Pelargonijų paruošimas prieš žiemą

Pelargonijos visą vasarą gausiai žydėjo ir nuostabiu žydėjimu puošė aplinką. Jei tuos augalus norite per žiemą išlaikyti ir kad kitais metais vėl džiugintų spalvingų žiedų karoliais, tad rudens pradžioje atvėsus orams, pats metas jas pernešti į patalpą žiemojimui. Kaip jas paruošti ir prižiūrėti žiemą pataria gėlininkas Vladas Karpavičius.

Visų mėgstamos pelargonijos


Pelargonijos nuo seno pas mus Lietuvoje mėgstamos snaputinių (Geraniaceae) šeimos gėlės.

Originalūs rūšiniai augalai, o dar puošnesni, patrauklesni įvairiausi hibridai, besiskiriantys žiedų ir lapų spalva, forma, o taip augimo forma (krūminiai ar svyrantys augalai).


Juostuotoji pelargonija (Pelargonium zonale) – viena populiariausių balkoninių ir kambarinių gėlių. Turi pelargonijoms būdingą kvapą. Žydi nuo gegužės iki spalio – lapkričio mėn. gausiai. Žiemą žydi, taip pat, gausiai ir kambaryje, tada pavasarį reikalingas ramybės periodas.


Didžiažiedė pelargonija (P. grandiflorum) žydi nuo balandžio iki rugsėjo mėn. Kartais ji vadinama angliškąja pelargonija. Beveik neturi pelargonijoms būdingo kvapo. Ramybės periodas ryškesnis nei kitų pelargonijų.

Kabančioji arba skydalapė pelargonija (P. peltatum) – viena iš svyrančių populiariausių balkoninių gėlių. Labai tinka balkonams, terasoms papuošti, sodinti į lovelius ar į didelius pakabinamus vazonus vieną ar kartu su juostuotąja pelargonija arba su kitomis svyrančiomis gėlėmis.


Shutterstock


Paruošimas žiemai


Vešlūs pelargonijų kereliai rugsėjo pradžioje, prieš šalnas, apgenimi lauke ir augalai su vazonais ar loveliais (kaip augo vasarą lauke) įnešami į patalpą. Pavyzdžiui, svyrančias pelargonijas patrumpinkite taip, kad jos būtų dar nusvirusios iki 20 cm. Jei augalai sveiki, purkšti fungicidais ar insekticidais nereikia, tačiau jei ant lapų pastebite kenkėjus ar lapai pažeisti grybinių ligų, būtina augalus lauke nupurkšti prieš įnešant į jiems skirtą patalpą. Patartina nuskinti pageltusius lapus ir jei krūmeliai tankiai lapuoti, galima išskinti dalį apatinių lapų, kad augalas būtų geriau apšviestas saulės ir geriau vėdintųsi. Nukirptus ūglius, papildomai apšvietus galima įšaknydinti. Bet kokybiškesni daigai išaugs iš pavasarį padaugintų.


Žiemą pelargonijas apie 3 mėnesius laikomos kuo šviesesnėje, saulėtoje, vėsioje vietoje, kur temperatūra ne aukštesnėje kaip 5 laipsniai. Tamsiausiu laiku lapkritį, gruodį ir sausį – pelargonijos turi būti „užkonservuotos“, neleisti augalams augti.


Shutterstock


Laistyti labai saikingai, kad neišdžiūtų šaknynas. Tręšti visai nereikia. Pelargonijų ramybės metu natūraliai pradeda gelsti apatiniai lapai, tad pageltusius galima išskinti. Jei patalpoje per tamsu ir trūksta šviesos, galima pakabinti dienos šviesos lempų. Viena lempa apšviečia apie vieną kvadratinį metrą.


Gyvenant bute, kartais sudėtinga surasti šviesią vėsią patalpą pelargonijoms per žiemą. Tam tikslui tiktų ir šviesi vieta prie lango laiptinėje (nešildoma) ar nešildomame įstiklintame balkone (kai durys praviros į kambarį), bet reikia stebėti, kad augalai nenušaltų.


Shutterstock


Jei negalite surasti tinkamos vietos pelargonijoms ir suteikti joms ramybės periodo, tad laikykite paprasčiausiai kambaryje ant palangės. Žinoma, čia jos neturės ramybės periodo, nes kažkiek dar ir paaugs per žiemą, nes čia šilta. Kad augalai labai neištįstų, būtina juos papildomai apšviesti. Šiltesnėje aplinkoje pelargonijas reikės dažniau palaistyti ir kas 2 savaites ir papildomai patręšti 0,1 proc. kompleksinių trąšų tirpalu (0,5 arbatin. šaukštelio trąšos/5 l vandens). Geriausia naudoti trąšas su didesniu kalio ir fosforo kiekiu, o azoto – mažesniu. Augdami augalai kartais dar žiemą ir žydi. Kad pelargonijos nenusilptų, patartina išskinti žiedpumpurius.


Shutterstock


Vėsiai išlaikytas pelargonijas per žiemą vasario pradžioje, kai jau daugiau šviesos, galima augalus pernešti su indais į šiltesnę šviesią patalpą, kur temperatūra 10-15 laipsnių. Tuomet pradedama gausiau laistyti. Vasario – kovo mėn. senus pelargonijų stiebus išpjaustykite (jei nenugenėjote rudenį), jaunus ūglius sutrumpinkite (palikite 3-4 lapelius), po to persodinkite, perneškite į šiltesnę (apie 20 laipsnių) patalpą, kur dieną temperatūra būna iki 20 laipsnių ir 16 laipsnių naktį. Laistoma, tręšiama. Nupjautus jaunus ūglius įšaknydinkite. Galima palikti peržiemojusius augalus augti ir tame pačiame konteineryje, tik reikia pakeisti viršutinį substrato sluoksnį nauju ir patręšti ilgalaikėmis trąšomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis