Juodi augalai: kuo jie ypatingi

Juoda spalva augalų pasaulyje – retenybė. Ir siekiamybė. Nors biologai tvirtina, kad tikrai juodų lapų ar žiedų nėra, selekcininkai vis bando tokius „sukurti“, o mes puošiame namus tuo, ką jiems pavyko pasiekti...

Juoda – susitarimo reikalas?


Juoda spalva besižavintiems žmonėms turėtų nuskambėti kaip akibrokštas, kad ji augmenijos pasaulyje neegzistuoja. Kadangi nėra už juodą pigmentą „atsakingo“ geno, tai ir gamtoje neįmanoma rasti grynai juodų žiedų ar lapų. Jei tokie ir būtų, jie labai greitai tiesiogine prasme sudegtų saulėje. Gamtai tai nenaudinga – juk žiedas turi spėti atlikti savo paskirtį paskleisdamas žiedadulkes, o labai trumpai gyvendamas jis nieko nenuveiks. Be to, ir vabzdžiams juoda spalva neįdomi. Kai kurie mokslininkai kategoriškai sako: kas gamtoje neegzistuoja, to ir sukurti neįmanoma. Taigi jokių juodų tulpių, orchidėjų, rožių? Betgi ne, mes jas matome! Taip yra todėl, kad pasiekus tamsaus atspalvio intensyvumo maksimumą mūsų akys jį atpažįsta kaip juodą spalvą, nors tai labai sodri raudona, mėlyna ar ruda. Bet argi tai svarbu?


Tulpės buvo pirmosios


Vienos pirmųjų selekcininkų išvestų juodų gėlių – tulpės. Yra keletas versijų, vienaip ar kitaip mininčių 1637-uosius, tulpių karštligės metus. Tada pirmą kartą pasaulis sužinojo apie juodos (beveik) spalvos gėlę, kurią net keli rašytojai neatsispyrė pagundai intriguojamai aprašyti. Nuo pirmojo paminėjimo iki pripažinimo, kad juodos tulpės egzistuoja, praėjo daugiau nei 300 metų, ir 1986 metais buvo paskelbta, jog Nyderlandų nacionaliniame floristikos institute išauginti pirmieji tikrai juodi tulpių žiedai (jie išties tokie atrodo beveik kiekviename fone, nors skeptikai tvirtina, kad yra tamsiai tamsiai violetiniai). Bandymai tai pasiekti truko bent septynetą metų, o selekcijos kaina siekė 400 tūkstančių dolerių.


Be konkurencijos


Neįprastai tamsūs lapai ar žiedai kambariniam augalui suteikia teisę į išskirtinį dėmesį. Tiesa, ši spalva, nors paslaptinga ir patraukli, yra gan sudėtinga: jai reikia šviesaus fono arba kontrastingų partnerių. Kad tamsių atspalvių augalai atrodytų juodi, būtina parinkti tinkamos spalvinės gamos aplinką. Geriausiai jų grožį išryškina balta, sidabrinė, pilka, blyškiai rožinė, geltona, oranžinė spalvos.


Kaip interjero elementas, juodos spalvos augalas visada yra kompozicijos kulminacinis akcentas, labiausiai dominantis ir traukiantis akį. Net šalia ryškių ir švarių spalvų jis pirmiausia atkreipia dėmesį, ir būtent šis vizualios traukos įspūdis yra svarbiausias. Taigi tokį augalą reikia įkomponuoti pirmame plane, gerai matomoje vietoje.


Floradania.dk nuotr.


Apie juodus žiedus turbūt dažniau pasvajojame, nei juos pamatome, o štai juodų lapinių augalų – kur kas daugiau. Hibridinių veislių alūnės išsiskiria įvairių spalvų lapija, bet tamsi yra pati įspūdingiausia: kaip tik dėl jos, o ne dėl žiedų šios gėlės taip mėgstamos.

Itin tamsus peperomijų lapų atspalvis ir išraiškinga faktūra primena prabangų audinį.


Kalija – viena elegantiškiausių gėlių, tad juoda spalva jai labai tinka. Itin tamsaus violetinio atspalvio kalijų žiedus galime pamatyti daug rečiau nei baltus, mat spalvotos kalijos auginamos palyginti neseniai (jų atsiradimo viso pasaulio floristai laukė labai nekantriai).

Yra daugybė aitriųjų paprikų rūšių – skiriasi jų forma ir spalva, tad nieko keista, kad čia „atsirado“ ir juodas atspalvis.

Tamsiai violetinės ar vyšninės spalvos petunijos ne tokios dažnos kaip ryškiaspalvės, tačiau atrodo labai įspūdingai, nes tamsus atspalvis gėlių žiedams suteikia aksominio žvilgesio. Matyt, neatsitiktinai kaip tik su šiuo augalu mokslininkai tiek eksperimentuoja. Veislė 'Black Velvet Petunia', kurios sėklų galima nusipirkti nuo 2011 metų, laikoma britų sodininkų selekcinio darbo viršūne: tvirtinama, kad šios petunijos tikrai juodos.

Ne tik mokslininkai „spalvina“ augalus – žiedų atspalvį šiek tiek keičia net žemės rūgštingumas. Jei substratas, kuriame auga gėlė, rūgštus, žiedai įgauna labiau mėlynai violetinį atspalvį, o, jei šarminis, – raudonai vyšninį.

Terminas „juodos spalvos gėlė“ neturi griežto apibrėžimo – paprastai taip vadinami visi tamsių spalvų žiedai, išvesti selekcininkų, nors iš arti atidžiau įsižiūrėjus tokie augalai yra tamsiai violetiniai ar tamsiai vyšniniai.


Iš Brazilijos kilęs kiškiakopūstis tamsiais purpuriniais lapeliais lauke nežiemoja, todėl papildo juodos spalvos kambarinių augalų draugiją. Subtilūs šviesiai rožinio atspalvio žiedeliai paryškina sodrią lapų spalvą.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Floradania.dk nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis