100 kv.m butas dangoraižyje: namai kurti apskritimo principu

Pro didžiulius per visą butą besitęsiančius vitrininius langus atsiveria nepakartojama panorama į Vilniaus senamiestį, todėl rekonstruojant dangoraižyje įrengtą butą erdvė buvo orientuota į langų pusę.

Prieš rekonstrukciją

Pirminiame projekte 100 kv.m ploto dangoraižyje įrengto buto erdvės buvo suskirstytos ne tik nepatogiai, bet tiesiog nelogiškai: nors per visą ilgąją buto sieną tęsiasi vitrininiai langai, kambarius skiriančios sienos juos gerokai sumažino. Nuo įėjimo tęsėsi ilgas ir siauras koridorius, iš kurio buvo galima patekti į darbo kambarį, miegamąjį vienoje pusėje ir vonios kambarį bei drabužines – kitoje. Koridorius baigėsi pailgu bendruoju kambariu, kuriame turėjo būti įrengta svetainė, virtuvė ir valgomasis.

Žurnalas "Mano namai"

Po rekonstrukcijos

Rekonstruojant butą atraminiu interjero elementu tapo langai – reikėjo išdėlioti erdves taip, kad būtų galima kuo efektyviau išnaudoti vaizdą pro langą. Centrinėje dalyje, ties stiklinės sienos viduriu, buvo suprojektuota pusapvalė apžvalgos aikštelė, kurios riba žymi kitokia grindų danga – mozaika išdėliotos plytelės. Šis interjero elementas tarsi padiktavo ir kitų zonų išdėstymą: už jos buvo suprojektuota svetainė ir valgomasis, prie galinės sienos – nedidelė, bet funkcionali virtuvė, už pertvaros kairėje apžvalgos aikštelės pusėje – vaikų miegamasis, dešinėje, už kitos pertvaros, – šeimininkų miegamasis bei vonios kambarys. Šeimininkų ir vaikų kambarius nuo svetainės skiria šiek tiek lenktos sienos, bendrame plane suformuojančios pusę apskritimo. Ties langais iš šios sienos sukonstruotos iš skaidraus lenkto stiklo, kad apžvalgos ratas pro langą prasiplėstų iki 180 laipsnių.

Žurnalas "Mano namai"

Nedidelis valgomasis įkurdintas tarp svetainės poilsio zonos ir nedidelės, nekrentančios į akis palei galinę buto sieną suprojektuotos virtuvės. Šios zonos ribas taip pat žymi apskritimo forma: grindyse ji išdėliota iš mozaikinių akmens masės plytelių, o lubose atrodo tarsi įrėžta ar įspausta į plokštumą. Šį įspūdį sustiprina pusapvalė ryškiai nudažyta pertvara.

Žurnalas "Mano namai"

Apskritimo forma interjere nuolat kartojama – svetainės minkštasis baldų komplektas sudėliotas pusračiu aplink apvalų staliuką, pastatytą ant apskrito kilimo, valgomasis įkomponuotas ant grindų iš plytelių išdėliotame apskritime, net pertvaros čia suformuotos pagal apskritimo linijas.

Žurnalas "Mano namai"

Pertvarkius buto erdves ir padidinus svetainės plotą, šeimininkų miegamajam liko palyginti labai mažai ploto, be to, jo forma tapo nestandartinė ir gana problemiška. 

Žurnalas "Mano namai"

Žurnalas "Mano namai"

Tiesa, vizualiai erdvę didina skaidraus stiklo siena vonios kambaryje bei dideli vitrininiai langai.

Žurnalas "Mano namai"

Pagal naująjį projektą nemažas šeimininkų vonios kambarys liko be langų. Siekiant čia įleisti natūralios šviesos ir išvengti aklinų sienų, kurios apsunkintų ir taip nedidelį miegamąjį, sienoje, skiriančioje šiuos du kambarius, buvo įkomponuotas stiklinis apskritimas, taip pat sumontuotos stiklinės durys – matinė jų dalis nuo pašalinių akių slepia tik unitazą ir bidė.

Vaikų miegamasis yra tarsi izoliuotas nuo likusios erdvės: į jį galima patekti iškart nuo laukųjų durų vedančiu koridoriumi ir niekas svetainėje to nepastebėtų. Čia gyvenančiai merginai sukurtas romantišką buduarą primenantis interjeras.

Žurnalo „Mano Namai“ archyvo nuotr.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis