Kaip laistyti ir tręšti pomidorus

(1)

Turbūt sunku rasti mūsų krašte labiau mėgstamas daržoves už pomidorus ir agurkus. Jiems nėra lygių nei žiemą, nei vasarą – nei lysvėse, nei stiklainiuose. Kasmet vasaros sezono įkaršty kyla klausimai, kiek kartų laistyti, ar dažnai tręšti, kad derlius būtų gausus.

Kaip laistyti pomidorus

Dažnai tenka matyti sodininkus, vandeniu iš žarnos liejančius visus augalus iš eilės. Bet nereikia persistengti, reikia žinoti, kas patinka pomidorams, ko jiems reikia, kokioje terpėje jie geriausiai auga.

Ką reikėtų žinoti

Pomidorams nepatinka sausra, taip pat nepatinka ir per didelė drėgmė. Geriausia, kad žemė po krūmu būtų 85 – 90 proc. drėgnumo, o oro drėgmė – apie 50 proc., t. y. kad būtų šilta, sausa, bet dirva pakankamai drėgna. Liaudyje sakoma: „Pomidorams patinka, kad galva būtų sausa, o kojos šlapios.“ Jei drėgmės nepakanka, suglemba lapai, susiraito pumpurai, žiedai gali imti byrėti. Jei drėgmės per daug, pomidorai pradeda sirgti, o neprinokę vaisiai byra ir juoduoja.

Svarbu teisingai laistyti. Pasodintus pomidorus gausiai palieja, pasui 2 – 3 dienas nelaisto (galima ir ilgiau), paskui gausiai laisto 1 – 2 kartus per savaitę, tiesa, atsižvelgiant į rūšį ir orą. Žemiems jauniems krūmams pakaks po 2 – 3 litrus, užaugusiems krūmams reikės ne mažiau nei 10 litrų. Daugelis sodininkų apskritai pataria laistyti kas 5 – 7 dienas net karštu oru. Galiausiai reikia įvertinti situaciją – jei lapeliai apvytę, einame ir laistome.

Pomidorus geriausia laistyti anksti ryte, prie šaknų. Vandeniui susigėrus, dirvą reikia papurenti.

Geriausia laistyti pastovėjusius, sušilusiu vandeniu. Puiku, jei turite baką, kurį galima nudažyti juodai, kad vanduo saulėje geriau įšiltų. Jei laistysite pomidorus šaltu vandeniu ant lapų – derlius bus perpus mažesnis. Idealus variantas – laistymas po truputį. Puiku, jei galite įrengti tokią laistymo sistemą.

Kaip tręšti pomidorus

Trys paplitusios nuomonės:

-3 kartus vasarą,

-4 kartus per sezoną,

-reguliariai, kas 2 savaites.

Spręsti teks patiems šeimininkams. Žinoma, yra normos, į kurias reikėtų atsižvelgti.

Ką reikėtų žinoti

Azotinės trąšos labai stipriai stimuliuoja žalumo augimą, todėl vaisiai noks lėčiau. Taigi nepatartina berti azoto į pirmą tręšimą.

Fosforo ir kalio trąšas patartina rinktis, jeigu norite pomidorų, kuriuose mažai nitratų.

Iš kalio trąšų geriausios – pelenai arba kalio sulfatas. Chloruotas kalis tik pakenks – chloro pomidorai nemėgsta.

Iš mikrotrąšų pomidorams svarbiausias magnis ir boras. Boro ypač reikia žydėjimo metu (jei žiedai byra, reiškia trūksta boro. Pakanka 1 – 2 kartus apipurkšti lapus ir žiedus boro rūgšties tirpalu (1 g 1-am l vandens)).

Organinės trąšos. Paukščių išmatų, karvių mėšlo tirpalas, rauginta žolė. Kompostu ir mėšlu pomidorus galima mulčiuoti – bus du viename: ir patręš, ir apsaugos nuo ligų.

Keturi trąšų receptai

1. 10 l vandens reikia 0,5 l karvių mėšlo raugo + 1 šaukšto nitrofosfato (po 0,5 l kiekvienam krūmui).

2. 10 l vandens – 0,5 l paukščių mėšlo + 1 šaukštas superfosfato + 1 šaukštelis kalio sulfato (po 0,5 l krūmui).

3. 10 l vandens – 1 šaukštas kalio humato + 1 šaukštas nitrofoskos (5 l 1-am kvadratiniam metrui).

4. 10 l vandens – 1 šaukštas superfosfato (10 l 1-am kvadratiniam metrui).

Kokteilis „Stebuklingas balzamas“:

Kibiras karvių mėšlo raugo, 1 kastuvai pelenų, 2 kg mielių, 3 l išrūgų 4 – 5 l žalių dilgėlių.

Komponentus sudėti į 200 l talpą, įpilti vandens ir palikti stovėti 2 savaites.

Reikės 1 l kokteilio krūmui, lieti kas 7 – 10 dienų po šaknimis.

Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis