Gruodžio mėnesio žurnale MANO NAMAI – Kalėdų klasika

Vartydami šį paskutinį metų numerį, pasidžiaukite artėjančiomis šventėmis, ramiomis Advento dienomis ir maloniais rūpesčiais.

Tad švęskime Kalėdas kartu!

Interjeras/geros idėjos

Šventinis scenarijus

Žiemos švenčių proga lankomės Danijoje, dizainerių ir prekių ženklo „Bloomingville“ įkūrėjų Betinos ir Simono Stampų namuose, – istorinės architektūros name šeima sukūrė žaismingą stilistinį miksą, kur susipina skandinaviškas minimalizmas, dizaino klasikos elementai, sendintos faktūros medžiagos, ryškiaspalviai šiuolaikiški akcentai. Toks pat žaismingas ir jaukus scenarijus kuriamas puošiant namus didžiosioms metų šventėms.

Nuotraukos – Martino Sølysto („Vida Press“).
Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Betina ir Simonas neapsiriboja vien tik Kalėdų eglute – jaukiomis, šventinę nuotaiką skleidžiančiomis kompozicijomis dekoruoti visi kambariai. Tiesa, šeimininkai stengiasi neperkrauti namų dekoracijomis – renkasi tik tai, kas dera jų interjere: natūralią eglutę, lakoniškas grafiškas medžių šakeles, papuoštas retro stiliaus žaisliukais, žvakutes ar kankorėžius.

Kalėdų scenarijus kasmet kuriamas vis kitomis spalvomis. Šįkart vyrauja švelnūs purpuriniai, violetiniai, rožiniai atspalviai. Mėgstantys žaisti su detalėmis ir aksesuarais namų šeimininkai prie šventinės nuotaikos pritaikė ir interjero elementus – vazas, pagalvėles,žvakes.

Tegyvuoja išskirtinumas!

Naujame daugiabutyje, Vilniuje, įrengto standartinio buto interjeras neturi nieko standartinio – jis žavi drąsiais dizaino sprendimais ir ekscentrišku išskirtinumu.

Nuotraukos – Augio Narmonto ir Leono Garbačausko.
Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.
Projekto autorė – architektė Romualda Dainelienė.

Dėl išskirtinio įspūdžio projekto autorė nevengė derinti skirtingo stiliaus ir prigimties objektų: modernių juodai baltų svetainės tapetų fone dėmesį prikausto ryškus mėlynas klasikinių formų sofos aksomas, prie jo, ant originalaus kailiniais apskritimais dekoruoto pastelinio kilimo, įkomponuotas grubokos faktūros industrinio dizaino ilgas žemas stalas pabrėžia išraiškingą eklektišką interjero koncepciją.

Iš dviejų kambarių į vieną didelę patalpą sujungtas miegamasis – ekspresyvus ir išraiškingas, tačiau jame išsaugotas jaukumo ir privatumo pojūtis. Tokį įspūdį padėjo kurti projekto autorės parinktos sodrios tamsios spalvos – jų atspalvis kinta priklausomai nuo apšvietimo. Kambario sienos Aukštos juodos grindjuostės, blizgios įsprūdomis puoštos juodos durys, sendinta veidrodinė siena interjerui suteikia ekstravagancijos.

Klasiškas efektas

Suderinti estetiką ir praktiškumą – toks buvo pagrindinis dizainerių Eglės Balčiūnaitės ir Jurgitos Dragūnaitės tikslas kuriant interjerą naujos statybos sublokuotame name įrengtame dviejų aukštų bute.

Nuotraukos – Leono Garbačausko.
Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.
Projekto autorės – dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė.

Modernios klasikos stiliumi kuriamam interjerui dekoruoti buvo parinktas pastelinis koloritas, suteikiantis jaukumo ir pabrėžiantis erdvės, šviesos pojūtį. Elegancijos ir solidumo suteikia kokybiškos natūralios medžiagos – visame bute išklotos ąžuolinės grindys, medžio masyvo virtuvės baldai, kokybiški tekstilės gaminiai.

Norėdamos paįvairinti nedidelių miegamųjų erdves, dizainerės juose pritaikė originalią idėją: klasikiniais raštais dekoruotais tapetais išklijavo ne sienas, o stogo nuolydžio plokštumas, taip akcentuodamos nestandartinę erdvės formą.

Šventės namuose

Eglės alternatyva

Neįprastos, net šiek tiek ekscentriškos eglutės – tai galimybė eksperimentuoti, įgyvendinti originalias namų dekoravimo idėjas, patirti kūrybos malonumą ir mėgautis smagia švenčių nuotaika.

Nuotraukos – gamintojų, „Vida Press“, iš žurnalo „Mano namai“ archyvo. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Iš kartono atsargų

Garbanotą eglutę galite pagaminti iš senų kartono dėžių: siauromis juostelėmis sukarpykite vidinį „raukšlėtą“ kartono sluoksnį. Pagrindui, kurio nematyti, formuoti tinka viskas – viela ir net tas pats kartonas. O tada netaupydami ant jo priraišiokite daug daug juostelių. Natūralūs rafijos plaušai ir kankorėžiai labiausiai tinka tokiai eglutei dekoruoti.

Kalėdų orchidėjos

Falenopsiai ne tik žavūs, bet ir ištvermingi, tad savo lepinamų ir puoselėjamų orchidėjų kolekciją galite panaudoti improvizuotai žydinčiai kalėdinei eglutei sukurti.

Kūrybiški sprendimai

Spontaniškai ir išradingai!

Kuo arčiau Kalėdos, tuo greičiau bėga laikas. Vis dėlto net turint vos porą laisvų valandų nuveikti galima daug. Siūlome labai lengvai ir greitai įgyvendinamų namų dekoravimo idėjų – nereikės nei didelių laiko sąnaudų, nei ypatingų išlaidų. Beje, tas idėjas galima ne tik kopijuoti, bet ir išradingai patobulinti.

Nuotraukos – gamintojų, „Vida Press“, iš žurnalo „Mano namai“ archyvo. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Popierius visad po ranka

Ilgai neieškant po ranka pakliuvę daiktai gali įkvėpti originaliai traktuoti tradicinį šventės dekorą ir unikaliai jį įkomponuoti interjere. Namuose visada atsiras senų žurnalų, o iš jų lapų išlankstyta „tara“ tiks sudėti kalėdiniams kepiniams, dovanėlėms ar įprastiems švenčių atributams –gal kankorėžiams, gal eglutės burbulams.

Dovanų namai

Vietoj tradicinių Vakarų šalyse taip pamėgtų kojinių dovanoms sudėti panaudokite kitų detalių – smagesnių, originalesnių. Šalia žaliaskarės eglės ir krūvos dovanų, supakuotų į ryškiaspalvį popierių, tiktų linksmi botai – juos savininkė tikrai atpažins, ir net vardo rašyti nereikės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis