Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

X Juodi pomidorai. Tamsi spalva atrodo egzotiškai, šie pomidorai būna ir maži, ir dideli. Paprastai jų skonis itin sodrus, šiek tiek sūrokas, o sultingumas ir aromatas skiriasi priklausomai nuo veislės. Jie tinka tiek salotoms, tiek padažui gaminti. Daug prieskonių naudoti nepatariama, kad neužgožtų išskirtinio aromato niuansų.

X Dryžuoti pomidorai. Kelių atspalvių labai sultingi ir didžiuliai, pamarginti raudonos ar oranžinės spalvos dryžiais. Tradicinį pomidorų rūgštumą prislopina gaivus vaisių skonis.

X Žali pomidorai. Sunokę, bet neįprastos spalvos pomidorai nuo kitų skiriasi ne tik išvaizda. Jie yra pikantiško intensyvaus, kartais net salstelėjusio skonio. Todėl tinka ne tik įprastoms salotoms ir troškiniams, bet ir desertams ruošti.

X Geltoni ir oranžiniai pomidorai. Geltoni paprastai išsiskiria saldumu, nes juose mažiau rūgščių, oranžiniai džiugina spalva ir lengvu vaisių, o ne tradiciniu pomidorų skoniu. Pernelyg švelnus skonis geriausiai išryškėja ne termiškai apdorojus pomidorus, bet valgant juos žalius, pagardintus alyvuogių aliejumi ir druska. Tinka derinti su kitų rūšių sodresnio skonio pomidorais.

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?
© DELFI / Andrius Ufartas

X „Jaučio širdis“ ir kiti mėsingi pomidorai. Labai dideli, sultingi, briaunotos formos pomidorai. Gali būti rausvi, avietinės spalvos. Nors mėsingi, bet yra švelnūs, rūgštumas ir saldumas gerai subalansuoti, tad skonis klasikinis, sodrus, bet ne toks „pomidoriškas“, kaip mažesnių rūšių. Juose sąlyginai daug vandens, tad šiuos pomidorus geriausia valgyti žalius, taigi – naudoti salotoms, o ypač – sumuštiniams ir mėsainiams, nes yra stangrios tekstūros ir lengvai pjaustomi plonomis riekelėmis. Arba užteks tiesiog suraikyti ir apiberti druska – tai bus gražus patiekalo akcentas. Riekeles galima džiovinti džiovyklėje ir pasigaminti traškučių.

X Slyviniai pomidorai. Jie tarsi Italijos sinonimas, tad prekybos centruose kai kur vadinami tiesiog Romos pomidorais. Slyvinių pomidorų odelė plona, sėklų vos kelios, o skonis sodrus. Vandens mažai, todėl tobulai tinka pomidorų padažams, troškiniams, o ypač – kepiniams.

X Vynuoginiai ir vyšniniai pomidorai. Stipraus aromato, odelė tvirta, bet labai plona. Jie saldūs – mat kuo mažesni pomidorai, tuo daugiau juose cukraus. Tai – viena priežasčių, kodėl jų auginama vis daugiau. Jie gali būti įvairių formų ir spalvų. Gardūs tiek žali, tiek trumpai termiškai apdoroti. Trumpai apkepkite juos garnyrui, išvirkite greitą pomidorų padažą su žolelėmis ir alyvuogių aliejumi, įberkite į salotas. Arba patiekite sumautus ant iešmelių su kitomis daržovėmis, sūriu. Nupjovus viršų ir išėmus sėklas idealiai tinka vieno kąsnio užkandukams paruošti.

Įdomu! Ne sezono metu vynuoginiai, slyviniai ar vyšniniai pomidorai kvapnesni nei visi kiti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.

Kaip ilgai išlaikyti šviežius agurkus (4)

Šiais laikais net ir žiemą be vargo galima nusipirkti šviežių agurkų. Tiesa, ne sezono metu jų kainos nemažos, o skonis toli gražu ne toks, kaip šviežiai iš šiltnamio nuskintų agurkų. Turbūt todėl baigiantis sezonui imame svarstyti, kaip maksimaliai pailginti agurkų laikymo laiką? Kokios rūšys tam geriausiai tinka ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis agurkus? O svarbiausias klausimas – kur agurkus laikyti?

