Nesibaigiantis ankštinių pupelių sezonas: 6 receptai

 (1)
Tai – daržovės, kurių ir šaldytų skonis mažai tesiskiria nuo šviežių. Ir ne tik todėl jos užkariavo mūsų virtuves – patiekalą iš ankštinių pupelių pagaminsime labai greitai. Jas galima virti, kepti, marinuoti, troškinti. Tinka pusryčiams su kiaušiniais, sotiems pietums su mėsa ir skaniam pyragui – vakarienei. Puikios daržovės!
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Sicilietiškos ankštinės pupelės su šafranų užpilu

Reikės: 400 g išlukštentų pupelių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2–3 askaloninių nuluptų ir susmulkintų svogūnų, ½ šaukšto džiovintų aitriųjų paprikų, 1–2 susmulkintų česnakų skiltelių, 2 šaukštų verdančiame vandenyje pamirkytų (keletą minučių) ir nusausintų razinų, 2 šaukštų apkepintų kedrinių pinijų, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užpilui pagaminti reikės: 2 šaukštų citrinų sulčių arba vyno acto, žiupsnelio šafranų plaušelių, 1 šaukštelio medaus, stiklainio (280 g) artišokų su aliejumi.

Pagaminkite užpilą. Supilkite citrinų sultis į nedidelį puodą, sumeskite šafranų pluoštelius, pakaitinkite 30–60 sekundžių, kol šafranai suminkštės ir skystis įgaus gražią spalvą. Atvėsinkite, įmaišykite medų ir 5 šaukštus aliejaus iš artišokų stiklainio. Pupeles virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki rusvos spalvos, tada sumeskite susmulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir dar porą minučių pakepinkite.

Nusausinkite artišokus (likusį aliejų pasilikite šaldytuve kitoms salotoms gaminti). Juos sudėkite į salotinę, sumaišykite su pupelėmis ir razinomis. Apipilkite svogūnų mišiniu, apibarstykite kedrinėmis pinijomis ir mėtų lapeliais. Patiekite apšlakstę šafranų užpilu.

Kiaulių papilvės su ankštinėmis pupelėmis ir alyvuogių užtepėle

Reikės: 1,2 kg kiaulių papilvių, 250 g ankštinių pupelių, 50 g juodųjų ar žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 2 sutrintų ančiuvių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsos odą aštriu peiliu įpjaukite kvadratėliais iš abiejų pusių, apibarstykite druska ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Tada druską nuplaukite, gerai nusausinkite abi puses. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

Odą vėl apibarstykite druska ir pipirais. Į kepimo skardą įdėkite groteles, ant jų oda į viršų sudėkite kiaulieną, užpilkite karštu vandeniu, kad 1 cm apsemtų mėsą, ir kepkite pusantros valandos. Leiskite 15 minučių atvėsti.

Pupeles supjaustykite įstrižais pailgais gabaliukais, dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2–3 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Atidėkite į šalį.

Šiek tiek susmulkinkite alyvuoges ir elektriniu trintuvu sutrinkite su česnakais, ančiuviais ir aliejumi. Sumaišykite su pupelėmis. Kiaulieną supjaustykite kvadratiniais gabaliukais, išdėliokite ant lėkštėje, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite po šaukštelį užtepėlės.

Ankštinės pupelės su brokoliais

Reikės: 150 g ilgastiebių brokolių, 300 g ankštinių pupelių, 70 g „Parmos“ kumpio (7–8 griežinėlių), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 susmulkintų askaloninių svogūnų, 2 šaukštelių grūdėtų garstyčių, 1–2 šaukštų balzaminio acto.

Brokolių žiedynus atskirkite, sumeskite į verdantį vandenį ir virkite 2 minutes. Kiaurasamčiu ištraukite, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Į vandenį, kuriame virė brokoliai, sudėkite pupeles ir virkite 1–2 minutes, nusausinkite, perplaukite tekančiu vandeniu. Daržoves sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Įkaitinkite keptuvę. Kumpį suplėšykite gabaliukais ir porcijomis apkepkite iš abiejų pusių iki traškumo. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, iki gražiai parus.

