Nesibaigiantis ankštinių pupelių sezonas: 6 receptai

 (1)
Tai – daržovės, kurių ir šaldytų skonis mažai tesiskiria nuo šviežių. Ir ne tik todėl jos užkariavo mūsų virtuves – patiekalą iš ankštinių pupelių pagaminsime labai greitai. Jas galima virti, kepti, marinuoti, troškinti. Tinka pusryčiams su kiaušiniais, sotiems pietums su mėsa ir skaniam pyragui – vakarienei. Puikios daržovės!
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Sicilietiškos ankštinės pupelės su šafranų užpilu

Reikės: 400 g išlukštentų pupelių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 2–3 askaloninių nuluptų ir susmulkintų svogūnų, ½ šaukšto džiovintų aitriųjų paprikų, 1–2 susmulkintų česnakų skiltelių, 2 šaukštų verdančiame vandenyje pamirkytų (keletą minučių) ir nusausintų razinų, 2 šaukštų apkepintų kedrinių pinijų, saujos šviežių mėtų lapelių.

Užpilui pagaminti reikės: 2 šaukštų citrinų sulčių arba vyno acto, žiupsnelio šafranų plaušelių, 1 šaukštelio medaus, stiklainio (280 g) artišokų su aliejumi.

Pagaminkite užpilą. Supilkite citrinų sultis į nedidelį puodą, sumeskite šafranų pluoštelius, pakaitinkite 30–60 sekundžių, kol šafranai suminkštės ir skystis įgaus gražią spalvą. Atvėsinkite, įmaišykite medų ir 5 šaukštus aliejaus iš artišokų stiklainio. Pupeles virkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, nusausinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūnus iki rusvos spalvos, tada sumeskite susmulkintus česnakus, aitriąsias paprikas ir dar porą minučių pakepinkite.

Nusausinkite artišokus (likusį aliejų pasilikite šaldytuve kitoms salotoms gaminti). Juos sudėkite į salotinę, sumaišykite su pupelėmis ir razinomis. Apipilkite svogūnų mišiniu, apibarstykite kedrinėmis pinijomis ir mėtų lapeliais. Patiekite apšlakstę šafranų užpilu.

Kiaulių papilvės su ankštinėmis pupelėmis ir alyvuogių užtepėle

Reikės: 1,2 kg kiaulių papilvių, 250 g ankštinių pupelių, 50 g juodųjų ar žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 didelės susmulkintos skiltelės česnakų, 2 sutrintų ančiuvių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Mėsos odą aštriu peiliu įpjaukite kvadratėliais iš abiejų pusių, apibarstykite druska ir palikite 2–3 valandas pastovėti. Tada druską nuplaukite, gerai nusausinkite abi puses. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.

Odą vėl apibarstykite druska ir pipirais. Į kepimo skardą įdėkite groteles, ant jų oda į viršų sudėkite kiaulieną, užpilkite karštu vandeniu, kad 1 cm apsemtų mėsą, ir kepkite pusantros valandos. Leiskite 15 minučių atvėsti.

Pupeles supjaustykite įstrižais pailgais gabaliukais, dėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 2–3 minutes. Nusunkite per kiaurasamtį, perplaukite šaltu tekančiu vandeniu. Atidėkite į šalį.

Šiek tiek susmulkinkite alyvuoges ir elektriniu trintuvu sutrinkite su česnakais, ančiuviais ir aliejumi. Sumaišykite su pupelėmis. Kiaulieną supjaustykite kvadratiniais gabaliukais, išdėliokite ant lėkštėje, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite po šaukštelį užtepėlės.

Ankštinės pupelės su brokoliais

Reikės: 150 g ilgastiebių brokolių, 300 g ankštinių pupelių, 70 g „Parmos“ kumpio (7–8 griežinėlių), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 susmulkintų askaloninių svogūnų, 2 šaukštelių grūdėtų garstyčių, 1–2 šaukštų balzaminio acto.

Brokolių žiedynus atskirkite, sumeskite į verdantį vandenį ir virkite 2 minutes. Kiaurasamčiu ištraukite, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Į vandenį, kuriame virė brokoliai, sudėkite pupeles ir virkite 1–2 minutes, nusausinkite, perplaukite tekančiu vandeniu. Daržoves sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Įkaitinkite keptuvę. Kumpį suplėšykite gabaliukais ir porcijomis apkepkite iš abiejų pusių iki traškumo. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes, iki gražiai parus.

Sumaišykite actą, garstyčias ir likusį aliejų. Į dubenį sudėkite brokolius ir aplaistykite aliejaus užpilu (šaukštu). Ant viršaus sudėkite pupeles ir taip pat aplaistykite užpilu. Tada daržoves apibarstykite apkepintais svogūnais, apdėkite kumpio gabalėliais ir užpilkite likusiu užpilu. Pabarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Maistas

Savaitgalio eksperimentams: pica su antiena ir figomis (1)

Kodėl nepasilepinus pica? Pateikiame receptą žinsgnis po žingsnio!

Produktai, kurių galiojimo laikas neribotas

Pasirodo, sukauptas medaus, kavos ir pupelių atsargas galite palikti proanūkiams.

Paprastos taisyklės, kaip Velykų neapkartinti virškinimo sutrikimais

Per šventes valgydami daug ir gausiai sukeliame savotišką stresą ne tik skrandžiui, bet ir visam organizmui, kuris, nebepajėgdamas susidoroti su dideliu maisto kiekiu, sukelia virškinimo problemų. Gydytojai ir vaistininkai pataria, kokių svarbiausių taisyklių reikia laikytis prie šventinio stalo, kad geros nuotaikos ir laiko su artimaisiais netrikdytų sveikatos sutrikimai.

2 užkandžiai Velykų stalui, kuriems pakaks 10 minučių (1)

Jei vis dar sukate galvą, kuo nustebinti svečius, paruošėme kelias paprastas, bet gardžias idėjas!

Naminė granola, kuriai niekas neprilygs

Šį kartą siūlau pasigaminti sveikesnę granolą, kuri kvepia obuoliais ir cinamonu. Labai skanu ją valgyt kartu su jogurtu, bei vaisiais arba užpylus tiesiog augaliniu pienu.

Belaukiant šv. Velykų: 3 lengvi receptai gavėniai

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis.

Desertai, kuriems recepto nereikia

Liko naminių keptų ar pirktinių sausainių, kekso, biskvito ar pyragui nesunaudojote viso įdaro? Pagaminkite iš jų desertą, kur nereikia nei kiekių paisyti, nei tikslaus recepto laikytis. Į kiekvieną stiklinę sluoksniuokite kelis skirtingų rūšių produktus, o jų skonius derinkite pasitelkę tik savo vaizduotę...

Gardi stalo puošmena: kitoks velykinis kiaušinis

Margučių yra visokių. Šių paragavę imsime svajoti, kad Velykos būtų daugiau nei kartą metuose...

Savaitgalio atradimams: vištienos vyniotinis

Kai pabosta įprasti vištienos patiekalai, tenka galvoti kažką naujo. Pabandom?

Virtuvės eksperimentai: dvipusė pica per 10 minučių (1)

Uždaroji pica vos per 10 minučių, kuriai nereikės orkaitės! Įdarą galite keisti pagal savo skonį ir turimus produktus, svarbiausia - negailėkite sūrio! Aš siūlau patį paprasčiausią variantą. Šios picos privalumai: puikiai tinka į išvykas, piknikus su vaikais, nes patogu valgyti ir neištepsite ranku. Skani tiek šilta, tiek šalta.