3 pagrindinės priežastys, kodėl pūva cukinijų žiedai (3)

Cukinijos – neįnoringos, skanios daržovės, jos dera iki pat šalčių. Ar ne visada?Iš tiesų, būna taip, kad vos pražydusios cukinijos ima pūti. Pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių taip nutinka.

Ką būtina nuveikti darže liepos mėnesį

Liepos mėnesį laukia ne vienas svarbus darbas. Metas pasiraitoti rankoves!

Birželio darbai darže

Birželio pradžioje sėkime burokėlius, morkas ir kitas daržoves, kurias laikysime per žiemą.

Lapinių salotų konkurentės gražgarstės – kaip užauginti kvapniuosius lapelius (10)

Gražgarstės, kaip ir dauguma kitų lapinių salotų, sėjamos ankstyvą pavasarį, nes gali iškęsti šaltį, bet jei nespėjote jų pasėti iki šiol, nenusiminkite – sėti galima ir dabar. Gražgarstės auginamos ištisus metus. Kokių sėklų reikia ieškoti, kokią vietą darže skirti gražgarstėms ir kaip apskritai jas reikia auginti?

Augalai, kurie kvepia česnakais ir turi ne vieną naudingą savybę (3)

Smagus šiuo metu laikas atėjo – prasidėjo pirmieji vitaminingieji žalumynai, netrukus lauke sunoks ir pirmosios uogos – valgomieji sausmedžiai, braškės ar žemuogės. Bet ne visi turime daržą ar giminaičius kaime, o geriausiu atveju tik balkoną ar palangę, tad dažnai žoleles ar uogas tenka pirkti. Smagu bent tai, kad nemažai iš šių gėrybių galime rasti laukuose ar miškuose ir jos nieko nekainuoja, tik tereikia šiek tiek pasidomėti, kurias galima valgyti. Štai apie dilgėlių, garšvų ar kiaulpienių lapelių naudą esame daugelis girdėję, o juk kiek dar gamtoje gėrio auga – tiesiog imk ir valgyk. Gaila, kad kartais labiau reklamuojami ne mūsiški augalai, tokie kaip „super maistas“, goji uogos, chia sėklos ar kt. Neturiu nieko prieš šiuos augalus, jie irgi turi daug puikių savybių, tik dažnai pamirštame, kad šalia auganti kukli žolelė turi ne ką mažiau naudos nei „užjūrio gražuolė“. Tad šį kartą prisiminkime arba susipažinkime su dviem augalais, kurie savaime auga mūsų miškuose ir kvepia česnakais.

Birželio darbai sode ir darže: svarbiausi patarimai, kad derlius ir aplinka džiugintų

Birželis – pirmasis vasaros mėnuo, skelbiantis apie pavasario darbų pabaigą. Šiuo metu augalai intensyviai auga, o darbai darže ir sode lemia derliaus gausą ir kokybę.

Agronomas pataria: ką vertėtų atsiminti persodinant daigus į dirvą

Šis pavasaris mus stebino kaip reta permainingais orais. Daugelis daržininkų nesilaikė įprasto sodinimo ritmo ir darbus dėl netikėtų snygio ar šalčio protrūkių atidėliojo. Tačiau didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas ragina nieko nelaukus persodinti iki šiol ant palangių laikytus daigelius į šiltnamius bei drąsiai sėti kitas daržoves!

10 principų, kurių laikydamiesi apsaugosite savo augalus, piniginę ir aplinką

Daržininkai ir sodininkai svajoja apie gražią aplinką ir gausų derlių. Tam būtinas integruotas įvairių tręšimo, apsaugos nuo žaladarių priemonių naudojimas. Suformavę šių priemonių krepšelį ir naudodami jį tinkamu laiku, užtikrinsite integruotą arba, kitaip tariant, visapusę augalų priežiūrą.