdėliokite puodelius su alumi – bitės ir vapsvos skris prie jų, tad kurį laiką galėsite ramiai vaišintis. Vis dėlto tai nėra ilgalaikė dūzgiančių gyvių atbaidymo taktika, tai labiau primena sprendimą, kai ne itin malonūs giminaičiai sodinami prie tolimiausio stalo.

4. Atsikratykite pelių
Jei neturite katės, galite naudoti alaus spąstus pelėms. Tai itin tinka žmonėms, kurie nori humaniškais būdais atsikratyti kenkėjų. Į kibirą įpilkite apie 2,5 cm alaus, o kai kokia pelė į jį įkris, nuneškite ją kur toliau nuo namų: įdėkite į kibirą kokią nuožulnią plokštumą, pavyzdžiui medinę lentelę, kad pelė galėtų išsiropšti.

5. Spąstai tarakonams
Į stiklainį įdėkite aluje išmirkytą duonos riekelę. Stiklainio kraštus ištepkite vazelinu. Privilioti alaus kvapo, tarakonai įlys į stiklainį, bet išlysti nesugebės.

6. Puikios trąšos lauko augalams
Sodo ir daržo augalams ir vaisiams labai patinka aluje esantis cukrus.

7. Trąšos kambariniams augalams
Taip, alų mėgsta ir kambarinės gėlės. Tačiau pasistenkite kambarinių augalų neperlaistyti alumi, nes jie auga vazono ribojamoje žemėje, kurios neišplauna lietus. Laistykite nedideliu kiekiu išsivadėjusio alaus, liekite prie pat augalo stiebo.

8. Pašalinkite rudas dėmes vejoje
Aluje esanti rūgštis naikina grybelius ir kenkėjus, o fermentuotas cukrus puikiai pamaitina žolę.

9. Išvalykite dėmes
Jei ant drabužių ar kilimo užtiško arbatos ar alaus dėmė, išmirkykite dėmę aluje. Palikite, kad alus susigertų, tada patapšnokite suteptą vietą švariu skudurėliu. Gerai išplaukite muiluotu vandeniu. Tik prieš naudodami alų, visada išbandykite nelabai matomoje vietoje, kaip audinys į jį reaguoja.

10. Nublizginkite baldus
Į išsivadėjusį alų pamirkytu skuduru patrinkite baldą – jis ims blizgėti, paryškės jo spalva.

11. Išvalykite auksinius papuošalus
Nebūtina pirkti cheminių skysčių, skirtų valyti auksą. Aukso dirbinius galite įmerkti į indą su alumi. Palikite mirkti, tada išimkite, nuplaukite ir švelniai nupoliruokite sausu skudurėliu.

12. Nublizginkite žalvario indus
Minkštu skudurėliu švelniai įtrinkite alų į žalvario indą. Palikite indą kuriam laikui, tada nuskalaukite ir gerai nublizginkite sausu skudurėliu. Aluje esanti rūgštis stebuklingai nupoliruoja daugumą metalų.

13. Atsukite užrūdijusius varžtus
Aluje esančios rūgštys tirpdo rūdis, tad varžtą atsuksite lengviau.

14. Izoliacija
Šis patarimas tinka tik kūrybingiems, nuotykių nebijantiems žmonėms: sienų šilumos izoliacijai galima naudoti neatidarytas alaus skardines, nes alus sugeria visą šaltį.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis