Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

X Juodi pomidorai. Tamsi spalva atrodo egzotiškai, šie pomidorai būna ir maži, ir dideli. Paprastai jų skonis itin sodrus, šiek tiek sūrokas, o sultingumas ir aromatas skiriasi priklausomai nuo veislės. Jie tinka tiek salotoms, tiek padažui gaminti. Daug prieskonių naudoti nepatariama, kad neužgožtų išskirtinio aromato niuansų.

X Dryžuoti pomidorai. Kelių atspalvių labai sultingi ir didžiuliai, pamarginti raudonos ar oranžinės spalvos dryžiais. Tradicinį pomidorų rūgštumą prislopina gaivus vaisių skonis.

X Žali pomidorai. Sunokę, bet neįprastos spalvos pomidorai nuo kitų skiriasi ne tik išvaizda. Jie yra pikantiško intensyvaus, kartais net salstelėjusio skonio. Todėl tinka ne tik įprastoms salotoms ir troškiniams, bet ir desertams ruošti.

X Geltoni ir oranžiniai pomidorai. Geltoni paprastai išsiskiria saldumu, nes juose mažiau rūgščių, oranžiniai džiugina spalva ir lengvu vaisių, o ne tradiciniu pomidorų skoniu. Pernelyg švelnus skonis geriausiai išryškėja ne termiškai apdorojus pomidorus, bet valgant juos žalius, pagardintus alyvuogių aliejumi ir druska. Tinka derinti su kitų rūšių sodresnio skonio pomidorais.

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?
© DELFI / Andrius Ufartas

X „Jaučio širdis“ ir kiti mėsingi pomidorai. Labai dideli, sultingi, briaunotos formos pomidorai. Gali būti rausvi, avietinės spalvos. Nors mėsingi, bet yra švelnūs, rūgštumas ir saldumas gerai subalansuoti, tad skonis klasikinis, sodrus, bet ne toks „pomidoriškas“, kaip mažesnių rūšių. Juose sąlyginai daug vandens, tad šiuos pomidorus geriausia valgyti žalius, taigi – naudoti salotoms, o ypač – sumuštiniams ir mėsainiams, nes yra stangrios tekstūros ir lengvai pjaustomi plonomis riekelėmis. Arba užteks tiesiog suraikyti ir apiberti druska – tai bus gražus patiekalo akcentas. Riekeles galima džiovinti džiovyklėje ir pasigaminti traškučių.

X Slyviniai pomidorai. Jie tarsi Italijos sinonimas, tad prekybos centruose kai kur vadinami tiesiog Romos pomidorais. Slyvinių pomidorų odelė plona, sėklų vos kelios, o skonis sodrus. Vandens mažai, todėl tobulai tinka pomidorų padažams, troškiniams, o ypač – kepiniams.

X Vynuoginiai ir vyšniniai pomidorai. Stipraus aromato, odelė tvirta, bet labai plona. Jie saldūs – mat kuo mažesni pomidorai, tuo daugiau juose cukraus. Tai – viena priežasčių, kodėl jų auginama vis daugiau. Jie gali būti įvairių formų ir spalvų. Gardūs tiek žali, tiek trumpai termiškai apdoroti. Trumpai apkepkite juos garnyrui, išvirkite greitą pomidorų padažą su žolelėmis ir alyvuogių aliejumi, įberkite į salotas. Arba patiekite sumautus ant iešmelių su kitomis daržovėmis, sūriu. Nupjovus viršų ir išėmus sėklas idealiai tinka vieno kąsnio užkandukams paruošti.

Įdomu! Ne sezono metu vynuoginiai, slyviniai ar vyšniniai pomidorai kvapnesni nei visi kiti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

6 gėlės, kurios padeda kovoti su kenkėjais

Kompanioninė sodininkystė – praktika naudojama ekologiškoje daržininkystėje, kai atitinkami augalai yra sodinami vienas šalia kito, taip apsaugant jautresnius augalus nuo kenkėjų. Yra keletas gėlių, kurias tinka auginti darže. Jos ne tik papuoš daržovių lysves savo ryškiais žiedais, bet ir padės jas apsaugoti nuo nekviestų įsibrovėlių.

Liepos mėnuo: kokie darbai laukia darže bei sode

Nors vidurvasaris kol kas nelepina šiltais orais, tačiau nuosavame darže bei sode jau pradedame džiaugtis pirmaisiais savo sunkaus darbo vaisiais. Liepos mėnuo, palyginus jį su geguže ir birželiu, yra ramesnis, visgi darbų yra nemažai. Tad kas sodininkų bei daržininkų laukia šį mėnesį?

Priemonės, kurios padės įveikti pomidorų marą

Pomidorų maras arba kitaip fitoftorozė – liga, kuria pomidorai dažniausiai suserga antroje vasaros pusėje. Tam, kad būtų galima tinkamai pasirengti, siūlome susipažinti su pagrindinėmis prevencinėmis ir kovos su pomidorų maru priemonėmis.

Agurkų auginimas: kokios yra pagrindinės jų ligos?

Agurkai – skanios ir sveikos daržovės, kurias augina dauguma daržininkų. Tam, kad galima būtų sulaukti maksimalaus jų derliaus, reikia ne tik tinkamai juos prižiūrėti, bet ir turėti pakankamai žinių apie pagrindines jų ligas ir tai, kaip jų išvengti.

Ekspertai pataria: 5 daugiausiai ramybės neduodantys sodo ir daržo kenkėjai

Vasarą sode bei darže intensyviai darbuojasi ne tik jų savininkai, bet ir nelaukti įsibrovėliai – kenkėjai. Paklausėme ekspertų, kaip kovoti su daugiausiai rūpesčių keliančiais sklypo įnamiais.

Vyšninis amaras – kaip jį išnaikinti natūraliomis priemonėmis

Jei ant jaunų vaismedžių pastebėjote mažus juodus vabalėlius, primenančius museles ar skruzdėles, greičiausiai, jūsų medžius užpuolė vyšniniai amarai. Papasakosime, kaip jie kenkia vaismedžiams, ir kaip su jais kovoti natūraliomis priemonėmis.

Patisonai: auginimo ir priežiūros ypatybės

Patisonai – viena iš moliūgo atmainų, kuri išsiskiria savo vaisių forma. Priklausomai nuo veislės, jie gali būti lėkštės arba varpo formos. Ši daržovė yra vertinama dėl savo dietinių savybių. Patisonai yra nesudėtingai virškinami, o juose esančios medžiagos skatina vandens išsiskyrimą.

Kenkėjų suaktyvėjimas birželio mėnesį: kaip to išvengti

Birželis – mėnuo, kai darže aktyviai darbuojasi ne tik daržininkai, bet ir kenkėjai. Norint susidoroti su kenkėjų problema, svarbus yra atitinkamų veiksmų (prevencijos, stebėjimo, įvertinimo ir kovos) derinys. Tad kaipgi apsaugoti daržą nuo kenkėjų įsiviešpatavimo?

Smidrų populiarumo paslaptys: kaip auginti bei gardžiai pagaminti šias daržoves

Jau ketvirtą kartą Žalgirių kaime (Ukmergės rajone) ekologinio ūkio šeimininkė Genovaitė Sakalauskienė kartu su doc. Audrone Žebrauskiene surengė smidrų (šparagų) festivalį.

Kad galėtumėte džiaugtis gausiu pomidorų derliumi, pravartu žinoti

Niekas nenuginčys, kad savame darže užauginti pomidorai yra kur kas geresnio skonio bei kvapo nei parduotuvėje pirkti, tačiau reikia pabrėžti, kad šie augalai reikalauja nemažai dėmesio. Tam, kad galėtumėte džiaugtis gausiu pomidorų derliumi, pravartu žinoti kokiomis ligomis šie augalai dažniausiai serga ir kaip jų išvengti.