Ar reikia lietuviams 1000 kv.m. dydžio individualaus gyvenamojo namo?

1000 kvadratinių metrų dydžio gyvenamasis pastatas Lietuvoje dažniausiai yra daugiabutis, turintis apie 20 butų. Bet tokio pat dydžio gali būti ir vienos šeimos gyvenamasis namas. Ar lietuviams reikia 1000 kv.m. ploto individualaus namo?

Visų pirma reikėtų paminėti, jog būdami tarp rytų ir vakarų mes neabejotinai jaučiame abiejų pusių įtaką mūsų gyvenime, o taip pat ir architektūroje. 1000 kv.m. namą neabejotinai gali statyti tik dideles pajamas gaunantys žmonės. Ką turtingi žmonės stato rytuose, o ką vakaruose? Rytų šalyse namo dydis nusako žmogaus finansinę padėtį, todėl prabangiuose miestų rajonuose puikuojasi įspūdingo dydžio namai (nors žodis „namas“ nelabai atitinka prasmę šioje vietoje, ko gero, reikia vartoti žodį „rūmai“). Tuo tarpu vakaruose svarbiausia yra ne namo dydis, o architektūros tvarumo idėjos – čia visas dėmesys yra sutelktas į namo ekologiją ir energinį efektyvumą.

Gethouse.lt nuotr.

Šią žiemą Lietuvoje buvo pristatytas GetHouse.Lt architektų sukurtas originalaus dizaino inovatyvus 1000 kv.m. dydžio gyvenamasis namas Vila Victory. Kam skirtas šis namas? Apie šį projektą ir jo atsiradimo aplinkybes kalbamės su namo projekto autoriais.

Gethouse.lt nuotr.

Vila Victory yra eksperimentinis projektas, tiriantis gyventojų poreikius, požiūrį bei tokio tipo namų potencialą Lietuvoje. „Šią žiemą projektavome itin prabangų vienbutį gyvenamąjį namą Kazachstane, kurio bendras plotas yra virš 1600 kv.m. Tokio dydžio individualių namų projektai turi didelę paklausą toje šalyje, – pasakoja architektai Marijus Surdokas ir Andrej Pleškov. – Bet ar reikia tokio dydžio namų Lietuvoje? Nusprendėme sukurti Lietuvai skirtą tūkstančio kvadratų namą.“

Gethouse.lt nuotr.

„Nors mintis apie Vila Victory projektą gimė atlikus individualų projektą Kazachstane, bet iš darbo patirties toje šalyje nusprendėme naudoti tik namo dydžio idėją, o pastato funkcijos ir tūrio architektūrą kūrėme analizuodami mūsų sukauptą patirtį dirbant Lietuvoje bei pritaikant pačius aukščiausius projektavimo standartus, kuriuos įsisaviname lankydami vakarų šalių statybos parodas“, – pasakoja architektai.

Gethouse.lt nuotr.

Vila Victory – tai aukšto energinio efektyvumo namas, kuriame suprojektuotos pažangiausios inžinerinės sistemos. Veržli ir temperamentinga pastato forma atspindi šiuo metu pasaulyje vyraujančios postmodernizmo epochos bruožus. Name yra erdvus šeimininkų miegamasis su prabangia vonia, atskira drabužine ir privačia terasa. Vaikams ir svečiams yra sukurti 5 miegamieji kambariai su atskirais sanitariniais mazgais bei sienoje integruotais dušais. Moderniai suplanuotos virtuvės, valgomojo ir svetainės patalpos yra tarsi namo branduolys, kuris kartu ir atskiria ir apjungia namo funkcines zonas. Gembinėje namo dalyje yra jauki biblioteka su židiniu ir vieta fortepijonui. Žemiausioje namo dalyje yra pramogų ir poilsio zona, kurią sudaro pirtis, baseinas, sporto salė, kino salė ir didelė lauko terasa. Patogiam automobilių parkavimui skirtas 3 vietų garažas ir 4 vietų stoginė. Name yra suplanuotos dvi laiptinės ir liftas apjungiantis visus aukštus.

Gethouse.lt nuotr.

Nepaisant nelauktai didelio projekto populiarumo, dar neatsirado žmogaus norinčio pasistatyti namą pritaikant šio projekto viziją, todėl galima teigti, jog lietuviams reikia išskirtinės architektūros estetikos sprendinių, o pertekliniai namo kvadratai yra nereikalingi.

Gethouse.lt nuotr.


Gethouse.lt nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis