Populiarios orchidėjos, kurias paprasta auginti 1 dalis

Orchidėjų kultūra jau seniai nebėra paslaptinga ir nepasiekiama. Išvesta gana didelė grupė pramoninių hibridinių orchidėjų, skirtų auginti paprastomis namų sąlygomis. Jos didesnės, ryškesnės ir įspūdingesnės nei gamtoje sutinkamos rūšys, ir tiks praktiškai kiekvienam gėlių augintojui.

Falenopsis – pati paprasčiausia orchidėja!

Dažniausiai prekybos vietose galima įsigyti falenopsį (lot. Phalaenopsis), dar žinomą kaip orchidėją-drugelį (angl. Moth Orchid). Šį pavadinimą žino net tie, kas nesidomi kambariniais augalais. Tad kuo šis augalas ypatingas? Ogi tuo, kad šios rūšies orchidėjos pačios ištvermingiausios ir nereikliausios – jas gali auginti kone kiekvienas. Dar vienas neginčijamas falenopsio privalumas – jis ilgai žydi: iki dviejų ar net trijų kartų per metus.

Retas rūšis galima rasti tik kolekcijose arba užsisakyti iš užsienio, bet pradedantieji gėlininkai gali įsigyti ištvermingus, įvairių spalvų ir dydžių hibridus.

Shutterstock nuotr.

Kasmet prekiaujama vis įvairesniais falenopsiais. Anksčiau buvo madingi miniatiūriniai augalai (žydintys ne didesni nei 20-30 cm), dabar juos pakeitė ryškiai mėlynos spalvos žiedais žydintys falenopsiai. Tiems, ką sudomino būtent ši naujovė, pasakysime, kad nuostabi ryškiai mėlyna žiedų spalva yra laikina ir nenatūrali – šiam tikslui naudojami dažikliai. Praėjus kažkiek laiko mėlyna spalva išblunka ir orchidėja tampa įprastu baltu falenopsiu. Beje, lapai irgi nušviesėja, nes jie taip pat būna prisigėrę dažų. Tokia „mėlynoji“ orchidėja vadinama Karališkuoju mėlynuoju falenopsiu (angl. Royal Bleu). Dabar galima įsigyti ir „žaliuosius“, ir „sidabrinius“, ir „auksinius“ variantus. Tačiau turėkite omenyje, kad dažytos orchidėjos visada būna silpnesnės, joms reikia daugiau priežiūros, nei įprastiems augalams.

Be falenopsio prekybos vietose dar labai populiarus tarprūšinis hibridas „doritaenopsis“.
Paprastai šios dvi rūšys painiojamos, tačiau tai ne bėda, nes jų priežiūra yra identiška, kaip, beje, ir išvaizda. Ir jei jūsų tikslas nėra kuo įvairesnių orchidėjų kolekcionavimas, galite tiesiog nekreipti dėmesio į šias subtilybes.

Kambrija – orchidėjų selekcijos stebuklas

Kitas orchidėjų selekcijos stebuklas – kambrijos! Ir čia nėra jokios klaidos, kambrija vadinama visa eilė orchidėjų, į kurią patenka sudėtingi tarprūšiniai hibridai. Nepaisant tokios didelės kambrijų įvairovės, praktiškai visų jų priežiūra yra vienoda.

Shutterstock nuotr.

Dažniausiai pardavime galima rasti vuylstekearas, kolmanaras, bealaras, buragearas, odontocidiumus ir kitas orchidėjas. Visoms joms patinka augti rytinėje ar vakarinėje namo pusėje, vietose, kuriose nėra skersvėjų, tačiau oras gerai ventiliuojamas. Augimo laikotarpiu jos laistomos kartą kas tris-penkias dienas, poilsio laikotarpiu – kartą kas penkias-aštuonias dienas.

Dendrobis – griežtas, bet kilnus

Dendrobis (lot. Dendrobium) yra dar viena orchidėja, kurios vardas skamba ne tik prisiekusių orchidėjų augintojų, bet ir paprastų gėlininkų lūpose. Lengviausia gauti kilniojo dendrobio (lot. Dendrobium nobile). Kaip ir falenopsiai, dendrobiai taip pat pakankamai lengvai pakelia dažymą, todėl parduotuvėse galima aptikti žydrų, mėlynų ir ryškiai violetinių augalų, tačiau standartinė dendrobio spalva yra balta, rožinė arba alyvinė. Jeigu norite įsigyti geltoną ar oranžinį, pirmenybę teikite hibridiniam dendrobiui iš „Stardust“ serijos.

Apkritai dendrobiai yra didelė ir ekologiškai įvairi augalų grupė, tačiau hibridai savo reikalavimais pakankamai panašūs. Jiems reikia parinkti gerai apšviestą vietą, tačiau be tiesioginių saulės spindulių, laistyti išdžiuvus substratui ir tręšti aktyvaus augimo laikotarpiu.

Shutterstock nuotr.

Kalbant apie kilnųjį dendrobį ir „Stardust“, abu jie yra pakankamai stambūs augalai ir jeigu pas jus mažai vietos, galima įsigyti Kingo dendrobį (lot. Dendrobium kingianum). Tai ne aukštesnis nei 40 centimetrų augalas su smulkiais kvapniais alyvinės spalvos žiedeliais, kurie žydi bet kuriuo metų laiku. Gerai auga ant langų, žvelgiančių rytų ar vakarų kryptimis, jiems būtinas 5 laipsnių Celsijaus temperatūrų pokytis naktį. Žiemą pageidaujama užtikrinti temperatūros kritimą iki plius 15 laipsnių Celsijaus.

Dar vienas dendrobis, tinkamas auginimui namų sąlygomis – dendrobis falenopsis (lot. Dendrobium phalaenopsis), kuris gali žydėti bet kuriuo metų laiku, tačiau dažniausiai pavasarį ir vasarą. Jam tiks įprastos kambario sąlygos ir į vakarus žvelgiančio lango palangė. Šį augalą galima auginti ir ant šiaurinės palangės, tačiau tada būtina užtikrinti papildomą apšvietimą žiemą. Hibridinius dendrobius falenopsius reikia laistyti tolygiai ir saikingai ištisus metus. Mažiau laistyti reikia tik nužydėjus, kol atsiranda nauji ūgliai. Trąšos naudojamos kartą per savaitę nuo tada, kai pradeda augti ūgliai, ir iki žydėjimo.

Zigopelatas – alyvinė orchidėja

Nuostabi violetinė orchidėja, kuri labai dažnai sutinkama prekybos centruose – zigopelatas (lot. Zygopetalum). Iš tikrųjų, čia praktiškai ta pati istorija, kaip ir su anksčiau aptartomis orchidėjomis. Nupirkti tikrą zigopelatą paprastoje parduotuvėje praktiškai neįmanoma. Su šiuo pavadinimu parduodamos įvairios hibridinės formos su panašiais auginimo reikalavimais – tai vudvordara (lot. Woodwardara), zigokasta (lot. Zigocaste), zigokolaksas (lot. Zygocolax) ir kiti.

Shutterstock nuotr.

Zigopelatai neturi aiškaus ramybės laikotarpio, jiems reikia neblogo apšvietimo ir saikingo laistymo režimo, kuris vasarą turi būti dažnesnis, naudojant apipurškimą. Kartą per mėnesį pageidautina šiuos augalus patręšti specialiomis orchidėjoms skirtomis trąšomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis