Balkonų karalienės petunijos – kaip jas auginti ir puoselėti

Petunijos – vienos iš populiariausių ir mėgstamiausių gėlių balkonams ir terasoms. Petunijos – notreliažiedžių (Lamiidae) poklasio bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų gentis. Petunijos kilusios iš Amerikos. Jos pražysta tais metais, kai pasėjamos, tad įprastai jas augina kaip vienmečius augalus.

Petunijos labai populiarios, nes gana ilgai žydi, yra įvairių formų, jas nesudėtinga auginti, o jų žiedai yra įvairiausių spalvų. Ryškios visokiausių atspalvių kaskados puošia balkonus nuo vasaros pradžios iki pirmų šalčių. Petunijos puikiai auga po atviru dangumi, dauguma jų rūšių atsparios ir atšiauriems orams.

Fotolia nuotr.

Pagrindinės petunijų rūšys

Smulkiažiedės petunijos (Petunia multiflora) – žemi, kompaktiški (iki 30 cm) krūmai su daug mažų žiedelių. Labai atsparus įvairiausioms oro sąlygoms augalas, šiai rūšiai nebaisūs lietūs, pašalas. Dauginamos sėklomis, žydi praėjus 70 – 90 dienų po pasodinimo. Galima dauginti ir šakelėmis.

Stambiažiedės petunijos (Petunia grandiflora) puikiai atrodo balkonuose. Jų žiedeliai – 9-12 cm skersmens, jie gana paprasti, lygūs arba aksominiai, įvairių spalvų. Krūmai – 25-30 cm aukščio. Pražysta praėjus 85-95 dienoms po pasodinimo. Aksominiuose žieduose sėklos nesubręsta.

Miniatiūrinės petunijos (Petunia milliflora) neužauga didesnės nei 25 cm. Jos atsparios karščiui ir stipriam lietui.

Svyrančios petunijos (Calibrachoa) – kaprizingesnės, jas auginti sunkiau. Bent jau iš pradžių patariama stebėti dirvos drėgmę. Žiedeliai maži, gerai auga pakabinamuose vazonuose po stogu nuo lietaus.

Garbanotosios petunijos (Petunia grandiflora fimbriata) išsiskiria garbanotais žiedais aksominiais kraštais.

Surfinijos (Surfinia) turi ilgus – iki 2 m stiebus. Žydėdamos turi labai daug žiedų. Dauginamos šakelėmis, bet yra rūšių, kurios dauginamos sėklomis. Atsparios prastam orui, stiebai nuo vėjo nelūžta. Surfinijas sodina į pakabinamus vazonus, bet galima sodinti ir ant kalvų šlaitų.

Petunijų žiedeliai minkšti, jautrūs, stiprios vasaros liūtys juos greitai pažeidžia, tad vazonus pagedautina pridengti arba pernešti. Lietaus pažeistu žiedus nuskabykite, po dienos – dviejų prasiskleis pumpurai ir petunijos džiugins jus naujais žiedais.

Fotolia nuotr.

Kur sodinti

Petunijoms patinka šviesa, bet ir pusiau šešėlyje jos gerai auga.

Laistymas

Petunijos gali ilgai ištverti sausrą, bet gausiai laistant džiugins daugybe žiedų (atsiminkite, kad vazonai turi turėti skylutes vandens pertekliui nutekėti).

Dirva

Dirva petunijoms turi būti derlinga, šis augalas greitai auga, žydi. Mišinį galima pasigaminti. Svarbu, kad pasigamintas mišinys gerai laikytų drėgmę.

Tręšimas

Tręšti reikėtų bent kartą per savaitę trąšomis žydintiems augalams.

Dauginimas

Dauginamos petunijos sėklomis arba šakelėmis.

Fotolia nuotr.

Dauginimas sėklomis

Dauginimas sėklomis turi savų ypatumų. Pirmiausia reikia nusipirkti gerų sėklų. Geriausia tokių, kad ant pakelio būtų užrašyta F1. Patiems rinkti sėklų nevertėtų. Iš jų greičiausiai išaugs smulkios, blyškios petunijos, neturinčios motininių augalų ypatybių. Jei perkate sėklas turguje, geriau pirkti iš kelių pardavėjų po nedidelį pakelį. Dažnai nekokybiškos sėklos parduodamos kaip labai geros.

Petunijų sėklos labai smulkios, svarbu jas tolygiai susėti į žemę. Žemė turi būti lengva, derlinga. Galimas toks mišinys: durpės, kompostas ir velėna (2+2+1) su trupučiu medžio pelenų. Viršutinį sluoksnį reikia gerai išlyginti. Sėklas dažnai sumaišo su sausu smėliu ir išbarsto ant drėgnos dirvos. Ant viršaus berti žemių nepatartina.

Laistyti geriausia vandeniu su kalio permanganatu arba kokiu kitu tirpalu, paskui uždengti stiklu ar plėvele ir laikyti 22-24 laipsnių temperatūroje. Kiekviena rūšis sudygsta skirtingu laiku. Jei norite, kad petunijos pražystų gegužę, sėkite maždaug vasarį ar net sausio pabaigoje.

Petunijų daigeliai lepūs, juos geriausia laistyti lengvai apipurškiant.Kai išauga 2 – 4 lapeliai, išretinkite ir susodinkite daigelius į plastmasines stiklinaites. Sodinti galima į pirktinius mišinius.

Fotolia nuotr.

Dauginimas šakelėmis

Petunijos – daugiamečiai augalai. Jas, kaip ir pelargonijas, pasibaigus žydėjimo laikotarpiui, galima apkarpyti ir įnešti iš balkono į kambarį. Pavasarį jos vėl žydės. Žydės anksti, tik ne taip gražiai, kaip praėjusiais metais, nes iš senų augalų nereikėtų tikėtis daug žiedų.

Kur kas praktiškiau rugpjūtį nupjauti petunijų šakelių, jas pamerkti, kad išleistų šaknis, o paskui, pavasario pradžioje iš žeminių augalų nupjauti naujų šakelių. Štai iš jų išaugs stiprūs, anksti žydintys augalai pavasariniam sodinimui balkone. Jie paveldės motininių augalų ypatybes.

Substratą šakelių sodinimui gerai patręšti, įberti priemonių nuo puvimo.

Šakeles su 3-5 lapeliais reikia nukirpti nuo kamieno aštriomis žirklėmis (jeigu yra pumpurų, būtina juos nukirpti) ir iš karto pasodinti į mini šiltnamį. Jei tokio neturite, tada sodinkite į dėžę, iš viršaus uždengtą stiklu ar plėvele, kad žemė neprarastų drėgmės. Vasarą to pakanka, o ankstyvą pavasarį pažiūrėkite, kad šaknims nebūtų šalta ir kad augalams pakaktų šviesos. Svarbu nelaikyti augalų po tiesioginiais saulės spinduliais. Po dviejų savaičių galima galima jaunus augalėlius sodinti.

Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis