Apsilankymas A. Jasaitytės-Čeburiak būste: namų kūrimas suartina šeimą

Koks žmogus – tokie ir namai. Ir tai nėra dar viena banali frazė, tai iš tikrųjų pajuntame įžengę į kito žmogaus būstą. Aistės Jasaitytės gyvenimo pokyčius galėjo stebėti nemaža visuomenės dalis. Modelio duona, šokių projektas, santuoka, psichoterapijos studijos, motinystė – kai kam tai tik žodžiai, tačiau pabendravus su psichologe pajunti, kiek kiekvienas etapas suteikė ir pakeitė. ManoNamai.lt pirmieji apsilankė buvusio modelio namuose, tad pateikiame Jums nuotraukas ir išplėštą dienoraščio lapą.

Namai...

Namai – visų pirma saugi erdvė, kurioje praleidžiu didžiąją gyvenimo dalį. Joje gali daryti viską taip, kaip nori ir jauti. Svarbiausia, kad pačiam būtų gerai ir teisingai pasirinktum su kuo ten gyventi.

DELFI / Kiril Čachovskij

Žinoma, aš daug keliavau ir namais tapdavo bet kokia vieta, kurioje apsistodavau. Tačiau visuomet išlikdavo noras grįžti. Ir tai būdavo poreikis sugrįžti būtent į Lietuvą. Tad, mano nuomone, namai – visų pirma šalis, o tik po to fizinė vieta. Juk savo būste jausiesi taip, kaip juos susikursi.

Butas...

Šiame bute gera, jauku, saugu. Tai kažkiek nulėmė ir tai, jog čia prabėgo mano vaikystė. Nenuostabu, jog gyvenant vaikystės namuose sukyla sentimentai, o jauki aplinka turi ir teigiamą poveikį vaikams – tradicijos perduodamos iš kartos į kartą.

DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij

Pokyčiai...

Namai yra atvira erdvė, tai atsispindi ne tik dėl draugų susiėjimų, bet ir dėl to, kad ji nuolat keičiasi. Namuose atsispindi įvairūs etapai, gyvenimo būdo pokyčiai – dėl to jie neturi vieno standartinio, monotoniško įpakavimo, o nuolat keičia formą.

DELFI / Kiril Čachovskij

Iš tiesų, mūsų namai šiuo metu yra procese. Norime atnaujinti darbo kambarį, virtuvę, tualetą ir vonią, koridorių. Tačiau pokyčiams reikia papildomų pinigų ir laiko. Visgi, net kalbėjimas apie tai vakarais su vyru suartina – juk šeimoje labai svarbu bendros svajonės.

Norai...

Vaikams interjero atskirai nekūrėme. Jie turi savo kambarį, tačiau nėra suvaržyti – jų erdvė yra visas būstas. Kadangi į butą atsikraustėme kartu su vaikais, tai galima sakyti, jog kartu ir kūrėme interjerą.

Žinoma, tam tikri akcentai parinkti galvojant būtent apie vaikus. Minkšta miegamojo lova, paprastesnė lova svetainėje, kad nebūtų gaila, jei vaikai išmargins.

Visgi, atsiranda noras keistis: naudoti įvairesnių medžiagų, kurios įneštų šilumos. Išjudinti namuose nusistovėjusį minimalizmą. Svetainėje norėčiau ilgų užuolaidų, kurios ne tik suteiktų jaukumo, bet ir taptų praktišku aksesuaru. Virš stalo svetainėje pasikabinčiau šviestuvą, kad vakarais būtų šviesiau. Norisi, kad šviesa būtų labiau išskaidyta ir pasklistų po visą kambarį. O darbo kambaryje galėtų atsirasti patogesnė sofa.

DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij

Kaip galima pastebėti, labai mėgstu įrėminti nuotraukas, tačiau dabar svajoju kai kurias pakeisti arba atspausdinti drobėje. Didžiausią nuotrauką svetainėje norėčiau pakeisti veidrodžiu, kuris butui suteiktų erdvumo ir suteiktų žaismingumo.

Namų kūrimas...

Gyvenime nesu kūrusi interjero. Nuo mokyklos laikų nuolat gyvendavau vis kitur – kita šalis, kitas viešbutis, dėl to stengiausi atvykusi ne kažką keisti, o prisitaikyti.

DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij

Negaliu sakyti, jog dėl vaikų pakeitėme visą namų interjerą. Galbūt apskritai, sukūrus šeimą, pasikeitė požiūris į tai, kokio būsto norime. Ieškojome didesnės erdvės, formavome vadinamąjį lizdelį, kūrėme atmosferą, kurioje atsispindėtų pastovumas ir saugumas. Taip pat svarbūs kriterijai buvo, kad namuose būtų šviesu ir butas taptų priimtinu visai šeimai. Dėl to ir džiaugiuosi, kad persikėlėme į mano vaikystės namus.

Mėgstamiausia vieta...

Ir nesvarbu, kad šis butas nėra labai erdvus, tačiau kai kurios detalės tai atperka. Pavyzdžiui, jaukus balkonas, kuriame visuomet malonu pradėti dieną ir iš jo matoma panorama – gali stebėti metų laikų pokyčius. Tai vieta, kurioje galiu pamedituoti ir susiplanuoti dieną.

DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij
DELFI / Kiril Čachovskij

Motinystė...

Mano gyvenime motinystė sutapo su kitais svarbiausiais įvykiais mano gyvenime. Tuo pat metu gilinausi į analitinės psichoterapijos studijas. Tad įgytas žinias galėjau pritaikyti ir praktiškai. Savaime suprantama, kad tapau sąmoningesne, kantresne, brandesne.

DELFI / Kiril Čachovskij

Vaikai padeda atskleisti kūrybinį potencialą, jie sukuria tokias situacijas, per kurias atrandu kitą savo pusę. Natūralu, kad auga ir keičiasi ne tik jie, bet ir aš. Meilė, kantrybė, pakantumas – tai savybės, kurias turėjau išsiugdyti, nes auginti vaikus, reikia pripažinti, nėra lengva. Kartais atrodo, jog tik duodi, duodi, duodi, išsenki, o iš kur pasisemti? Nepaisant to, kiek reikia duoti ir kiek atsidavimo tai reikalauja, motinystė yra 100 procentų prasmingiausias darbas pasaulyje.

DELFI / Kiril Čachovskij

Svarbiausia nebijoti pokyčių. Viskas kinta, kai ateina laikas. Namai taip pat.


Sveikiname Aistę ir visas ManoNamai.lt skaitytojas su artėjančia Motinos diena!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis