Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

X Juodi pomidorai. Tamsi spalva atrodo egzotiškai, šie pomidorai būna ir maži, ir dideli. Paprastai jų skonis itin sodrus, šiek tiek sūrokas, o sultingumas ir aromatas skiriasi priklausomai nuo veislės. Jie tinka tiek salotoms, tiek padažui gaminti. Daug prieskonių naudoti nepatariama, kad neužgožtų išskirtinio aromato niuansų.

X Dryžuoti pomidorai. Kelių atspalvių labai sultingi ir didžiuliai, pamarginti raudonos ar oranžinės spalvos dryžiais. Tradicinį pomidorų rūgštumą prislopina gaivus vaisių skonis.

X Žali pomidorai. Sunokę, bet neįprastos spalvos pomidorai nuo kitų skiriasi ne tik išvaizda. Jie yra pikantiško intensyvaus, kartais net salstelėjusio skonio. Todėl tinka ne tik įprastoms salotoms ir troškiniams, bet ir desertams ruošti.

X Geltoni ir oranžiniai pomidorai. Geltoni paprastai išsiskiria saldumu, nes juose mažiau rūgščių, oranžiniai džiugina spalva ir lengvu vaisių, o ne tradiciniu pomidorų skoniu. Pernelyg švelnus skonis geriausiai išryškėja ne termiškai apdorojus pomidorus, bet valgant juos žalius, pagardintus alyvuogių aliejumi ir druska. Tinka derinti su kitų rūšių sodresnio skonio pomidorais.

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?
© DELFI / Andrius Ufartas

X „Jaučio širdis“ ir kiti mėsingi pomidorai. Labai dideli, sultingi, briaunotos formos pomidorai. Gali būti rausvi, avietinės spalvos. Nors mėsingi, bet yra švelnūs, rūgštumas ir saldumas gerai subalansuoti, tad skonis klasikinis, sodrus, bet ne toks „pomidoriškas“, kaip mažesnių rūšių. Juose sąlyginai daug vandens, tad šiuos pomidorus geriausia valgyti žalius, taigi – naudoti salotoms, o ypač – sumuštiniams ir mėsainiams, nes yra stangrios tekstūros ir lengvai pjaustomi plonomis riekelėmis. Arba užteks tiesiog suraikyti ir apiberti druska – tai bus gražus patiekalo akcentas. Riekeles galima džiovinti džiovyklėje ir pasigaminti traškučių.

X Slyviniai pomidorai. Jie tarsi Italijos sinonimas, tad prekybos centruose kai kur vadinami tiesiog Romos pomidorais. Slyvinių pomidorų odelė plona, sėklų vos kelios, o skonis sodrus. Vandens mažai, todėl tobulai tinka pomidorų padažams, troškiniams, o ypač – kepiniams.

X Vynuoginiai ir vyšniniai pomidorai. Stipraus aromato, odelė tvirta, bet labai plona. Jie saldūs – mat kuo mažesni pomidorai, tuo daugiau juose cukraus. Tai – viena priežasčių, kodėl jų auginama vis daugiau. Jie gali būti įvairių formų ir spalvų. Gardūs tiek žali, tiek trumpai termiškai apdoroti. Trumpai apkepkite juos garnyrui, išvirkite greitą pomidorų padažą su žolelėmis ir alyvuogių aliejumi, įberkite į salotas. Arba patiekite sumautus ant iešmelių su kitomis daržovėmis, sūriu. Nupjovus viršų ir išėmus sėklas idealiai tinka vieno kąsnio užkandukams paruošti.

Įdomu! Ne sezono metu vynuoginiai, slyviniai ar vyšniniai pomidorai kvapnesni nei visi kiti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Patarimai, kaip panaudoti nukritusius lapus

Komposto paruošimas yra geriausias lapų panaudojimo būdas, bet reikia žinoti įvairias pagrindines taisykles, kad kompostas būtų kokybiškas. Pavyzdžiui, negalima lapų tiesiog supilti į komposto krūvą storu sluoksniu ir tikėtis, kad jis jau kitąmet virs geromis organinėmis trąšomis.

Spalio darbai sode ir darže

Spalis – rudens darbų pabaigos ir intensyvaus pasiruošimo žiemai mėnuo.

Kam labiausiai tinka grikių lukštų mulčias?

Saulius Jasionis paaiškina, kuo skiriasi grikių lukštų mulčias nuo įprastinio, kokios yra jo savybės ir kam labiausiai tinka.

3 požymiai, pagal kuriuos atskirsite šviežius agurkus

Netiesa, kad beprasidedant rudeniui agurkų derlius jau eina į pabaigą – didieji daržovių augintojai tik pradeda tiekti šviežius naujojo derliaus trumpavaisius agurkus į prekybos tinklus. Tačiau, kaip atskirti šviežias daržoves, į ką vertėtų atkreipti dėmesį jas renkantis ir kodėl supakuoti agurkai pranoksta sveriamus – atsako agronomas.

Kaip iki pavasario išlaikyti šviežius kopūstus

Dažniausiai iš visų kopūstų veislių – žiedinis kopūstas, Briuselio kopūstas, ropinis kopūstas, garbanotasis kopūstas ir kiti – mūsų lysvėse ir ant stalų galima išvysti įprastą baltąjį gūžinį kopūstą. Kaip jį išsaugoti šviežią iki pavasario, kokios jo veislės geriausiai tam tinka ir į ką atkreipti dėmesį.

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.

Kaip ilgai išlaikyti šviežius agurkus (4)

Šiais laikais net ir žiemą be vargo galima nusipirkti šviežių agurkų. Tiesa, ne sezono metu jų kainos nemažos, o skonis toli gražu ne toks, kaip šviežiai iš šiltnamio nuskintų agurkų. Turbūt todėl baigiantis sezonui imame svarstyti, kaip maksimaliai pailginti agurkų laikymo laiką? Kokios rūšys tam geriausiai tinka ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis agurkus? O svarbiausias klausimas – kur agurkus laikyti?

3 pagrindinės priežastys, kodėl pūva cukinijų žiedai (3)

Cukinijos – neįnoringos, skanios daržovės, jos dera iki pat šalčių. Ar ne visada?Iš tiesų, būna taip, kad vos pražydusios cukinijos ima pūti. Pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių taip nutinka.

Ką būtina nuveikti darže liepos mėnesį

Liepos mėnesį laukia ne vienas svarbus darbas. Metas pasiraitoti rankoves!

Birželio darbai darže

Birželio pradžioje sėkime burokėlius, morkas ir kitas daržoves, kurias laikysime per žiemą.