Sumaišykite actą, garstyčias ir likusį aliejų. Į dubenį sudėkite brokolius ir aplaistykite aliejaus užpilu (šaukštu). Ant viršaus sudėkite pupeles ir taip pat aplaistykite užpilu. Tada daržoves apibarstykite apkepintais svogūnais, apdėkite kumpio gabalėliais ir užpilkite likusiu užpilu. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Vištienos ir brokolių zrazai su grybais

Tokie kotletai puiki išeitis, kai norisi ne tik mėsos, bet ir daržovių.

Savaitgalio skonis: patikrintas švilpikų receptas (2)

Kas nemėgsta bulvių? Sunku tokių rasti, dėl to pats metas išbandyti dar vieną gardų receptą!

Žemaičių blynų alternatyva: kokorai su troškintais raugintais kopūstais

Šie blynai yra alternatyva įprastiems žemaičių blynams. Patikėkite, patiks taip, kad norėsite dar ir dar!

Tikras gardumėlis: pagerintas Kuršėnų vyniotinis

Tiesa, kodėl šis vyniotinis yra pagerintas? Paprastai Kuršėnų vyniotinis gaminamas su varške, bet aš pažvelgiau į savo šaldytuvą ir supratau, kad varškė, net, jei aš ją būčiau pertrinusi per sietelį, neatlaikė mascarpone sūrio konkurencijos. Skonis pavyko daug švelnesnis nei su varške, nors kitą kartą pabandysiu gaminti ir su ja. Tiesa, kai kuriuose internete esančiuose receptuose rekomenduoja naudoti plombyro skonio varškę, bet tada jau neišvengsime tų nelabųjų E priedų, juk plombyro skonis varškėje savaime neatsiranda.

Traškūs vištienos kepsneliai su bulvių salotomis

Kepsneliai su traškia plutele gal ir kaloringas maistas, tačiau labai gardus, nes taip kepta vištiena be galo sultinga.

Kulinariniai chameleonai: bulguras ir kuskusas

Patys įvairiausi vištienos patiekalai ir daržovių salotos (šiltos, šaltos), troškiniai ir sriubos – visa tai gali būti gaminama su kruopomis. Kokiomis – skonio reikalas, tačiau kvietinės kruopos prie šių valgių taip pat puikiai tinka, suteikia jiems tekstūros ir „individualumo“.

9 laimę simbolizuojantys valgiai Naujųjų metų vakarui (1)

Daugelyje pasaulio šalių skirtingi valgiai, patiekiami ant Naujųjų metų stalo, turi simbolines reikšmes. Tad gruodžio 31-osios vakarą įsileiskite į savo namus Graikijos, Kinijos, Meksikos ar kitų šalių virtuvių tradicijas. Papildykite savo šventinį stalą produktais ar patiekalais, simbolizuojančiais sėkmingus ateinančius metus.

Naujųjų metų šventei: 3 patiekalai, atnešiantys sėkmę (1)

Kiekviena šalis turi įdomių, netradicinių, o kartais net neįtikėtinų papročių bei ritualų Naujųjų metų šventei. Bučinys laikrodžiui mušant 12 valandą, skambančios šampano taurės bei fejerverkai – turbūt populiariausi naujametinės nakties ritualai. Tačiau, ar teko girdėti apie Naujųjų metų patiekalus, kurie jums gali atnešti sėkmę visiems ateinantiems metams?

Ypatingai kepta višta KALĖDOMS

Šis receptas tikrai praturtins Jūsų šventinį stalą!

Idealu Kūčių stalui: lašišos ir bulvių kotletai

Šiam patiekalui tikrai sunku atsispirti!