Ar mobilūs ir atviri baldai – virtuvės ateitis?

Šiemet prestižiniame pasaulio dizaino konkurse „iF Design Award“ specialiu prizu buvo apdovanotas Poznanės Menų universiteto studentės Barbaros Stelmachowskos virtuvės projektas „Kitchen Zero“. Dizainerė komisijos palankumo sulaukė už modulinę, lengvai transformuojamą, atvirą virtuvės baldų sistemą, kurią be didesnių pastangų galima pastatyti bet kur, o maistą ruošti ne tik namuose, bet ir, tarkim, gamtoje ar parke. Ar XXI amžiuje tokie mobilūs ir atviri virtuvės baldai kaip „Kitchen Zero“ gali pakeisti įprastus baldus su uždaromis spintelėmis? Greičiausiai dar ne.
Ar mobilūs ir atviri baldai – virtuvės ateitis?
© Gamintojo nuotr.

Atviros ir mobilios virtuvės įprastinių dar nepakeis

Mobilios virtuvės idėja dizaino pasaulyje sklando jau ne vieną dešimtmetį. 1998 metų Milano baldų parodoje tuo metu mažai kam žinomas, o šiandien – vienas garsiausių pasaulio dizainerių prancūzas Ronanas Bouroullecas atkreipė italų baldų kompanijos „Cappellini“ vadovo Giulio Cappellinio dėmesį su mobilios virtuvės projektu „Disintegrated kitchen” (Cuisine désintégrée). Ir nors „Disintegrated kitchen” padėjo dizaineriui išgarsėti visame pasaulyje ir pradėti sėkmingą tarptautinę karjerą, šis koncepcinis modelis taip ir nepasiekė serijinės gamybos.

Mobilias, atviras virtuves lengva transportuoti, jas galima pastatyti ir ankštame būste, tačiau ruošti maistą nėra itin patogu. Nors atvirose virtuvėse reikalingi produktai ar įrankiai yra po ranka ir nereikia darinėti spintelių, tačiau paprastai tokios virtuvės gana ankštos, labiau primena prekybinį prekystalį, o sandėliavimo galimybės gana ribotos.

Vis dėlto, kai kurie virtuvės baldų gamintojai ir šiandien siūlo itin minimalistinių ir atvirų virtuvės baldų sistemų. Tarkim, prieš porą metų nemažo dėmesio sulaukė kompanijos „Valcucine“ virtuvė baldai „Meccanicca“.

Bet greičiausiai virtuvės baldų dizaino madas vis dar diktuos bendros interjero dizaino tendencijos. Nusitrynus ryškioms riboms tarp skirtingų namų zonų virtuvės baldai skirti ne tik maisto ruošimui, bet ir yra vienas svarbiausių visų namų interjero elementų. Šių metų Milano baldų parodos „iSaloni“ teminės virtuvės baldų ekspozicijoje „Eurocucina“ žymiausi pasaulio dizaineriai ir gamintojai daugiausia dėmesio skyrė virtuvės baldų išplanavimui, balanso tarp atvirų lentynų ir uždarų spintelių paieškoms, o virtuvės baldų fasadus siekė išnaudoti kaip itin svarbų stilistinį ir emocinį interjero akcentą.

Blizgūs paviršiai vis dar madingi, bet jau ne tokie populiarūs

Kad projektuojant virtuvę labai svarbus tinkamas išplanavimas, kokybiškų medžiagų parinkimas ir virtuvės spintelių fasadai pritaria ir baldinių medžiagų ekspertai. Pasak UAB „Termopalas“ projektų vadovės Kristinos Zudenkovaitės, rinkdamiesi baldines medžiagas, spalvas ir faktūras žmonės nebėra tokie inertiški ir kategoriški. „Tarkim, dar prieš porą metų virtuvėje karaliavę blizgūs paviršiai nepraranda populiarumo, ypač jei reikia vizualiai praplėsti erdvę, tačiau klientai labiau domisi medžiagų naujovėmis, konsultuojasi ne tik su dizaineriais, bet ir medžiagų pardavėjais, kurie seka naujausias tendencijas ir gali pasiūlyti skirtingų medžiagų, įvairiausių spalvų ir faktūrų paviršių“, – sako K. Zudenkovaitė.

Tarp madingiausių pašnekovė pamini matines spalvas, įvairių natūralių medžiagų, tokių kaip tekstilės, metalo ar betono imitacijas. Tarp populiariausių baldinių medžiagų pozicijų neužleidžia MDF, natūralus lukštas, baldinis linoleumas. K. Zudenkovaitė sako, jog rinkdamiesi medžiagas žmonės atkreipia dėmesį ne tik į medžiagų savybes, spalvų ir raštų įvairovę, bet ir sudėtį. „Tarkim, jau gaminamas MDF, kurio sudėtyje visiškai nėra formaldehidų, ir kai kuriems klientams tai itin svarbu“.

