Reklama

Pataria profesionalai: kaip išsirinkti sėklas

Kas dieną šiltėjantis pavasario oras budina ne tik gamtą, bet ir sodininkus bei daržininkus. Šie pradeda galvoti, kokius augalus sodinti, kurias daržoves derėtų daiginti jau dabar, o kurios dar turi palaukti savo eilės ir, tik atėjus tinkamam laikui, įsitaisyti lysvėje. Tokie ir panašūs pavasario sėjos klausimai kankina ne vieną, o įvairių sėklų gausa apsisprendimo tikrai nepalengvina. Tad ką daryti? Kaip išsirinkti tinkamiausią variantą? Atsakymą į šį klausimą pateikia sėklų parduotuvė internetu „nojus.lt“.
Pataria profesionalai: kaip išsirinkti sėklas
© Shutterstock nuotr.

„Deluxe Garden“ sėklos kiekvienam, mėgstančiam sodą ir daržą

Daugiamečių skinamų gėlių ir kitokių augalų mėgėjus kviečiame susipažinti su prekės ženklais „PanAmerican Seed“ ir „Kieft Seed“. Augalų sėklos, pažymėtos šiais prekės ženklais, – tinkamas pasirinkimas tiek profesionaliam sodininkui, tiek pradedančiam balkono žalumynų augintojui, nes nereikalauja jokių specialių agrocheminių žinių. Yra didelis veislių pasirinkimas, augalams būdinga spalvų įvairovė, vešlumas. Kiekvienas gėlių mėgėjas ras sau tinkamą gėlę: darželinę petuniją, švelniažiedę eustomą, margaspalvę lobeliją, toreniją, našlaitę ir daug kitų.

„PanAmerican Seed“ – pasaulyje pirmaujanti kompanija, užsiimanti augalų veisimu. Ji yra pelniusi ne vieną tarptautinį apdovanojimą, pripažinta ir lydere augalų mokslo srityje. Pagrindiniai kompanijos siekiai – patikimumas, nuoseklumas ir kūrybiškumas. Todėl „PanAmerican Seed“ sėklos yra itin kokybiškos.

Kuo ypatingos „PanAmerican Seed“ ir „Kieft Seed“ sėklos?

Kiekvienas sodininkas žino, kad svarbiausia yra sėklos kokybė. Juk norisi sulaukti kuo didesnio derliaus ir gėrybėmis pradžiuginti aplinkinius. Tam, kad lūkesčiai virstų realybe, reikia žinoti, kokių savybių privalo turėti sėklos, kad atėjus laikui netektų nusivilti. Kompanijos „PanAmerican Seed“ sėkloms būdingos šios savybės:

paskatintas sėklų daigumas – tai dygimo skatinimas arba stimuliacija. Šio proceso esmė – daug greitesnis ir tolygesnis sėklų dygimas. Pasirinkus šios linijos sėklas, tikimybė, kad augalas neišdygs beveik lygi nuliui. Taigi nebereikės du ar tris kartus sėti to paties augalo ir eikvoti laiką bei pinigus;

sėklų granuliavimas – tai sėklos formos deformacija, kai pakeičiama sėklos forma, padengiant ją augimą skatinančiomis ir nuo ligų apsaugančiomis medžiagomis. Ši procedūra leidžia keisti sėklos dydį bei formą ir kartu pagerina patį sėjimo procesą. Granuliuotų sėklų daigeliai būna ne tik stipresni, bet ir daug atsparesni įvairioms ligoms. Nebereikia rūpintis papildomomis priemonėmis nuo kenkėjų ir ligų, kurios pasiglemžia didžiąją dalį derliaus;

sėklų apdorojimas – tai sėklos be žalingų sveikatai medžiagų. Sėklų apdorojimas yra procesas, kai sėklų paviršius padengiamas specialiu apvalkalu. Šis dangalas – tai standartinis fungicidų mišinys iš trąšos ir augimą skatinančios medžiagos. Jis tolygiai pasiskirsto ant visų sėklų, todėl, liečiant sėklas rankomis, sumažėja kenksmingumas sveikatai.

Sėklos juostoje – geriausias sėjos būdas

Dar viena „Deluxe Garden“ sėklų linijos naujovė – sėklos ant vandenyje tirpios juostos. Pagrindinis sėklų juostos pranašumas – didelis, gausus ir kokybiškas derlius. Sodinti daug paprasčiau, o daržovių priežiūra nebereikalauja tiek daug laiko. Pasėtos sėklos sudygsta vienodžiau, todėl daržovių beveik nereikia retinti. Pasėliai būna tvarkingi, tarpai tarp eilučių vienodi, todėl ravėti daržoves labai paprasta. Prieš klojant sėklų juostą, dirvą reikia palaistyti. Paklotą juostą užberti žemėmis ir vėl gausiai palaistyti. Esant pakankamam drėgmės kiekiui, sėklos sudygsta daug greičiau.

Pavasarinė sėja jau kviečia į laukus ir darželius, tad būtina pasirūpinti sėklomis ir pirmaisiais augalais. Nesvarbu, kur ketinate brandinti pirmuosius daigelius, – penkto aukšto balkone, jaukaus kiemo darželyje ar naujame šiltnamyje – derlius iš „Deluxe Garden“ sėklų bus kaip niekada gausus.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Neatrastas šiltnamio „perlas“, kurį užauginti labai paprasta (2)

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?

Planuojame daržą: ar verta pirkti ekologiškas sėklas (6)

Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.

Svarbiausi darbai ruošiant daržą: 5 svarbiausi žingsniai (14)

Turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių? Jums labai pasisekė! Tereikės žengti penkis esminius žingsnius ir galėsite atverti kelius į tikrą kiekvieno daržininko svajonę – daržą, kuriame derlius džiugins tarsi iš gausybės rago.

Tik žinodami šias gudrybes sulauksite gausaus derliaus (1)

Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ratus ruošk žiemą, o roges – vasarą“. Todėl kiekvienas geras daržininkas žino, kad ruoštis naujam sezonui pradėti reikia jau dabar. Štai dešimt taisyklių, kurias turėtų prisiminti visi, kurie nori sulaukti gausaus derliaus.

Pomidorų ir paprikų sodinimas — sezonui ruošiamės iš anksto (2)

Praūžęs didžiųjų metų švenčių maratonas greitai skelbs sėjos pradžią. Ir nors pavasaris dar negreitai džiugins saulės spinduliais, tačiau jau dabar verta pamąstyti apie ankstyvųjų, ilgos vegetacijos daržovių sodinimą. Kada ir kaip sodinti skaniąsias paprikas ir populiariuosius pomidorus pataria UAB „Nojus“.

Apsilankymas medelyne, kurį saugo žąsys

Viename didžiausiame Dzūkijos regiono šeimos medelyne auginama didžiulė įvairovė beveik 600 taksonų (skirtingų pavadinimų rūšių ir veislių) dekoratyvinių augalų: spygliuočių, lapuočių, vijoklinių ir daugiamečių gėlių, tinkamų auginti Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Apie medelyno naujoves – retus įdomius augalus bei žąsų panaudojimą augalų priežūrai pasakoja medelyno įkūrėjas Tomas Panka.

Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį (5)

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.

Idealaus česnakų auginimo ir laikymo paslaptys (25)

Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios.

Kokie sodo ir daržo darbai dar liko?

Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše. Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį?

Pomidorų veislės, kurios visuomet džiugins derliumi (62)

„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, - pasakojo Vytautas Pėstininkas per dešimtąją pomidorų augintojų šventę, kuri vyko Alytuje.

Kaip lysves paruošti rudeniui

Ruduo yra didžiausias darbymetis daržininkams – nurenkamas derlius, žemė ruošiama žiemai, kai kurios kultūros sėjamos prieš žiemą. Pataria, kokius darbus reikia nudirbti darže rugsėjo pabaigoje – spalį.

Gudrybės, padėsiančios sėkmingai užbaigti pomidorų auginimo ciklą (10)

Patyrę daržovių augintojai žino, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai – viena iš paskutinių galimybių sulaukti pomidorų derliaus, todėl dar šį mėnesį svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius dalykus. Vienas iš jų – pomidorų lapų skynimas. Kaip ir kada geriausia tai daryti, pataria agronomas Nerijus Rakickas.

Kodėl geriau svogūnus sodinti prieš žiemą (30)

Svogūnus augina turbūt visi sodininkai. Tik vieniems tai sekasi geriau, kitiems blogiau. Nepriklausomai nuo to, ne visi žino, kad svogūnus kur kas geriau sodinti prieš žiemą.

Sezono aktualijos: daržo alternatyva

Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir privalomas kraštovaizdžio dizaino atributas. Tik vėliau pradėta grupuoti augalus, o nevalgomus imta vadinti dekoratyviaisiais. Tinkami naudoti maistui dekoratyvumo statuso neteko, ir turėjo prabėgti nemažai laiko, kol vėl jį atgavo. Ilgainiui pastebėta, kad daržovių, prieskoninių žolių grožis išryškėja auginant jas vazonuose – augalų dailumą atskleidžia indai, įvairiausios jų derinimo ir pačių sodinių komponavimo galimybės.

Cukinijos – kaip auginti ir prižiūrėti, kad derlius džiugintų visuomet

Šiuo metu cukinijos – plačiai auginamos daržovės. Šviežias cukinijas galima dėti į salotas arba supjaustytas pailgomis riekelėmis naudoti su pavilgais, padažais. Jaunų cukinijų vaisius rekomenduojama suvartoti per savaitę, o didesnius (16-22 cm) galima laikyti apie 4 savaites. Geriausiai išsilaiko 22-26 cm ilgio vaisiai, nors fiziologiškai jie dar nėra subrendę ir jų odelė per minkšta. Žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau, negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami.