Kur gyventi – mieste ar užmiestyje?

Renkantis nuosavą būstą tenka pasverti daugybę svarbių aspektų: kainą, dydį, apdailos tipą ir panašiai. Visgi vienas svarbiausių sprendimų, ieškant nuolatinių namų, yra vieta. Gyvenama erdvė tiek mieste, tiek užmiestyje turi savų privalumų bei trūkumų. Tad kur gyventi yra geriau?

Žmogaus gyvenančio mieste bei žmogaus gyvenančio užmiestyje charakteristika

Būsto brokeris Tomas Ignatavičius (nekilnojamojo turto kompanijos „Remax“ atstovas) sako, kad gyvenamą būstą mieste renkasi žmonės gyvenantys aktyvų socialinį gyvenimą (žmonės, kuriems patinka lankytis kavinėse, sporto klubuose, galerijose, įvairaus pobūdžio renginiuose). Tai žmonės, kuriems svarbu atstumai, infrastruktūra, lokacijos patogumas ir geras susisiekimas. Taip pat būstą mieste dažnai renkasi ir tie, kurie gyvena su šeimomis, ypač su mokyklinio amžiaus vaikais, nes mieste yra patogiau, sutaupoma laiko ir yra mažesni atstumai.

Gyvenimą užmiestyje, pasak T. Ignatavičiaus, dažniausiai renkasi žmonės norintys gamtos, žalumos, nuosavo kiemo ir privatumo. Taip pat dažnai į užmiestį kraustosi gyventojai, jau pagyvenę bute, bet pajutę didesnio gyvenamo ploto poreikį. Būsto brokeris pastebi, kad tai paprastai yra didesnes pajamas uždirbantys ir daugiau laisvo laiko turintys žmonės, nes namo ir jo aplinkos priežiūra bei kelionės į / iš darbo užima nemažai laiko ir reikalauja papildomų lėšų.

Shutterstock

Gyvenamo būsto pasirinkimas tiek mieste, tiek užmiestyje turi savų pliusų bei minusų.

T. Ignatavičiaus, kalbėdamas apie gyvenimo mieste subtilybes, išskiria kelis svarbius būsto mieste pasirinkimo privalumus – tai didelis naujos statybos namų pasirinkimas bei laiko sutaupymas. Pagrindinis tokio pasirinkimo trūkumas yra tas, jog reikia apsispręsti, senos ar naujos statybos būstą pirkti. Taip pat labai sunku susigaudyti rinkoje, nes yra daug vystomų projektų, todėl reikia domėtis vystytojais, jų jau pabaigtais projektais, namų kokybe bei patikimumu.

Vienas iš privalumų ieškant būsto užmiestyje, pasak būsto brokerio – mažesnė paklausa. Dėl mažesnės paklausos yra galimybė smarkiau derėtis, ilgiau svarstyti patinkantį variantą. Pagrindinė problema ieškant būsto užmiestyje – lokacija, nes kiekviena kryptis turi savo pliusų ir minusų, pavyzdžiui, populiariose gyvenvietėse yra susikaupusi gausi objektų pasiūla.

Shutterstock

Svarbiausia – gyvenimo būdas

Aurimas ir Kristina – jaunavedžiai, kurie neseniai įsigijo savo pirmąjį būstą vaizdingoje vietoje esančioje šalia ežero, Vilniaus užmiestyje. Aurimas dirba mieste, o Kristina darbuojasi iš namų, todėl prieš įsigyjant būstą porai teko gerai pasverti visus gyvenamos vietos mieste bei gyvenamos vietos užmiestyje privalumus bei trūkumus.

Kadangi pora yra aktyvi ir mėgstanti dalyvauti įvairiuose renginiuose, jie norėjo būsto, kuris nebūtų per daug nutolęs nuo miesto. Kita vertus, jie yra dideli gamtos ir aktyvaus laisvalaikio mylėtojai, todėl jiems yra svarbu gyventi žalumos apsuptyje.

Aurimas ir Kristina pasakoja, kad jiems pavyko rasti kotedžą, kuris kainavo pigiau nei panašios kvadratūros butai jų mėgstamuose Žvėryno bei Užupio rajonuose. Tačiau į darbą Aurimas kiekvieną dieną keliauja automobiliu, o tokia kelionė jam užtrunka apie 25-30 minučių, tad susidaro nemažai papildomų išlaidų.

Visgi pora teigia, kad didžiausią įtaką jų sprendimui padarė – gyvenimo būdas. Jie neįsivaizduoja savo gyvenimo be pasivaikščiojimų miške bei pasivažinėjimų dviračiais. O vasaros – be ežero ir kieme ant grotelių kepamo maisto.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis