„Garden Style“: kaip paslėpti sklypo trūkumus

Jūsų sklype matosi komposto dėžė ar šiukšlių konteineris? Visai ne vietoje kanalizacijos šulinio dangtis? Prieš akis gelsva dujų spintelė arba net transformatorinė? O gal akis bado stulpas arba kaimynų šabakštynas? Jei svarstote, kaip užmaskuoti neestetiškas kiemo vieteles, esate ne pirmas, susidūręs su šia problema. Štai keletas strategijų, kurios pasiteisina.

Uždengti vaizdą – klasikinis sprendimas

Pirma, kas šauna į galvą – negražų vaizdą reikia uždengti. Ir reikia pasakyti, ši strategija pasiteisina tik tada, jei objektas sąlyginai nedidelis. Pavyzdžiui, prie kanalizacijos šulinio dangčio galima suformuoti augalų grupę, kurios augalai savo plačia laja pridengtų šulinio dangtį ir jo nesimatytų. Tarkim, tokiam atvejui puikiausiai tiktų bet kuri šliaužiančio kadagio forma.

Kadagį rekomenduojame todėl, kad jis žaliuoja ištisus metus, t.y. gerai atlieka savo maskavimo funkciją. Be to, kadagys nuoširdžiai padengia visą plotą, tad nelieka tuščių vietų. Dar vienas ypač svarbus privalumas – kadagys yra neutralios žalios spalvos, o štai to mums ir reikia, kad nepatrauktumėm per daug dėmesio į probleminę vietą.

Shutterstock nuotr.

Jei maskuosite tokiu būdu, nepamirškite, kad augalai, kuriuos pasirinkote, turi toje vietoje atrodyti natūraliai. Geriausia, jei augalai pakartojami visame sklype (ar bent jau toje augalų grupėje) keletą kartų. Tada niekas net neatkreips dėmesio, jei vienas augalas (tas mūsų pasirinktas maskuotojas) bus didesnis už kitus. Jei to nepadarysite, rizikuojate, kad jis bus iškritęs iš konteksto ir kaip tik atkreips į save dėmesį.

Uždengti vaizdą – nuotraukos efektas

Su kanalizacijos šulinio dangčiu dar galime išsisukti tiesiog jį paslėpdami po augalais. Tačiau šiukšlių konteineris ar komposto dėžė jau reikalauja didesnių apsisukimų. Klasikiniu atveju prie to objekto sodiname gyvatvorę arba kitus aukštesnius krūmus, kurie paslėptų. Tačiau mes siūlome kitą taktiką: tą barjerą priartinti.

Pagalvokite, iš kurio sklypo taško dažniausiai matote tą neestetišką objektą: tik įėję pro vartelius, sėdėdami terasoje, žiūrėdami pro virtuvės langą, ar pan. Geriausia net nufotografuoti vaizdą būtent iš tos konkrečios vietos. O tada pagalvokite, ar pavyktų maskuojančius augalus (kad ir tą pačią gyvatvorę arba žydinčius krūmus) pasodinti ne prie pat objekto, o arčiau jūsų buvimo vietos.

Pavyzdžiui, jei terasoje gerdami kavą matote šiukšlių konteinerį, kvepiančių senovinių rožių krūmus sodinate ne prie pat konteinerio, o prie terasos, kad jis užstotų konteinerį iš toli.

Shutterstock nuotr.

Kuo arčiau augalai, tuo vizualiai didesnį plotą jie užima, tuo daugiau jie uždengia. Vadinasi, jums reikės mažiau augalų, o vaizdą jie uždengs gerokai patikimiau. Taip su vienu krūmu galite visą kaimyno sandėliuką paslėpti!

Ši gudrybė praverčia mažuose sklypuose, nes juose nėra vietos ilgoms augalų eilėms, o taip uždengti neestetišką vietą labai efektyvu. Šis būdas naudingas ir sodybose, nes galima susikurti jaukią gyvenamąją zoną ir lengvai paslėpti toli esančius didelius objektus (pagalbines patalpas, kelią ir kt.).

Nukreipti dėmesį – žvilgsnis į šoną

Sukurkite ką nors įspūdinga savo kieme, ir niekas nebematys jūsų sklypo probleminių vietų. Sodo dizaineris James McGrath rugpjūčio 27 d. „Garden Style“ konferencijoje Trakuose papasakos apie tai, kas lemia, kad kiemas yra ypatingas, neužmirštamas, unikalus, kurio su jokiomis kitomis vietomis negalima supainioti. Daugiausia tai dėl kažkokio ypatingo įspūdžio, į kurį galima nukreipti žvilgsnį.

Jei jūsų kieme žydi magnolija arba tulpmedis, niekas nepastebės, kad aikštelėje yra kanalizacijos šulinio dangtis. Jei jūsų kieme takelis nuveda prie tvenkinuko su lelijomis, niekas nepakels akių, kad pamatytų kaimyno apleisto namo stogą.

Shutterstock nuotr.

Naudojant dėmesio nukreipimo būdą, svarbiausia suprasti, kad gražuolė ir pabaisa turi būti ne toje pačioje vietoje, o šiek tiek atokiau, kad į pabaisą nė nežvilgtelėtume. Tai reiškia, kad jei ant stulpo paleisime vijoklį, tai ir matysime stulpą su vijokliu, joks paslėpimo momentas nepavyks. Ir jei prie kanalizacijos šulinio dangčio pasodinsime serenčių, tai dar labiau pritrauksime dėmesio, o tada jau tikrai visi pamatys, kad kieme dangtis akis bado.

Jokiu būdu nesodinkite ryškių išskirtinių augalų prie pat nepageidaujamo objekto, nekabinkite ant jo vazonų su gėlėmis ir nepuoškite kitais akį traukiančiais atributais. Ženkite nors vieną žingsnį į šoną ir sukurkite ten visiškai nepriklausomą grožį: gėlyną, lesyklėlių grupę, nedidelį vandens fontanėlį, stilingą suolelį, akmens skulptūrą, pasodinkite įspūdingą augalą ar krūmą.

Daugiau gudrybių, kaip savo kiemą paversti ypatinga vieta – aplinkos dizaino konferencijoje „Garden Style“, kuri vyks rugpjūčio 27 d. Trakuose. Konferencija skirta ir specialistams, ir entuziastams, kuriems rūpi apželdinimo tendencijos ir savo kiemo jaukumas.


Išsamiau apie konferenciją „Garden Style“: gardenstyle.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis