Nesibaigiantis ankštinių pupelių sezonas: 6 receptai

 (1)
Tai – daržovės, kurių ir šaldytų skonis mažai tesiskiria nuo šviežių. Ir ne tik todėl jos užkariavo mūsų virtuves – patiekalą iš ankštinių pupelių pagaminsime labai greitai. Jas galima virti, kepti, marinuoti, troškinti. Tinka pusryčiams su kiaušiniais, sotiems pietums su mėsa ir skaniam pyragui – vakarienei. Puikios daržovės!
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Sicilietiškos ankštinės pupelės su šafranų užpilu

Reikės: 400 g išlukštentų pupelių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2–3 askaloninių nuluptų ir susmulkintų svogūnų, ½ šaukšto džiovintų aitriųjų paprikų, 1–2 susmulkintų česnakų skiltelių, 2 šaukštų verdančiame vandenyje pamirkytų (keletą minučių) ir nusausintų razinų, 2 šaukštų apkepintų kedrinių pinijų, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užpilui pagaminti reikės: 2 šaukštų citrinų sulčių arba vyno acto, žiupsnelio šafranų plaušelių, 1 šaukštelio medaus, stiklainio (280 g) artišokų su aliejumi.

Pagaminkite užpilą. Supilkite citrinų sultis į nedidelį puodą, sumeskite šafranų pluoštelius, pakaitinkite 30–60 sekundžių, kol šafranai suminkštės ir skystis įgaus gražią spalvą. Atvėsinkite, įmaišykite medų ir 5 šaukštus aliejaus iš artišokų stiklainio. Pupeles virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki rusvos spalvos, tada sumeskite susmulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir dar porą minučių pakepinkite.

Nusausinkite artišokus (likusį aliejų pasilikite šaldytuve kitoms salotoms gaminti). Juos sudėkite į salotinę, sumaišykite su pupelėmis ir razinomis. Apipilkite svogūnų mišiniu, apibarstykite kedrinėmis pinijomis ir mėtų lapeliais. Patiekite apšlakstę šafranų užpilu.

Kiaulių papilvės su ankštinėmis pupelėmis ir alyvuogių užtepėle

Reikės: 1,2 kg kiaulių papilvių, 250 g ankštinių pupelių, 50 g juodųjų ar žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 2 sutrintų ančiuvių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsos odą aštriu peiliu įpjaukite kvadratėliais iš abiejų pusių, apibarstykite druska ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Tada druską nuplaukite, gerai nusausinkite abi puses. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

Odą vėl apibarstykite druska ir pipirais. Į kepimo skardą įdėkite groteles, ant jų oda į viršų sudėkite kiaulieną, užpilkite karštu vandeniu, kad 1 cm apsemtų mėsą, ir kepkite pusantros valandos. Leiskite 15 minučių atvėsti.

Pupeles supjaustykite įstrižais pailgais gabaliukais, dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2–3 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Atidėkite į šalį.

Šiek tiek susmulkinkite alyvuoges ir elektriniu trintuvu sutrinkite su česnakais, ančiuviais ir aliejumi. Sumaišykite su pupelėmis. Kiaulieną supjaustykite kvadratiniais gabaliukais, išdėliokite ant lėkštėje, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite po šaukštelį užtepėlės.

Ankštinės pupelės su brokoliais

Reikės: 150 g ilgastiebių brokolių, 300 g ankštinių pupelių, 70 g „Parmos“ kumpio (7–8 griežinėlių), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 susmulkintų askaloninių svogūnų, 2 šaukštelių grūdėtų garstyčių, 1–2 šaukštų balzaminio acto.

Brokolių žiedynus atskirkite, sumeskite į verdantį vandenį ir virkite 2 minutes. Kiaurasamčiu ištraukite, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Į vandenį, kuriame virė brokoliai, sudėkite pupeles ir virkite 1–2 minutes, nusausinkite, perplaukite tekančiu vandeniu. Daržoves sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Įkaitinkite keptuvę. Kumpį suplėšykite gabaliukais ir porcijomis apkepkite iš abiejų pusių iki traškumo. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, iki gražiai parus.

Sumaišykite actą, garstyčias ir likusį aliejų. Į dubenį sudėkite brokolius ir aplaistykite aliejaus užpilu (šaukštu). Ant viršaus sudėkite pupeles ir taip pat aplaistykite užpilu. Tada daržoves apibarstykite apkepintais svogūnais, apdėkite kumpio gabalėliais ir užpilkite likusiu užpilu. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Patiks ne tik vaikams: pats paprasčiausias guminukų receptas

Vaišėms galime pagaminti daug įmantriausių skanumynų, bet vaikai (ir ne tik jie...) pirmiausia sunaikina guminukus. Tad kodėl nesuteikus jiems šio malonumo?!

10 idealios uogienės paslapčių (4)

Jei norite, kad uogienė būtų skani, reikia žinoti kelias jos virimo paslaptis.

Lauko virtuvė: 7 receptai, kuriuos būtina išbandyti

Originalūs ir nesudėtingi receptai sukurti tam, kad galėtume tobulai suderinti du malonumus – džiaugsmo teikiančio maisto gaminimą ir taip išsiilgtą pasibuvimą lauke.

5 idealių pusryčių receptai norintiems sulieknėti (1)

Jei norite išsaugoti puikią figūrą, jokiais būdais nevenkite pusryčių ir itin atidžiai rinkitės produktus, kuriuos vartosite ryte. Šiame tekste pateikiami keli itin naudingi patarimai, padėsiantys jūsų pusryčius paversti idealiais.

10 tobulų varškėčių paslapčių (23)

Kokie turi būti idealūs pusryčiai? Savaime suprantama, tai turi būti apskrudę ir apetitą keliantys varškėčiai su grietine arba uogų padažu. Tokie pusryčiai nepalieka jokių šansų kitiems patiekalams ir akimirksniu visus namiškius suburia prie pietų stalo.

Mango ir šalavijų sėklų (chia) pudingas

Receptas, kuris padės žvaliai pasitikti naują savaitę!

Pirštukus apsilaižysite: cukinijų ir vištienos apkepėlė (5)

Tokiu oru - tik naujus receptus išbandyti.

Ir sveika, ir skanu: salotos su keptu sūriu (3)

Jei atsibodo įprastinės salotos, pats metas išbandyti šį receptą.

Ryžių pomidorinė sriuba

Paprasta ir skanu - idealus savaitgalio derinys.

Tobulas receptas: keptas varškės sūris (2)

Toks keptas sūris skaniausias dar šiltas!

Šaltibarščiai, kurių norėsis dar ir dar (43)

Jei negalite gyventi be šaltibarščių, bet norisi sulieknėti, išmėginkite dietinį jų receptą.

Idėjos, ką kepti ant grotelių (1)

Maisto kepimas ant grotelių turi daug privalumų – visų pirma, taip keptas maistas išsaugo naudingas ypatybes, antra, nereikės prieskonių, riebalų – visi produktai iškepa patys, nepraranda savo skonio ir aromato.

Kodėl gi ne: saldūs šaltibarščiai (6)

Niekuomet nereikia nustoti eksperimentuoti! Šis receptas greitai paruošiamas ir ypatingai tiks tokią karštą dieną, kaip ši. Juk šaltibarščiai neatsiejama šio sezono dalis.

Greitoji pagalba: kaip išgelbėti patiekalą, jeigu jūs jį atsitiktinai sugadinote (1)

Virtuvėje nutinka visko. Įsivaizduokite, kad jūs persūdėte ilgai lauktą vakarienę ir nežinote, ką daryti. Jokiu būdu nemėginkite jos išmesti. Šįkart patariame, kaip išgelbėti sugadintus patiekalus.