48 kv.m loftas Vilniuje: erdvė nestandartiniams sprendimams

Nestandartinė erdvė atveria didesnes galimybes originaliems sprendimams. Tuo pasinaudojo „Informus“ dizainerės, projektuodamos naujos statybos name Užupyje įrengtą kūrybinę studiją primenantį butą su neįprastai aukštomis lubomis ir dėl to čia atsiradusia antresole.

Objekto dosjė:

Tipas – butas naujos statybos name Užupyje, Vilniuje.

Buto plotas – 48 m².

Antresolės plotas – 14 m².

Lubų aukštis – 5 m.

Gyvenamoji erdvė – bendroji erdvė, miegamasis, vonios kambarys, antresolėje – darbo zona.

Paskirtis – butas nuomai.



Leonas Garbačauskas


Projekto autorės – interjero dizainerės Kristina Česonytė ir Raminta Kupčiūnaitė.


Naujos statybos namo pirmajame aukšte įrengto buto grindų plotas nesiekia nė 50 m² ploto, tačiau mažu jo nepavadinsi. Erdvės įspūdį kuria ne tik aukštos, beveik penkis metrus siekiančios lubos ir kone per visą aukštį įrengtas langas, bet ir projekto autorių – interjero dizainerių Kristinos Česonytės ir Ramintos Kupčiūnaitės – parinktas dekoro sprendimas. Siekdamos sukurti lengvą, jaunatvišką, loftą primenantį interjerą su industrinio stiliaus elementais, dizainerės visas didžiąsias plokštumas dekoravo baltai, taip sustiprindamos šviesos, erdvės ir lengvumo pojūtį. Baltai dažytos sienos ir šviesiomis plytelėmis dėl praktiškumo išklotos grindys tarsi įrėminamos kontrastingais juodais apvadais – grindjuostėmis, durų, langų rėmais, taip sukoncentruojant dėmesį į pagrindinius erdvės akcentus. Plonos juodos linijos motyvas pereina ir į baldus, o šviesaus medžio faktūra urbanistinėje aplinkoje padeda išsaugoti emocinį „šilta–šalta“ balansą.


Leonas Garbačauskas


Nusižiūrėk idėją

Aukštą svetainės erdvę puošiantis išskirtinio dizaino šviestuvas iš tiesų sukurtas iš visai paprastų elementų. Dizainerės jam panaudojo įprastus, laisvai kabančius juodus laidus ir nebrangius sieninius šviestuvus, kurių galima įsigyti bet kurioje šviestuvų parduotuvėje. Toks pat principas pritaikytas ir sieniniam apšvietimui, tik juodi laidai tvarkingai išbedžioti palei lubas ir tiesia linija nusileidžia link trijų skirtingame aukštyje sumontuotų šviestuvų, taip sukurdami menišką sienos dekoraciją.


Leonas Garbačauskas


Didelis oranžinis sendinto stiliaus kilimas, pabrėžiantis svetainės poilsio zoną, suteikia interjerui ryškų spalvinį akcentą ir dera prie medžio faktūros elementų.


Projektuodamos interjerą dizainerės estetinius sprendimus derino su praktiškais, juolab kad vienas iš iššūkių buvo ir taupus projekto biudžetas. Siekiant išnaudoti aukštos erdvės privalumus, buvo sukonstruota antresolė, kurioje planuojama įrengti nedidelį, bet patogų namų biurą net dviem žmonėms, po ja suformuota virtuvė ir talpi sieninė spinta-sandėliukas priešais įėjimo duris. Siekdamos išsaugoti vientisumo ir laisvos erdvės pojūtį, dizainerės sukūrė vientisą baldą, kuriame tilpo abi šios zonos, – spinta su stumdomosiomis durimis, pereinančią į virtuvės baldų konstrukciją. Kadangi didžioji buities technikos dalis ir daiktų laikymo vietos įrengtos aukštoje virtuvės spintoje, atsirado galimybė „pažaisti“ su laisva erdve virš darbastalio. Čia dizainerės pakabino lentynėlę smulkmenoms ir pritaikė originalią laidais sujungtų sieninių paprastos formos šviestuvų kompoziciją, kurios stilius pabrėžia kūrybišką, šiek tiek atsainią lofto interjero koncepciją.


Leonas Garbačauskas


Šiltos medžio faktūros prieškambario baldas pereina į virtuvės baldų konstrukciją ir taip sukuria vientisos, laisvos, neperkrautos nereikalingomis detalėmis erdvės pojūtį.


Leonas Garbačauskas


Geras sumanymas

Interjere originaliai atrodo apšvietimo sprendimai, tačiau iš tiesų šviestuvai – visai paprasti, daugelis jų pritaikyti pagalbinėms patalpoms apšviesti. Tačiau jie puikiai tiko industriniam stiliui kurti, tereikėjo išryškinti jų paprastumą. Tą dizainerės sumaniai padarė pritaikiusios ryškiai matomų virštinkinių laidų, jungiančių visus šviestuvus, elementą.


Leonas Garbačauskas


Originalūs ir praktiški laiptai į antresolę – iš metalo suprojektuota lengva ažūrinė konstrukcija, ne tik atliekanti savo tiesioginę paskirtį, bet ir tarnaujanti kaip prieškambario batų lentyna bei išraiškingas interjero akcentas.


Leonas Garbačauskas


Didelį buto aukštį dizainerės sumaniai išnaudojo įrengusios kampinę namų biurui skirtą antresolę ir taip padidinusios buto plotą dar 14 papildomų kvadratinių metrų.


Leonas Garbačauskas


Greta pagrindinės erdvės įrengtoje miegamojo zonoje taip pat vyrauja kontrastingas minimalistinis baltos ir juodos spalvų kontrastas, tik grindims iškloti čia parinktas sendinto stiliaus laminatas, paįvairinantis lakoniškos erdvės faktūriškumą. Dizainerės pasiūlė čia statyti masyvią lovą su aukštu juodu mediniu galvūgaliu – taip buvo siekiama išsaugoti tinkamas proporcijas aukštoje miegamojo erdvėje. Dėl tos pačios priežasties – siekdamos išlaikyti proporcijas ir išsaugoti vientisos erdvės pojūtį, kūrėjos vietoj įprastų spintų išnaudojo čia buvusią aukštą nišą drabužinei įrengti – juodas metalinis stelažas su šviesaus medžio stalčių ir lentynų fragmentais per visą ilgį uždengtas juoda užuolaida.


Leonas Garbačauskas


Praktiškas sprendimas

Vietoje spintos aukštoje miegamojo nišoje įrengtas talpus drabužinės stelažas uždengtas ilga juoda užuolaida – tai ne tik suteikia erdvei medžiagiškumo, bet ir yra praktiška – norint išsirinkti tinkamus drabužius tereikia užuolaidą vos praskleisti, ir viskas kaip ant delno. Dažniau nešiojamiems daiktams suprojektuota kabykla ir lentynos apačioje, o viršutinėse lentynose galima laikyti sezoninius drabužius ir rečiau naudojamus daiktus.


Leonas Garbačauskas


Nedideliame kambaryje atkartojami viso interjero spalviniai sprendimai – baltą erdvę juosia juodi apvadai, o oranžiniai fragmentai suteikia ryškumo ir šilumos pojūtį.


Leonas Garbačauskas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis