Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės

 (30)
Kol Lietuvoje – tingus ir niūrus sausis, kviečiame pasidairyti ir nusižiūrėti idėjų po namus kitur, šįkart – Italijos Umbrijos regione, kur pasaulyje žinoma dizainerė Paola Navone suprojektavo įspūdingą interjerą sename, kone prieš du šimtus metų statytame buvusios gamyklos pastate. Čia visos funkcinės zonos suformuotos didžiulėje aukštoje, baltai dekoruotoje patalpoje su 52 langais, todėl atrodo, lyg erdvė niekada nesibaigia.
Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Objekto dosjė:
Tipas – rekonstruotas prieš 200 metų statytas industrinės paskirties pastatas.
Vieta – Umbrija, Italija.
Plotas – per 1600 m2.
Patalpos aukštis – iki 9 m.
Gyventojai – 2 suaugusieji.
Interjero projekto autorė – dizainerė Paola Navone.

Iš pirmo žvilgsnio net nepamatytume, kad ištaiginga erdvė kadaise buvo šilko gamykla ar tabako sandėliu: dizainerė Paola Navone suprojektavo visavertį gyvenamąjį būstą su visomis šeimininkams būtinomis funkcijomis. Retai privačius interjerus kurianti dizainerė šįkart priėmė iššūkį įrengti namus unikaliame senoviniame pastate, kuriame yra tik vienas didžiulis kambarys su 52 langais. Siekiant išsaugoti šį nesibaigiančios erdvės efektą, buvo pasirinkta atvirų funkcinių zonų interjero koncepcija. Baltai dažytame fone su dūminto ąžuolo grindimis suformuota svetainės zona su stilinga, dizainerės sukurta sofa ir vintažiniais industrinio stiliaus staleliais, greta – valgomasis, kuriame įkomponuoto stalo ir šviestuvų proporcijos atitinka didžiulės erdvės mastelį, tačiau išsaugo lengvumo pojūtį.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Valgomojo zoną iš bendros erdvės išskiria į ąžuolinę dangą įterptų šešiakampių plytelių kompozicija, šioje vietoje sukurta tam, kad pabrėžtų įspūdingą 11 metrų ilgio stalą, pagamintą iš tūkstančių metų senumo tradicinės Naujosios Zelandijos kauri medienos.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.
Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Iš prieškambario į bendrąjį kambarį palyti palei sieną išrikiuoti atsirėmusio į sieną žmogaus siluetą primenantys originalūs „Design House Stockholm“ šviestuvai.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Didžiulėje erdvėje įkomponuoti stalo išskirtinumą pabrėžia ir kiti elementai – masyvių, bent lengvų šviestuvų su balto audinio gaubtais kompozicija, stilingų skirtingo dizaino kėdžių ansamblis.

Siekiant šiek tiek nukreipti dėmesį nuo ne itin išvaizdžių medinių konstrukcinių sijų, kurių nebuvo galima pašalinti, ir sukurti jaukesnę atmosferą bendrajame kambaryje, per visą jo perimetrą buvo suprojektuotas atviras balkonas – maždaug 1,2 pločio metalinės konstrukcijos, ąžuolinėmis lentomis išklotas takas, nuo kurio visas bendrasis kambarys matomas kaip ant delno. Vienoje pusėje jis praplatėja ir suformuoja nedidelę aikštelę – čia buvo įrengta židinio zona su įspūdingu pakabinamoju židiniu ir dviem stilingais projekto autorės sukurtais krėslais. Kitoje tako pusėj, virš virtuvės ir prieškambario zonos, šeimininkų pageidavimu įrengta didelė biblioteka ir darbo kambarys.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Aukštos dvišlaitės lubos, baltai dažytos visos sienos ir medinės sijos, pro daugybę didelių langų krentanti natūrali dienos šviesa interjere sukuria niekada nesibaigiančios erdvės efektą.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Jauki poilsio aikštelės kompozicija antresolėje: prie modernaus židinio įkomponuoti projekto autorės sukurti krėslai.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Dveji simetriškai abipus perėjimo į miegamojo zoną suprojektuoti medinių, į sieną įleistų pakopų laiptai tarsi paslėpti už ažūrinės perforuoto metalo sienelės, dar labiau pabrėžiančios industrinę interjero prigimtį.

Greta valgomojo po antresolės perdanga suformuota virtuvė – kone vienintelė uždara šių namų patalpa. Tokį sprendimą pasiūlė projekto autorė, tikindama, kad praktiškiau gaminti maistą uždaroje virtuvėje – taip po namus nesklinda kvapai. Tačiau nepaisant to jai pavyko ir virtuvėje sukurti lengvos, atviros erdvės pojūtį, nes nuo bendrojo kambario ši zona buvo atskirta metaline pertvara su stiklinių langų eile. Nors ši virtuvė įrengta labai paprastai, tačiau yra labai funkcionali: čia įkomponuota profesionali buitinė technika, o atvirose, bendrą stilistiką atitinkančiose lentynose yra daug vietos susidėti indus ir produktus.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Išsikišę už turėklų skirtingo ilgio balkono grindų lentų galai sukuria žaismingą, dinamišką įvaizdį, padeda išengti pernelyg tvarkingos erdvės įspūdžio ir puikiai dera sename industriniame pastate.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Virtuvės grindims iškloti panaudotos tokios pačios šešiakampės plytelės kaip ir valgomajame pagyvina erdvę, suteikia jai dinamikos. Juodais lentų dažais nudažyta siena puikiai atstoja priminimų lentą.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.
Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Nors virtuvė įrengta uždaroje patalpoje, pavyko išvengti atskirtumo jausmo ar mažos erdvės įspūdžio, nes buvo suprojektuota pertvara su dideliais langais, pro kuriuos matyti visas bendrasis kambarys.

Galinėje pastato dalyje už bendrojo kambario suformuota šeimininkų privačioji erdvė – atviras miegamasis ir vonios kambarys. Norėdama industrinėje erdvėje sukurti lengvumo, romantikos ir elegancijos pojūtį projekto autorė prie baltai dažytų senų plytų derino lengvai besiplaikstančias indiškos medvilnės užuolaidas – jos vizualiai atskyrė vonią nuo likusios erdvės. Šiek tiek egzotikos čia įlieja originalios raštuotos marokietiško dizaino Paolos Navone sukurtos plytelės. Tačiau pagrindinis dėmesys atitenka įspūdingai klasikinių formų, balto blizgaus paviršiaus voniai – ją garsiam vonios įrangos gamintojui „Ceramica Flaminia“ taip pat sukūrė interjerą buvusioje senoje gamykloje projektavusi dizainerė.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Įspūdingo dizaino vonia įkomponuota įstrižai palei du langus ir uždengta lengva baltos medvilnės užuolaida.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Senas grubus plytų nors ir nudažytas baltais, išryškina industrinę interjero stilistiką.

Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.
Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės
© Vida Press nuotr.

Vieningos stilistikos, be skirtingų marokietiškų raštų plytelių koliažas pagyvina erdvę, suteikia egzotikos prieskonį ir sukuria ritmikos pojūtį.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namai

Gruodžio mėnesio žurnalo „Mano namai“ kodas – Kalėdos

Didžiosioms metų šventėms ruoškimės kartu. Viską, ko tam reikia, rasite žurnalo „Mano namai“ gruodžio numeryje.

5 daugiausiai dėmesio lapkričio mėnesį sulaukę interjerai (2)

Šiuo metu norisi kuo daugiau laiko praleisti namuose. Tad tikimės, kad šie interjerai jus įkvėps bent mažiems pokyčiams.

Namas Danijoje, kuriame tobulai sukurtas šventinis scenarijus (13)

Žiemos švenčių proga lankomės Danijoje, dizainerių ir prekių ženklo „Bloomingville“ įkūrėjų Betinos ir Simono Stampų namuose, – istorinės architektūros name šeima sukūrė žaismingą stilistinį miksą, kur susipina skandinaviškas minimalizmas, dizaino klasikos elementai, sendintos faktūros medžiagos, ryškiaspalviai šiuolaikiški akcentai. Toks pat žaismingas ir jaukus scenarijus kuriamas puošiant namus didžiosioms metų šventėms.

220 kv.m namas Kauno priemiestyje: gyvenimo būdo darnos gamtoje pavyzdys (29)

Šis 220 kv.m privatus namas yra įsikūręs itin gražioje Kauno priemiesčio vietoje, apsuptoje miško, kur karaliauja gamta ir jos skleidžiama harmonija. Kuriant namo interjerą dizainerė Eglė Tautkutė inspiracijos šaltiniu pasirinko būtent ramybe dvelkiančią aplinką ir pabandė ją perkelti į namo vidų.

220 kv.m namo interjeras – „Penkiasdešimt arbatos atspalvių“ (26)

Dviejų aukštų namas, kurio bendras plotas – 220 kv.m, yra įsikūręs pietryčių Lietuvoje. Namo pirmąjį aukštą sudaro gyvenamosios erdvės (svetainė, virtuvė) bei santechninis mazgas, o antrajame aukšte yra įrengti miegamieji bei vonios kambarys. Šiuo interjeru dizainerė Alina Venskutė pateikia modernią minimalizmo interpretaciją.

Startuoja žurnalo „Mano Namai“ lojalumo programa (1)

Nuo šiol ištikimi žurnalo „Mano namai“ skaitytojai galės naudotis specialiais mūsų draugų ir partnerių pasiūlymais bei nuolaidomis – startuoja žurnalo lojalumo programa.

127 kv.m skandinavišku paprastumu dvelkiantis vasarnamis (16)

Trijų kambarių, atostogoms ir poilsiui skirtas namas, kurio bendras gyvenamasis plotas – 127 kv.m, yra įsikūręs ramioje, netoli Palangos esančioje, Kunigiškių gyvenvietėje. Šis skandinaviškos architektūros nuosavų namų kvartalas yra vietoje esančioje atokiau miesto šurmulio, visai netoli jūros ir tvenkinio. Būtent architektūra bei supanti aplinka turėjo daug įtakos dizainerės Virginijos Sadaunykės kurtam interjerui.

Sužinokite, koks svarbiausias lapkričio mėnesio interjero akcentas (1)

Suteikti progą juodai spalvai lapkričio numeryje paskatino akivaizdžios dizaino tendencijos – vartant redakciją pasiekusius įvairių baldų ir interjero aksesuarų gamintojų kitų metų katalogus negalima nepastebėti vyraujančių juodų, tamsiai pilkų, grafito ar titnago atspalvių, derinamų su aukso ar vario, prigesintais mėlynais, žalsvais tonais, natūraliomis faktūromis. Šių atspalvių netrūksta ir daugelyje žurnalo „Mano namai“ temų.

5 daugiausiai dėmesio spalio mėnesį sulaukę interjerai (4)

Ruduo kviečia sugrįžti į namus. Tokie ir praeito mėnesio interjerai - jaukūs, kupini šilumos, bet kažkiek ir pretenzingi, turintys savo charakterį... Kuris labiausiai patiko Jums?

Neįtikėtina, bet tiesa: milijoninės vertės Rihannos namui reiktų lietuvių pagalbos (3)

Į žurnalistų akiratį pateko labai įdomus „The Real Deal“ skelbimas – už 14,6 milijonus JAV dolerių parduodamas prabanga tviskanti vila, kurią dar visai neseniai norėjo įsigyti dainininkė Rihanna. Kaip jau įprasta tokiais atvejais, į spauda pateko šūsnis prabangaus interjero nuotraukų, kurios ir stebina, ir nuvilia – panašu, jog lietuviai galėtų tikrai geriau!

Namai, kuriuose prabanga neužgožia interjero sprendimų (1)

Šiuolaikiškas interjeras atitinka visas prabangaus interjero pretenzijas. O kaipgi be 5 miegamųjų, 6 vonios kambarių, didžiulio baseino ir fontano. Na, o tam, kad komunikacija ir darbai vyktų greičiau, šiame būste įrengtas ir liftas. 743 kv.m namas įvertintas 5 mln. eurų suma.

Spalį žurnale „Mano namai“ – teatro atmosfera

Viršelio interjero herojė nusprendė savo būste sukurti kino filmo atmosferą. Tai paskatino žurnalo kūrybinę grupę pasižiūrėti į namus režisieriaus akimis ir spalio mėnesio numeryje surengti nedidelį spektaklį.

5 daugiausiai dėmesio rugsėjo mėnesį sulaukę interjerai

Nors vasaros prisiminimai dar visiškai neišsitrynė, tačiau namus jau galutinai okupavo rudeniškos nuotaikos bei aksesuarai. Tokie buvo ir šio mėnesio interjerai. Erdvės, į kurias gera sugrįžti.

Norvegiška svajonė: 41 kv.m sodo namas Vilniuje (130)

Vasaras Lietuvoje, žiemas Tenerifėje leidžiantys vilniečiai Auksė ir Justas Stančiauskai gimtajame Vilniuje ieškojo vietos, tinkančios sodui. Rinkdamasi pirmenybę pora teikė sklypui miško pašonėje dėl šalia esančio ežero ir palankaus atstumo iki sostinės centro – vos 17 km.

Stebuklinga transformacija: poilsio namukas, kuris per karą buvo sargybos postas (2)

Prabangų poilsio namuką galima įsirengti bet kokioje vietoje, net Antrojo pasaulinio karo laikų sargybos poste. Toks namukas yra Šeldone, Devono grafystėje, Didžiojoje Britanijoje, rašo „Vida Press“.