Nesibaigiantis ankštinių pupelių sezonas: 6 receptai

 (1)
Tai – daržovės, kurių ir šaldytų skonis mažai tesiskiria nuo šviežių. Ir ne tik todėl jos užkariavo mūsų virtuves – patiekalą iš ankštinių pupelių pagaminsime labai greitai. Jas galima virti, kepti, marinuoti, troškinti. Tinka pusryčiams su kiaušiniais, sotiems pietums su mėsa ir skaniam pyragui – vakarienei. Puikios daržovės!
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Sicilietiškos ankštinės pupelės su šafranų užpilu

Reikės: 400 g išlukštentų pupelių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2–3 askaloninių nuluptų ir susmulkintų svogūnų, ½ šaukšto džiovintų aitriųjų paprikų, 1–2 susmulkintų česnakų skiltelių, 2 šaukštų verdančiame vandenyje pamirkytų (keletą minučių) ir nusausintų razinų, 2 šaukštų apkepintų kedrinių pinijų, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užpilui pagaminti reikės: 2 šaukštų citrinų sulčių arba vyno acto, žiupsnelio šafranų plaušelių, 1 šaukštelio medaus, stiklainio (280 g) artišokų su aliejumi.

Pagaminkite užpilą. Supilkite citrinų sultis į nedidelį puodą, sumeskite šafranų pluoštelius, pakaitinkite 30–60 sekundžių, kol šafranai suminkštės ir skystis įgaus gražią spalvą. Atvėsinkite, įmaišykite medų ir 5 šaukštus aliejaus iš artišokų stiklainio. Pupeles virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki rusvos spalvos, tada sumeskite susmulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir dar porą minučių pakepinkite.

Nusausinkite artišokus (likusį aliejų pasilikite šaldytuve kitoms salotoms gaminti). Juos sudėkite į salotinę, sumaišykite su pupelėmis ir razinomis. Apipilkite svogūnų mišiniu, apibarstykite kedrinėmis pinijomis ir mėtų lapeliais. Patiekite apšlakstę šafranų užpilu.

Kiaulių papilvės su ankštinėmis pupelėmis ir alyvuogių užtepėle

Reikės: 1,2 kg kiaulių papilvių, 250 g ankštinių pupelių, 50 g juodųjų ar žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 2 sutrintų ančiuvių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsos odą aštriu peiliu įpjaukite kvadratėliais iš abiejų pusių, apibarstykite druska ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Tada druską nuplaukite, gerai nusausinkite abi puses. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

Odą vėl apibarstykite druska ir pipirais. Į kepimo skardą įdėkite groteles, ant jų oda į viršų sudėkite kiaulieną, užpilkite karštu vandeniu, kad 1 cm apsemtų mėsą, ir kepkite pusantros valandos. Leiskite 15 minučių atvėsti.

Pupeles supjaustykite įstrižais pailgais gabaliukais, dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2–3 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Atidėkite į šalį.

Šiek tiek susmulkinkite alyvuoges ir elektriniu trintuvu sutrinkite su česnakais, ančiuviais ir aliejumi. Sumaišykite su pupelėmis. Kiaulieną supjaustykite kvadratiniais gabaliukais, išdėliokite ant lėkštėje, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite po šaukštelį užtepėlės.

Ankštinės pupelės su brokoliais

Reikės: 150 g ilgastiebių brokolių, 300 g ankštinių pupelių, 70 g „Parmos“ kumpio (7–8 griežinėlių), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 susmulkintų askaloninių svogūnų, 2 šaukštelių grūdėtų garstyčių, 1–2 šaukštų balzaminio acto.

Brokolių žiedynus atskirkite, sumeskite į verdantį vandenį ir virkite 2 minutes. Kiaurasamčiu ištraukite, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Į vandenį, kuriame virė brokoliai, sudėkite pupeles ir virkite 1–2 minutes, nusausinkite, perplaukite tekančiu vandeniu. Daržoves sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Įkaitinkite keptuvę. Kumpį suplėšykite gabaliukais ir porcijomis apkepkite iš abiejų pusių iki traškumo. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, iki gražiai parus.

Sumaišykite actą, garstyčias ir likusį aliejų. Į dubenį sudėkite brokolius ir aplaistykite aliejaus užpilu (šaukštu). Ant viršaus sudėkite pupeles ir taip pat aplaistykite užpilu. Tada daržoves apibarstykite apkepintais svogūnais, apdėkite kumpio gabalėliais ir užpilkite likusiu užpilu. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Verta išbandyti: orkaitėje keptos bulvės su siurprizu (1)

Tai receptas, kuris patiks tiems, kam atsibodo įprastai paruošiamos bulvės.

Savaitgalio pasilepinimui: tortilijų suktinukai su lašiša (1)

Paprastai paruošiamas užkandis, kuris niekuomet nenuvilia. Gal pats metas jį išbandyti?

Savaitgalio atradimas: juodos duonos mišrainė su saulėgrąžomis (8)

Kiek kitokia, nei mums įprasta, duonos mišrainė. Bet patikėkite, išbandyti - verta!

Lazanija su burokėliais (1)

Kiek neįprastas lazanijos receptas. Paeksperimentuokime!

Pats skaniausias vegetariškas sumuštinis

Taigi šiandien dalinamės pačio skaniausio sumuštinio receptu - su sūriu, džiovintais pomidorais ir paprikomis.

Patikėkite – verta išbandyti: brokoliai su varške (1)

Šiandien dalinamės brokolių su varške receptu. Tai pakankamai greitas ir paprastas užkandis, puikiai tinkantis, pavyzdžiui, vakarienei. O jei mėgstate gaminti rytais, tai tiks ir pusryčiams. Yra tik viena bėda su šiuo patiekalu - jį norisi suvalgyti visą iškart.

Tešlos šaukšteliai su 3 sūrių mišraine

Siūlome pasilepinti greitai pagaminamais tešlos šaukšteliais su trijų sūrių mišraine. Jei labai mėgstate pikantišką mišrainę, kurioje sūris bei kiaušinis pagardintas česnaku, galite ir čia jo įspausti, bet rekomenduojame sūrius išragauti ir be česnako, o su kitokiu prieskoniu - saulėje džiovintais pomidorais.

3 sveikesnio maisto gaminimo taisyklės

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, kad maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. Idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Obuolių pyragas, kurį pamėgs visa šeima (7)

Sode jau prikritę daug alyvinių obuolių. Tad nedelskite – siūlome išbandyti paprastą obuolių pyrago receptą, kurį pamėgs visa šeima!

Keptos bulvės indiškai

Lietuviška virtuvė gausi receptų, kurių vienas svarbiausių ingredientas - bulvės. Visgi, kartais verta ir paeksperimentuoti.