Atkreipti dėmesį pašnekovė rekomenduoja į aukšto slėgio laminatą (HPL) ir kompaktinį aukšto slėgio laminatą. „Aukšto slėgio laminatą šiuolaikinės technologijos pakeitė neatpažįstamai, - pasakoja K. Zudenkovaitė. – Ši medžiaga itin patraukli dėl savo patvarumo, paprastos priežiūros, itin gausios spalvų ir raštų įvairovės“. Pašnekovė pastebi, kad lietuviai atranda ir užsienyje itin populiarų kompaktinį aukšto slėgio laminatą, dažniausiai vadinamą tiesiog „kompaktu“. „Ši medžiaga pirmiausia užsirekomendavo dėl atsparumo drėgmei, chemikalams, unikalių higienos ir priežiūros savybių“, – pasakoja K. Zudenkovaitė. Dėl išskirtinių savybių kompaktas vis drąsiau naudojamas ne tik virtuvės spintelių, bet ir stalviršių gamybai. „Taip, klientai nustemba sužinoję, kad kompaktas tinka ir stalviršiui, – šypsosi K. Zudenkovaitė. – Kompaktas nėra toks pretenzingas kaip natūralus ar dirbtinis akmuo, gali būti labai plonas, bet išlieka ir ypač tvirtas“. Kompaktinio aukšto slėgio laminato storis gali svyruoti nuo 3 iki 25 mm, tačiau stalviršiui užtenka ir vos 10 mm storio kompakto. Pasak K. Zudenkovaitės, tokio storio stalviršis visai virtuvei suteikia papildomos elegancijos ir visiškai netikėtą vizualinį efektą.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Ankštai, bet patogiai: kaip sumaniai įsirengti mažą virtuvę (3)

Sutaupyti vietos virtuvėje ne taip ir sudėtinga. Jums padės šiuolaikiniai interjero sprendimai ir buitinės technikos naujovės. Deja, statistinė virtuvė mūsų kraštuose nėra įspūdingo dydžio. Jei pavyko sutalpinti stalą ir visą reikalingą buitinę techniką – tai jau didelis pasiekimas.

Svajonių virtuvė: kaip išsirinkti tinkamus baldus?

Virtuvė – kiekvienų namų širdis. Mėgstantys gaminti joje praleidžia didžiąją dalį savo laisvalaikio, na, o tie, kurie nelabai žavisi šiuo procesu, tikrai neatsispiria paskanauti rezultatų. Siekiant, kad patiekalai būtų kuo geresni ir greitesni, labai svarbu patogi ir darbui tinkama erdvė. Teoriškai virtuvės baldų pagrindinė savybė labai panaši į maisto – funkcionalumas, tačiau maistas turi ir kitą, emocinę savybę – skonį, todėl perkant baldus virtuvės kambariui nereiktų pamiršti ir to. Pateikiame kelis patarimus, kurie padės susikurti patogią ir įkvepiančią erdvę Jūsų skaniesiems šedevrams.

Virtuvės interjero elementai, kurie niekada neišeis iš mados (8)

Kaip ir drabužių madoje, taip ir interjero dekore yra tam tikrų daiktų, kurie ilgainiui praranda savo pradinį žavesį ir prašosi pakeičiami. Bet yra ir tokių interjero elementų, kurie niekada neišeina iš mados. Štai septyni virtuvės dekoro elementai, kurie atlaikys laiko ir tendencijų kritikų išbandymą.

3 netradicinės virtuvės idėjos (2)

Įsirenginėdami virtuvės zoną norime, kad ji būtų funkcionali ir stilinga. Kviečiame apžiūrėti keletą įdomių idėjų iš žurnalo „Mano namai“ archyvų, kuriuose – originalūs interjero dizainerių sprendimai.

Virtuvė bendroje erdvėje: už ir prieš (58)

Anokia čia naujiena – sujungta virtuvės ir svetainės erdvė. Turbūt visi naujos statybos būstai dabar projektuojami su bendromis valgomojo, virtuvės ir svetainės zonomis. Tačiau pasigirsta nuomonių, kad gal ir be reikalo buvo imtasi tokios buto pertvarkos. Apsvarstykime dar kartą visus „už“ ir „prieš“.

Virtuvė, atvira visiems

Laikai, kai virtuvė buvo tarsi pagalbinė patalpa, kurioje tik gamindavome maistą ir į kurią neįsileisdavome svečių, jau praėjo. Šiuolaikinės tendencijos virtuvės paskirtį apvertė aukštyn kojomis. Dabar mums svarbu ne tik patogumas, bet ir stilingas šios patalpos baldų bei buities technikos dizainas!

Ar mobilūs ir atviri baldai – virtuvės ateitis?

Šiemet prestižiniame pasaulio dizaino konkurse „iF Design Award“ specialiu prizu buvo apdovanotas Poznanės Menų universiteto studentės Barbaros Stelmachowskos virtuvės projektas „Kitchen Zero“. Dizainerė komisijos palankumo sulaukė už modulinę, lengvai transformuojamą, atvirą virtuvės baldų sistemą, kurią be didesnių pastangų galima pastatyti bet kur, o maistą ruošti ne tik namuose, bet ir, tarkim, gamtoje ar parke. Ar XXI amžiuje tokie mobilūs ir atviri virtuvės baldai kaip „Kitchen Zero“ gali pakeisti įprastus baldus su uždaromis spintelėmis? Greičiausiai dar ne.

PRIEŠ ir PO: mažos virtuvės atgimimas Vilniuje už 5 tūkst. eurų (60)

Dizainerei Dianai Kenstavičiūtei teko susidoroti su gan dažnai pasitaikančiu iššūkiu, tačiau visuomet keliančiu galvos skausmą – kaip įrengti ir prikelti naujam gyvenimui mažą virtuvę. Jos plotas tesiekė 6,5 kv.m.

Paruoštukas virtuvės planavimui: pagrindiniai elementai, užtikrinantys funkcionalumą ir patogumą (3)

Planuojant virtuvę naujame bute ar renovuojant seną butą, geriausiu atveju žinome, kokio stiliaus ar spalvų apdailos ir baldų norime, tačiau to neužtenka. Labai svarbu visų pirma išsiaiškinti, kas turi būti virtuvėje, kad ji tarnautų žmogui, o ne atvirkščiai, kad ja būtų patogu naudotis ir naudotis šia erdve pagal savo poreikius. Pasidalinsime su jumis svarbiausiais niuansais, kuriuos išsako dizaineriai, architektai ir kiti šios srities specialistai.

7 paprasti būdai suteikti virtuvei prabangos (7)

Virtuvė – tai patalpa, kurioje erdvės suasmeninimo pastangos labiausiai pastebimos, nes virtuvės komplektai paprastai būna standartinių dydžių ir tipinių pavidalų. Kitaip tariant, virtuvė dažnai atrodo nuobodokai, tačiau ją galima pagyvinti pasitelkus keletą gudrybių.

6 būdai įkvėpti gyvybės baltai virtuvei (1)

Jei manęs kas paklaustų, ką rašant apie interjerą sunkiausia apibūdinti, atsakyčiau, kad greičiausiai baltą sterilią virtuvės zoną: ji tobulai prisitaikiusi, kartais atrodo nepastebima, tad lyg ir nėra ką pasakyti... Bet peržiūrėdama ne vieną dešimtį nuotraukų supratau, kad balta spalva vizualiai užmaskuota buitinė virtuvės paskirtis dar nereiškia, jog čia nepamatysime originalių architektūrinių ar interjero dekoro sprendimų. Jie būtini, kad namai neatrodytų beveidžiai.

Dizainerė pataria, kaip įrengti virtuvę iki 10 kv.m. (16)

Kaip funkcionaliai ir estetiškai įsirengti mažą, standartinio tipo virtuvę? Tai gali atrodyti nemenkas iššūkis, tačiau vadovaujantis profesionalių dizainerių patarimais ir pasitelkus šiek tiek kūrybiškumo – lengvai išsprendžiamas. Svarbiausia žinoti, kad mažoms, iki 10 kv.m., virtuvėms galioja kiek kitokie principai nei didelėms ir erdvioms.

Valgomojo dekoravimo kasdienai ir šventinėms progoms idėjos

Pasisemkite idėjų, kaip papuošti valgomąjį išskirtinei progai ir kaip jį dekoruoti kasdienai.

7 negirdėti patarimai, kaip palaikyti švarą ir tvarką virtuvėje (26)

Pateikiame kelias gudrybes, kurios padės užtikrinti nepriekaištingą švarą, tvarką ir malonų kvapą virtuvėje.

Išsamiai apie tai, kaip įsirengti virtuvę mažoje patalpoje (3)

Senų, sovietinių laikų statybos namų gyventojai yra priversti taikstytis su nepatogia ir maža virtuve. Žinoma, kai kurie šeimininkai nekreipia dėmesio į diskomfortą, bet jei miniatiūrinė patalpa tampa nuolatiniu nepasitenkinimo ir susierzinimo objektu, reikia skubiai kažką keisti. Juk virtuvė yra kulinarinių šedevrų kūrimo erdvė, o jei kuriame prislėgti, tai neabejotinai atsiliepia maisto skoniui ir kokybei.