Rugpjūčio mėnesio žurnale „Mano Namai“: netikėtas sprendimas lofte ir kitos dizaino pamokos

Žurnalo „Mano Namai“ rugpjūčio numeryje rasite, kaip visada, gerų idėjų įsirengiant būstą ir dar daug vasaros malonumų gamtoje, toliau nuo miesto, ten, kur galima nieko neveikti ar daryti tai, kas miela širdžiai, kur aplinka skleidžia jaukią šilumą, o rugpjūčio nakties danguje spindi milijonai žvaigždžių.

Vasara užmiestyje

Šeimos poilsio namai ežero pakrantėje

Sklypą ant ežero kranto architektės Astos Kazlauskienės šeima pavertė jaukia šeimos poilsio vieta: puikus vaizdas į ežerą, kalvoje paslėpta pirtelė ir žemyn krintantis krioklys, erdvus rąstinis namas ir jaukus interjero dekoras.

Erdvus dviejų aukštų namas su garažu pastatytas ant senų sklype buvusių pamatų, iš esmės lėmusių pastato planinę struktūrą ir padiktavusių funkcinių zonų išdėstymą bei terasos dydį. Medžiagas namui statyti šeimininkai rinkosi atsižvelgdami į sklypo aplinką: jis nusidriekęs palei ežerą, apsuptas miško, o šalia nėra jokių kitokių pastatų ar gyvenvietės, tad natūraliai buvo pasirinkta modernaus dviaukščio rąstinio namo koncepcija su terasa ir dideliais, į ežerą žvelgiančiais langais.

Anonsas
Anonsas
Žurnalas "Mano namai"

Dideli kalvoje paslėptos pirties langai nukreipti į ežerą, todėl poilsiaujant čia įrengtoje poilsio zonoje galima stebėti ežerą ar mėgautis palei pirtį suformuoto stilingo ir spalvingo kraštovaizdžio dizainu, kuriam žavesio suteikia nuo stogo krintantis krioklys bei jaukiai čiurlenantis upelis.

Anonsas
Anonsas
Žurnalas "Mano namai"

Didelėje, šviesioje ir patogioje pirmojo aukšto erdvėje architektė pritaikė jaukų žemiškų spalvų koloritą. Visoje erdvėje buvo paliktos neuždengtos natūralių rąstų sienos – balintu impregnantu padengti rąstai tapo ryškesnių interjero akcentų šviesiu fonu. Daugelis jų į šeimos užmiesčio namą atkeliavo ne iš karto ir ne atsitiktinai – keliauti mėgstantys šeimininkai interjerą puošia originaliais ir egzotiškais iš užsienio kraštų parsivežtais aksesuarais, autentiškomis detalėmis, ryškiaspalviais etnografinių motyvų rankų darbo kilimais ir net baldais. 

Anonsas
Anonsas
Žurnalas "Mano namai"

Nuotraukos – Augio Narmonto. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – architektė Asta Kazlauskienė.

Interjeras/ Geros idėjos

Šviesos ir laisvės pojūtis bute-palėpėje

Užupyje, šalia garsiojo Angelo, renovuotame name įrengtame palėpiniame bute interjerą kūrusi jo savininkė ir projekto autorė Danutė Buckutė–Ambrazaitienė, atsižvelgdama į vietos ir erdvės išskirtinumą, palėpės interjerui dekoruoti pasirinko universalų skandinavišką stilių.

Siekiant išnaudoti aukštas (daugiau nei 4 m) lubas, palei vieną sieną buvo sumontuota maždaug 4 m² antresolė, po kuria įrengta virtuvės zona. Nuo prieškambario į antresolę veda lakoniško dizaino ąžuolinių pakopų laiptai, paįvairinantys atvirą erdvę ir sukuriantis dinamikos pojūtį. Bendrojo kambario viduryje, ties dideliais langais, įkomponuota svetainės zona. Jos pagrindiniu akcentu tapo funkcionali skandinaviško dizaino sofa, pabrėžianti stilistinę interjero koncepciją.

Visoms buto sienoms dažyti parinktas baltas koloritas, tačiau erdvė dėl to neatrodo sterili ar nuobodi – palėpės formos ir pro langus sklindanti šviesa ant sienų savaime sukuria skirtingų atspalvių niuansų ir išryškina vis kitokius kampus bei plokštumas. Norėdama vizualiai užmaskuoti palei sieną po antresole suformuotą atvirą virtuvės zoną, projekto autorė jai dekoruoti taip pat parinko baltą atspalvį.

Nuotraukos – Augio Narmonto. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – Danutė Buckutė-Ambrazaitienė.

Interjeras/Geros idėjos

Netikėtumo efektas lofto erdvėje

Projektuodama lofto tipo butą, dizainerė stengėsi sukurti netikėtumo efektą: naudojo neįprastas apdailos medžiagas, ryškiaspalvius akcentus, pritaikė dinamišką geometrinių formų žaismą.

Atsižvelgiant į pastato išskirtinumą , buvo siekiama sukurti šiuolaikišką, išgrynintų architektūrinių formų, detalėmis ir spalvomis neperkrautą gyvenamąją erdvę. Norėdama išgauti gruboko, loftams būdingo stiliaus įspūdį, Indrė Sunklodienė interjerui dekoruoti parinko baltą koloritą, suderintą su pilkais bei juodais fragmentais, – šie pagyvinti išraiškingais garstyčių spalvos akcentais, o netikėtumo pojūtį sukūrė industrinėje erdvėje pritaikiusi tradicinio eglutės rašto natūralaus ąžuolo grindų dangą.

Anonsas
Anonsas
Žurnalas "Mano namai"

Šeimininkų miegamojo spalvinį sprendimą nulėmė sienų dekoras – ryškiai mėlyni raštuoti tapetai: jais išklijuota siena, palei kurią pastatyta lova. Nenorėdama, kad dekoro elementai konkuruotų tarpusavyje, kitas detales dizainerė parinko ramesnio, neutralaus kolorito: čia įkomponuota šokoladinio atspalvio šiuolaikiško dizaino lova su aukštu minkštu galvūgaliu, langai papuošti lininėmis šviesiomis užuolaidomis, pritaikyti kiti rusvi ar balti akcentai.

Nuotraukos – Leono Garbačausko. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – interjero dizainerė Indrė Sunklodienė.

Dizaino pamokos

Suburianti misija: 12 valgomojo stalo komponavimo idėjų

Solidūs gamintojai reklamuodami baldus labai dažnai „eksploatuoja“ didelį valgomojo stalą? O juk atrodo, kad jis – ne pats tinkamiausias pasirinkimas dizainerių išmonei atsiskleisti: eksperimentuoti su šio baldo forma, aukščiu, siluetu, medžiagomis galimybės gan ribotos. Bet emociškai tai labai reikšmingas interjero elementas. O geroms emocijoms skleisti svarbu ir harmoninga valgomojo kompozicija, ir tinkama stalo vieta.

Vienijanti paskirtis: valgomojo misija (gal per skambiai pasakyta, bet ši namų vieta tikrai tokią atlieka...) kartais gali būti įprasminta labai netikėtais sprendimais. Sienelė, prie kurios pastatytas valgomojo stalas, nudažyta juodais matiniais mokyklinėms lentoms skirtais dažais. Prie stalo susėdusi šeima mėgsta žaisti įvairius stalo žaidimus, o rezultatus rašo kreida tiesiog ant sienos. Ant jos pakanka vietos ir įvairiems priminimams. (Interjero autorė – architektė Justė Žibūdienė.)

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Namų virtuvė

Kitokiam skoniui: pagardai

Pagardams skanauti šaukšto neprireiks, pakaks šaukštelio – jie pikantiško skonio, aštroki. Ir labai pakeičia, papildo įprastus valgius.

Raudonųjų svogūnų pagardas

Labai skanu su mėsos patiekalais, kepenėlių paštetais arba baltos duonos skrebučiu ir ožkų sūriu. Perskaičius receptą gali kilti klausimas, ar tikrai reikės tiek skysčių. Taip, tikrai, pamatysite.

Anonsas
Anonsas
Žurnalas "Mano namai"

Paruošite maždaug 0,5 l.

Reikės:
2 kg raudonųjų svogūnų (nuluptų)
350 ml raudonojo vyno acto
200 ml porto
750 ml sauso raudonojo vyno
140 g sviesto
140 g rudojo cukraus
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
4 česnako skiltelių
1 šaukšto šviežio raudonėlio (sukapoto)
trupučio aitriosios paprikos
1 šaukštelio druskos

Kaip ruošti
Plonai pusžiedžiais supjaustykite svogūną, smulkiai sukapokite česnaką ir suberkite į didelėje keptuvėje storu dugnu įkaitintą aliejų bei sviestą. Medine mentele pamaišydami kepkite ant smarkios ugnies 2-3 min., kol svogūnai pasidengs sviestu. Tada užberkite cukrų, druską, raudonėlį, aitriąją papriką ir išmaišykite. Karštį sumažinkite iki nesmarkaus ar silpno. Kartas nuo karto pamaišydami neuždengtą kepinkite 40-50 min. Per tą laką svogūnai suminkštės ir karamelizuosis.
Prie svogūnų supilkite vyno actą, portą ir vyną, viską išmaišykite. Karštį padidinkite iki smarkaus. Maišydami kaitinkite apie 30 min., arba kol skysčio trečdaliu sumažės. Pagardas bus paruoštas, kai bus tokio tirštumo, jog mentele perbraukus per keptuvės dugną liks takelis. Palikite jį keptuvėje atvėsti. Tada sudėkite į stiklainius. Laikykite šaldytuve iki 3 mėn.

Patiekalus gamino ir fotografavo Giedrė Barauskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis